Augustin 

GEN: Băiat
ORIGINE:
INTELES:
LUNGIME: lung

Augustin este un nume de băiat care își are originea în limba latină. Se traduce prin ”a crește”. Numele este un derivat din Augustus care era unul dintre cele mai înalte titluri pe care le putea primi un împărat roman. 

De la Sfântul Augustin la Austin

Sfântul Augustin din Hippo (cu numele lui întreg Aurelius Augustinus Hipponensis) a trăit în perioada 354-430, fiind născut într-un trib de berberi de pe teritoriul unde astăzi se află Algeria.

La sfârșitul lunii august a anului 386, la vârsta de 31 de ani, după ce a auzit de prima lectură a lui Ponticianus și a prietenilor săi despre viața Sfântului Antonie, s-a convertit la creștinism.

Este prăznuit de biserica ortodoxă la 15 iunie. Este prezent și în calendarul catolic. Aceștia îl consideră sfântul patron al fabricilor de bere, al tipografilor, al teologilor și al mai multor orașe și eparhii.

Acesta este unul dintre cei patru părinți ai bisericii occidentale împreună cu Ambrozie, Ieronim și Grigore cel Mare.

Opera lui a schimbat în mod substanțial gândirea medievală, fiind considerat unul dintre cei mai importanți teologi și filosofi creștini. Printre lucrările lui importante se numără Orașul lui Dumnezeu , Despre doctrina creștină și Mărturisiri.

Cea mai mare popularitate a avut-o în Franța și Marea Britanie în Evul Mediu, când a fost și prescurtat Aostin, respectiv Austin. Ultima dintre variante a prins cel mai bine și a rămas în uz până în ziua de azi.

În SUA, Austin este considerat nume unisex, fiind folosit atât pentru fete, cât și pentru băieți.

Augustin – numele întâlnit în mai toate limbile pământului

Augustijn/Stijn/TijnOlanda, Austin/Austențările vorbitoare de limbă engleză, AgostonUngaria, Agostino/DinoItalia, AgostinhoPortugalia, ArgustinSpania, AgostiniAlbania, AgustinusIslanda, AksnesNorvegia, AoûtFranța, AugustenGermania, AvqustinAzerbaidjan, OistinIrlanda, AugustinusJaponia, Xxkạs̄tinThailanda.

Diminutivele pentru numele Augustin

Gusta, Tintin, Tijn, Gus, Augie, Aku, Dino, Kusti, Tauno

Persoane celebre

Augustin-Louis Cauchy (matematician francez, pionier al analizei matematice),

Augustin Pyramus de Candolle (botanist elvețian),

Ștefan Augustin Doinaș (poet, eseist, traducător român),

August Treboniu Laurian (conducător al revoluției de la 1848),

Augustin Maior (fizician, pedagog și inventator român)