Carina

GEN: Fată
ORIGINE:
INTELES:
INSPIRAȚIE:
LUNGIME: lung

Numele Carina are semnificația de ”drag, iubit”, tradus din greacă înseamnă ”pur”, iar din irlandeză ”pur”.

Acest nume a fost luat și de una dintre cele 88 de constelații de pe cer. Traversată de Calea Lactee, constelația Carina, deși nu este cea mai mare de pe bolta cerească, posedă un număr destul de important de stele strălucitoare, între care Canopus este a doua, ca strălucire, după Sirius. 

Unii lingviști cred că este o prescurtare de la Ecaterina. De fapt, în multe limbi acest lucru este valabil. 

Este folosit în principal în onomastica din țările scandinave, Polonia, Italia, Spania, Portugalia și Statele Unite ale Americii.

Martirologiul Roman aminteşte în ziua de 7 noiembrie trei creştini ce au fost martirizaţi în timpul împăratului Iulian Apostatul (361-363), în oraşul Ancira, actualul Ankara. Aceşti martiri sunt: Melasip, soţia lui, Carina, şi fiul lor, Anton.  Despre sfârşitul Sfintei, unele scrieri mai noi afirmă că, refuzând să-l renege pe Cristos, a fost legată de un stâlp, biciuită şi mutilată în chip îngrozitor, până când sufletul ei de soţie şi mamă creştină a trecut în împărăţia împăratului Cristos.

Variante

Carin, Karin, Carine, Karine, Cara, Karina

Persoane celebre care poartă numele Carina

Carina Axelsson (scriitoare americană), Carina Beduschi (actriță și vedetă TV din Brazilia), Carina Burman (scriitoare din Suedia)