Carmen

GEN: Unisex
ORIGINE:
INTELES:
LUNGIME: lung

Numele Carmen are două origini. Pe de-o parte vine din limba spaniolă, folosit ca diminutiv de la numele Carmelo, care că are la bază cuvântul kermel din limba ebraică care se traduce prin ”viile lui Dumnezeu”, iar alte surse consideră că vine din cuvântul latin carmen care se traduce prin ”odă, poem”. Mulți lingviști cred că cel mai probabil originea latină este cea mai corectă. La baza supoziției lor stă existența zeiței romane Carmenta.

În limba engleză și spaniolă, Carmen este un nume unisex, însă în România și Portugalia este folosit cu precădere de persoane de sex feminin. 

Numele a fost popularizat de cultul Sfintei Fecioare Maria, numită în spaniolă “Nuestra Senora” (Stăpâna Cerului și a Pământului), „Maria del Carmei” sau chiar „Carmen”.  Explicația acestui fapt este că pentru o perioadă, Maria era considerat cuvânt tabu. Credincioșii se temeau să îl spună datorită credinței puternice în Fecioara Maria, mama lui Iisus Hristos. Pronunțarea lui fiind o mare impietate, s-a recurs la un compromis: erau atribuite prin botez, nume de sărbatori sau sanctuarii, care fiind dedicate Mariei, o evocau indirect. Așa au apărut Carmen, Consuelo, Mercedes, Nieves, Pilar, Sol.

Nu a fost ales întâmplător: a existat un ordin monahal denumit „carmeliţilor”, „carmelitanilor”, înfiinţat încă din 1156 pe muntele Carmel din Palestina, unde se află şi astăzi o biserică închinată Fecioarei Maria. Carmel înseamnă în limba ebraică “grădină”. Muntele Karmel din Palestina unde clima blândă a regiunii favorizează o vegetație deosebit de bogată, acoperit iarna de flori splendide, de aici și asocierea cu o grădină.

Celebritatea numelui s-a intensificat şi datorită personajului literar „Carmen”, al lui Prosper Merimee. Nuvela lui a fost  inspiraţie pentru libretul cu acelaşi nume compus de Georges Bizet.

Variante masculine:

Carmin, Carmel, Carmelo, Carmine

Variante ale numelui Carmen

Carme, Karmela, Karmen, Carmel, Carminho, Carmela, Carmina, Carmelita

Persoane celebre

Carmen Argenziano (actor american), Carmen Basilio (boxer american), Carmen Conde (poet spaniol), Carmen Ejogo (actriță și cântăreață britanică)