Avram

GEN: Băiat
ORIGINE:
INTELES:
INSPIRAȚIE:
LUNGIME: scurt

Avram este un nume de origine ebraică care se traduce prin ”tatăl este înălțat”. Personificând pentru evrei promisiunea divină și considerat ca “tată” al neamului, Avram s-a bucurat de un respect deosebit.

Elementele miraculoase și legendare care i-au fost atribuite în iudaismul târziu făcându-l mai degrabă un interesant personaj literar, decât unul istoric real. Potrivit Bibliei a fost căsătorit cu Sarah și a avut doi copii, pe Isaac și Ismael. Figura lui este prezentă în toate cele trei religii monoteiste: iudaism, creștinism, islam. 

Avraam, așa cum apare numele în Biblie, a fost tatăl lui Isac, fiul Sarei, și Ismael, fiul Agarei. După tradiția biblică, el a fost strămoșul madianiților (prin Madian, fiul său și al Keturei), prin Isac (fiul sau și al Sarei)- al triburilor lui Israel, al edomiților și amaleciților. După tradiția coranică, prin Adnan, urmașul lui Ismail, Ibrahim este strămoșul arabilor din nord și centru.

Unii istorici susțin că numele Avram vine din grecescul Avramopolis care se traduce prin ”Zeii știau ce fac atunci când au creat acest om perfect

Numele Avram este întâlnit în mai multe limbi

Abramîn țările vorbitoare de limbă engleză, IbrahimBosnia, AbrahamFranța/ Olanda/ Germania/ Norvegia, AbraamGeorgia, AbramoItalia, Ibrahim țările musulmane, AvrumIsrael

Persoane celebre

Avram Iancu (personalitate istorică), Avram Hershko (biochimist israelian, laureat al Premiului Nobel), Avram Finkelstein (scriitor american).