Cătălin

GEN: Băiat
ORIGINE:
INTELES:
LUNGIME: lung

Numele Cătălin ar putea proveni, după unii experți, de la “aikaterine”, nume grec ce înseamnă “pur”, fiind un derivat masculin de la numele Ecaterina. Alții sunt de părere ca numele este un derivat al cuvântului grec “katharos”. O altă variantă ar putea fi că se trage din numele lui Hecate, zeița greacă a magiei. 

Numele este întâlnit aproape exclusiv în România, deși varianta sa feminină, Cătălina, este întâlnită în mai multe limbi în diverse grafii.

Prima atestare a numelui în spaţiul românesc a apărut în 1495.

Sfânta Ecaterina de Alexandria

Ecaterina de Alexandria (n. 287 – d. 305, Alexandria) este, conform tradiției, o sfântă creștină și fecioară, care a fost martirizată la începutul secolului al IV-lea în timpul împăratului roman Maxentius (306-312). Potrivit hagiografiei ei, ea a fost o prințesă și o studentă remarcabilă, care a devenit creștină în jurul vârstei de 14 ani, și a convertit sute de oameni la creștinism. A fost martirizată în jurul vârstei de 18 ani. La peste 1.100 de ani de la martiriul său, Ioana d’Arc a identificat-o pe Ecaterina ca fiind unul dintre sfinții care i-au apărut și au sfătuit-o. Este sărbătorită în fiecare an atât de catolici, cât și de ortodocși pe 25 noiembrie

Variante feminine

Cătălina, Caterina, Ecaterina

Persoane celebre cu numele Cătălin

Cătălin Hîldanfotbalist român, Cătălin Măruțăvedetă de televiziune