Nume de origine greacă, redat în latină prin Arsenius. Numele grecesc avea semnificație clară întrucât are la bază termenul “arsenios”, care înseamna “bărbătesc, viril”. În onomastica modernă nu este foarte folosit, fiind utilizat cu precădere ca nume de familie. În România este folosită și forma de feminin, Arsenia, mai ales în zona Moldovei.
Biserica ortodoxă îl prăznuiește pe 8 mai pe Sfântul Cuvios Arsenie cel Mare. Acesta s-a născut la Roma din părinți creștini și a făcut studii înalte. A devenit atât de reputat încât împăratul Grațian și papa Damasus l-au recomandat împăratului Teodosie I cel Mare de la Constantinopol, pentru a fi educatorul fiilor săi, viitorii împărați Arcadie și Honorius.
În anul 394, sfântul părăsește lumea și curtea împărătească într-o corabie având ca destinație Alexandria, mărețul oraș antic al Egiptului și se duce în pustia schetică, unde se face monah pe lângă Ioan Colov. Arsenie cel Mare a avut trei ucenici cunoscuți astăzi din Patericul egiptean: mai întâi Alexandru și Zoil, iar mai apoi pe Daniel (care fusese mai întâi ucenicul lui Alexandru și Zoil), toți faraniți. De la Daniel au rămas, în Patericul egiptean, cele mai multe informații pe care le deținem despre Arsenie cel Mare.
Variante ale numelui Arsenie
Arsen – Armenia, Arsène – Franța, Arsenio – Italia/ Spania, Arsênio – Portugalia/ Brazilia
Persoane celebre
Arsenie Boca (preot și artist plastic român), Arsenie Papacioc (duhovnic ortodox român), Arseni Alexandrovici Sokolov (fizician sovietic, coautor al efectului de autopolarizare a fascicolului electronic în câmp magnetic), Arsenie Todiraș (cântăreț de muzică pop din Republica Moldova)