Atanasie 

GEN: Băiat
ORIGINE:
INTELES:
LUNGIME: lung

Numele Atanasie derivă din cuvântul grecesc ”athanasios” compus din ”a”- care traduce prin lipsă și ”thanatos” care înseamnă a muri, ceea ce face ca Atanasie să fie tradus prin ”nemuritor” sau ”înviere”. Numele este cunoscut încă din antichitate, însă atunci nu s-a bucurat de o popularitate foarte mare. 

Sfântul Atanasie

Biserica ortodoxă îl prăznuiește pe 18 ianuarie pe Sfântul Ierarh Atanasie, Arhiepiscopul Alexandriei. De asemenea, este celebrat și în bisericile romano-catolică, greco-catolică și coptă. Apărător îndârjit al dreptei credinței în timpul crizei ariene, îndată după Conciliul Ecumenic din Niceea, a plătit rezistența sa eroică prin 5 perioade de exil, în care a fost trimis de împărații Constantin al II-lea, Constant, Iulian Apostatul și Valens.

Era un bun luptător: „Îmi pare bine atunci când trebuie să mă apăr”, scrie el în „Apologia fugii”.  El a fost episcop 46 de ani şi a lăsat după sine moştenitor al scaunului pe fericitul Petru, prietenul său şi părtaşul tuturor primejdiilor sale. A fost înmormântat în Alexandria, dar trupul său a fost mai târziu transferat în Italia. Papa Shenouda III al Alexandriei a readus sfintele sale moaște în Egipt. Astăzi ele sunt păstrate în noua catedrala coptă Sfântul Marcu din Deir El-Anba Rowais, Abbasiya din Cairo, Egipt.

Variante în alte limbi

Atanasia/AtanaseSpania, AtanaskaBulgaria, Atanasia/Attanasia/AtanasioItalia, AthanasiaFinlanda, Olanda, AtanasijaMacedonia, Serbia

Persoane celebre

Atanasie Marian Marienescu (jurist, scriitor, etnograf, folclorist, membru al Academiei Române), Atanasie Patelarie (Patriarhul Constantinopolului), Victor Atanasie Stănculescu (general de armată, Ministru al Apărării)