Bianca

GEN: Fată
ORIGINE:
INTELES:
LUNGIME: scurt

Numele Bianca este un nume de fată folosit și în zilele noastre care se traduce prin alb. A devenit popular după ce William Shakespeare și-a numit așa personaje din Othello și Îmblânzirea scorpiei.

Originea numelui Bianca pare să fie una italiană. În această limbă ”bianca” se traduce prin alb, pur, curat. În țara sa de origine, forma masculină – Bianco sau Bianchi- sunt folosite pe scară largă ca nume de familie, fiind scoase din preferințele părinților pentru botezul copiilor.

În Italia medievală numele a fost purtat de câteva fețe nobiliare, chiar și de soția Împăratului Maximilian I. Faptul că a fost purtat de persoane din înalta societate a adus numele și în atenția francezilor. Varianta sa din limba franceză, Blanche, a fost popularizată odată ce Louis VIII s-a căsătorit cu Blanche de Castilla.

Nu doar William Shakespeare a folosit numele în opere sale. Răspândirea numelui în epoca modernă a fost favorizată probabil şi de literatură. Numele este cunoscut la noi din lirica eminesciană, o mai găsim pe Blanche în Aventurile ultimului Abencerage, romanul lui Chateaubriand, dar și în drama lui Victor Hugo – Regele petrece.

Variante ale numelui în alte țări:

Blanka(Croatia, Cehia Slovacia), Blanche, Blanch(țările vorbitoare de limba engleză), Blanche(Franța), Bianka(Germania), Bianka, Blanka(Ungaria, Polonia), Branca(Portugalia), Blanca(Spania)

Persoane celebre care poartă numele Bianca

Bianca Casady – muzician american, Bianca Ferguson – actriță