Aura

GEN: Fată
ORIGINE:
INTELES:
INSPIRAȚIE:
LUNGIME: scurt

Numele de fată Aura este considerat o prescurtare a numelui Aurora care reproduce numele zeiței dimineții în mitologia latină. Identică cu Eos a grecilor, “cea cu degete trandafirii”, fiica lui Hyperion, sora cu Helios (Soarele) și cu Selene (Luna), soția frumosului Tithonos, cel preschimbat în greiere, Aurora deschide porțile zorilor prin care va trece zeul cel strălucitor, Soarele.

Numele Aura este folosit în multe zone ale globului și are perioade în care este foarte popular în anumite părți ca după ceva timp să fie uitat. În România este folosit și ca diminutiv de la numele Aurelia. 

Sfânta Aura

Sfânta Aurea, cunoscută şi ca Sfânta Aura, s-a născut în Cordoba, în secolul al IX-lea, din părinţi musulmani. Era soră cu Adolphus şi Ioan, care au devenit ulterior martiri. Aurea a devenit creştină după decesul soţului ei şi s-a călugărit la mănăstirea din Cutecara, unde a rămas timp de douăzeci de ani. Rudele ei musulmane au descoperit că este călugăriţă în acea mănăstire şi au adus-o în faţa judecătorului. Sub mari presiuni, a renunţat în faţa judecătorului musulman la creştinism, fapt pe care l-a regretat toată viaţă. Oricum, după acest episod a continuat să se roage în secret, Aurea rămânând de fapt, în sufletul şi în purtarea sa, creştină. Când familia ei a descoperit că nu a renunţat la creştinism, a denunţat-o, iar în anul 859 a fost decapitată, primind astfel cununa muceniciei. Sfânta Aurea sau Aura este sărbătorită în calendarul creştin pe data de 9 iulie.

Nume celebre

Aura Urziceanu (cântăreață din România)