Antonie

GEN: Băiat
ORIGINE:
INTELES:
LUNGIME: scurt

Numele de băiat  Antonie este de origine latină. Derivă din numele de familie roman Antonius care se presupune că ar însemna ”fără preț”. Alți istorici cred că vine de la cuvântul grecesc anthos care se traduce prin a înflori, a prospera

În România mai sunt folosite și alte variante ale acestui nume pentru botezul băieților: Anton, Antonio. Formele feminine sunt Antonia, Antoaneta, Antoanela.

Documente istorice din 1374 atestă în Țara Românească Andonie a numelui, iar în 1425 forma Antonie. După 1500 prin împrumuturi sau creații românești, apar o serie întreagă de forme derivate ale numelui ce au ca bază numele Anton.

Sfântul Antonie cel Mare este prăznuit de către Biserica Ortodoxă în fiecare an pe data de 17 ianuarie. Se spune că a trăit 105 ani ajutându-i pe cei nevoiași. Este fondatorul vieţii monahale răsăritene. Creștinii îl mai cinstesc și pe Sfântul Anton de Padova, călugăr franciscan, cunoscut predicator al Sfintelor Evanghelii. Despre acesta se spune că în momentul morţii sale clopotele din Lisabona şi Padova au bătut singure. 

Variante în alte limbi ale numelui Anton

Antoon/Antonie/AntoniusOlandaAndonBulgariaAndon/ AntonijMacedoniaAntonijo, Antonio, AntunCroația, AnttoniFinlanda, Antonyțările vorbitoare de limba engleză, AntoineFranțaAntonios/ AntonisGrecia, Antal/ TóniUngaria, Antonio, Antonello, Nello, Tonino, TonioItalia, AntanasLituania, AntoniPolonia, António/ Toni/ ToninhoPortugaliaAntonije/ AntoSerbia, Antonio, Toni, ToñoSpania

Persoane celebre

Antonie Vodă din Popești (Domnitor al Țării Românești în perioada 1669-1672), Antonie Ruset (Domn al Moldovei, 1615-1685), Antonie (Leonida) Plămădeală (Mitropolit ortodox al Ardealului), Antonie Luțcan (poet și preot basarabean)