Attila

GEN: Băiat
ORIGINE:
INTELES:
INSPIRAȚIE:
LUNGIME: scurt

Originea numelui Attila este de origine gotică și se traduce prin ”micul tată”. Alți istorici dau drept sursă limba turcică din zona dunăreană a Bulgariei care ar însemna ”conducătorul universal”. Tot din limba turcă veche vine și o altă explicația. Pe vremuri fluviul Volga se numea Atil, iar unii istorici cred că de aici ar veni și numele Attila. 

Attila, conducătorul hunilor

Popularitatea numelui Attila vine de la conducătorul hunilor, Attila. El a domnit în perioada 433-453. Imperiul Hun, pe vremea lui, se întindea de la munții Ural la fluviul Rin, de la Dunăre la Marea Baltică. A fost unul dintre cei mai aprigi conducători din istorie, fiind supranumit biciul lui Dumnezeu. Attila a traversat Dunărea de două ori și a jefuit tot ce a întâlnit în drumul lui prin Balcani.

Cu toate acestea nu a reușit să își îndeplinească visul de a cuceri Constantinopolul. A încercat să cucerească și Galia Romană, teritoriul actual al Franței moderne, traversând Rinul în 451 și mărșăluind spre Aurelianum, actualul Orléans înainte de a fi învins în Bătălia de pe Câmpiile Catalaunice. A reușit totuși să invadeze Italia, devastând provinciile nordice, dar nu a putut să ocupe Roma. A planificat inițierea de noi campanii împotriva romanilor, dar a murit în anul 453.

Numele Atilla este menționat ca Etzel în epopeea-legendă Cântecul Nibelungilor (Nibelungenlied), ca Atli în legenda nordică Volsunga Saga și ca Attilius în Thidrekssaga. 

În prezent nu mai este atât de popular și sunt anumite țări unde este folosit ca nume de fată

Variante 

AtliIslanda, AtleNorvegia, AtilaTurcia, AtleOlanda, Finlanda, Suedia, EdselGermania

Persoane celebre 

Attila Hunul, Attila Csiharcântăreț ungur, Joszef Attilapoet ungur foarte popular, care a luptat pentru drepturile muncitorilor. Este atât de apreciat încât fiecare a 5-a stradă din Ungaria îi poartă numele. În 1937 s-a sinucis, iar în memoria lui mulți părinți le-au pus copiilor numele Attila. Acesta a fost momentul în care numele și-a recăpătat popularitatea în rândul maghiarilor.