Antonia

GEN: Fată
ORIGINE:
INTELES:
INSPIRAȚIE:
LUNGIME: lung

Numele de fată Antonia este de origine latină. Derivă din numele de familie roman Antonius care se presupune că ar însemna ”fără preț”. Alți istorici cred că vine de la cuvântul grecesc anthos care se traduce prin floare

Numele de familie roman Antonius era cel mai probabil de origine etruscă. Generalul roman Marcus Antonius a susținut că numele vine de la Anthon, fiul lui Hercule. Mitul, care apare la Plutarh, a fost probabil creat chiar de Marcus Antonius, din dorința de a se asocia cu o divinitate.

Documente istorice din 1374 atestă în Țara Românească Andonie a numelui, iar în 1425 forma Antonie. După 1500 prin împrumuturi sau creații românești, apar o serie întreagă de forme derivate ale numelui ce au ca bază numele Anton.

Sfântul Antonie cel Mare

Sfântul Antonie cel Mare este prăznuit de către Biserica Ortodoxă în fiecare an pe data de 17 ianuarie. Se spune că a trăit 105 ani ajutându-i pe cei nevoiași. După numele Sfântului Antonie cel Mare și-au luat denumirea mai multe orașe din America Latină, dar și din cea de Nord și Centrală. 

Creștinii îl mai cinstesc și pe Sfântul Anton de Padova, călugăr franciscan, cunoscut predicator al Sfintelor Evanghelii. Despre acesta se spune că în momentul morţii sale clopotele din Lisabona şi Padova au bătut singure. 

Formele masculine

Antonio, Anton, Antonie

Variante în alte limbi ale numelui Antonia 

AntonijaCroația/ Serbia, AntoniyaBulgaria, AntonieCehia, ToiniFinlanda, Antoinette, ToinetteFranța, AntóniaUngaria, AntôniaPortugalia, Antonija, TonkaSlovenia

Persoane celebre

Antonia Nava de Catalán (eroină a Războiului de Independență din Mexic), Antonia Scarpa (muzician și regizor american), Antonia Thomas (actriță britanică), Infanta Antónia a Portugaliei, Antonia Iacobescu (cântăreață din România)