Prenumele feminin modern Aurora reproduce numele zeiței dimineții în mitologia latină. Identică cu Eos a grecilor, “cea cu degete trandafirii”, fiica lui Hyperion, sora cu Helios (Soarele) și cu Selene (Luna), soția frumosului Tithonos, cel preschimbat în greiere, ea deschide porțile zorilor prin care va trece zeul cel strălucitor, Soarele.
Aurora se poate traduce prin ”răsărit”.
În România, numele este atestat târziu. Formele întâlnite sunt Aurica, Aura, Rora, Rorica sau Rori.
Sfânta Aura
Sfânta Aurea, cunoscută şi ca Sfânta Aura, s-a născut în Cordoba, în secolul al IX-lea, din părinţi musulmani. Era soră cu Adolphus şi Ioan, care au devenit ulterior martiri. Aurea a devenit creştină după decesul soţului ei şi s-a călugărit la mănăstirea din Cutecara, unde a rămas timp de douăzeci de ani.
Rudele ei musulmane au descoperit că este călugăriţă în acea mănăstire şi au adus-o în faţa judecătorului. Sub mari presiuni, a renunţat în faţa judecătorului musulman la creştinism, fapt pe care l-a regretat toată viaţă. Oricum, după acest episod a continuat să se roage în secret, Aurea rămânând de fapt, în sufletul şi în purtarea sa, creştină.
Când familia ei a descoperit că nu a renunţat la creştinism, a denunţat-o, iar în anul 859 a fost decapitată, primind astfel cununa muceniciei. Sfânta Aurea sau Aura este sărbătorită în calendarul creştin pe data de 9 iulie.
Aurora este asociată deseori cu personajul Frumoasa din Pădure Adormită, mai ales după ecranizările Disney ale clasicei povești.
De asemenea, este foarte popular în Rusia, mai ales după Revoluția din 1917, datorită cruiserului Aurora care a jucat un loc foarte important în cadrul acestui eveniment istoric.
Variante
Aurore – Franța
Persoane celebre cu numele Aurora
Aurora Aksnes (cântăreață din Norvegia), Aurora Bautista (actriță din Spania), Aurora Clavel (actriță din Mexic), Aurora Reyes Flores (pictoriță din Mexic), Aurora Nilsson (scriitoare din Suedia)