Chiriac

GEN: baiat
ORIGINE:
INTELES:
LUNGIME: lung

Numele Chiriac vine din cuvântul grecesc Kyriakos care se traduce prin ”Domnul”. În zilele noastre, în România, este utilizat mai mult ca nume de familie, însă în trecut era destul de des ales pentru a boteza băieții chiar și din familiile nobiliare. 

Ajunge la români printr intermediul limbii ruse. Popularitatea mare, în trecut, a numelui, folosirea excesivă ca nume de familie și influența literară nu tocmai nefavorabilă a cunoscutului personaj comic Chirița au dus la evitarea numelui Chiriac. Chirița este considerat un derivat feminin al numelui, alături de Chirica, Chiru, Chiricuța. Nici acestea din urmă nu mai sunt folosite pentru botezul copiilor.

Sfântul Chiriac

Biserica ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Cuvios Chiriac Sihastrul în data de 29 septembrie. Este unul dintre cei mai vechi sfinți pomeniți de ortodocși. Era de neam din Corint, fiul lui Ioan, presbiterul sfintei soborniceştii Biserici, iar mamă, Evdochia. S-a născut și a trăit pe timpul împărăţiei lui Teodosie cel Mic. 

Variante

Kiril (Bulgaria), Cyril (Cehia), Cyril, Kyrie, Cy (țările vorbitoare de limba engleză), Cyril, Cyrille (Franța), Ciriaco, Cirillo (Italia), Kirils (Lituania), Kiril, Kire, Kiro (Macedonia), Cyryl (Polonia), Ciríaco (Portugalia), Kirill (Rusia), Cyril (Slovacia), Ciril (Slovenia), Ciriaco, Ciríaco (Spania), Kyrylo (Ucraina)