Anita

GEN: Fată
INTELES:
LUNGIME: scurt

Anita este forma spaniolă a numelui Ana. Acesta este care este forma latină de la numele grecesc Avva și de la evreiescul Hannah și se traduce prin grațioasă, frumoasă sau favor. Este unul dintre cele mai folosite nume, fiind întâlnit în mai toate limbile globului. 

Sfânta Ana este sărbătorită în calendarul ortodox pe 9 septembrie. Potrivit Bibliei Ana a fost mama Fecioarei Maria. Biserica Sf. Ana din Ierusalim se găsește în apropierea Porții Leilor și a Lacului Bethesda, pentru că se presupune ca Ana și Ioachim, părinții Fecioarei Maria,  ar fi locuit aici. Biserica a fost construită în anul 1142, din inițiativa văduvei Avda a lui Balduin I. 

Variante ale numelui Anita

Anika, Anka (Polonia), Hannah (țările vorbitoare de limbă arabă), Ana, Hana, Anica, Anita, Anja, Anka, Ankica, Jana (Croația),  Anna, Anne, Hanna, Ane, Anika, Anja, Anni, Hanne (Danemarca), Anna, Anne, Annelien, Hannah, Anika, Anja, Anke, Anneke, Anouk, Ans, Antje  (Olanda), Anissa, Ann, Anna, Anne, Hannah, Keanna (țările vorbitoare de limba engleză), Anna, Anne, Anu (Estonia), Anna, Anne, Anja, Anni, Anniina, Annikki, Annukka, Anu, Hannele (Finlanda), Anne, Hannah, Annette, Annie, Anny, Anouk, Ninon (Franța), Anna, Anne, Hanna, Anika, Anina, Anja, Anneli, Annelie, Anni, Hanne (Germania), Chana, Chanah, Hanna, Hannah (Israel),  Anna,  Anikó, Annuska, Panna, Panni (Ungaria), AnnaAnnabella, Annetta (Italia), Anna, Anne, Hanna, Anja, Anniken, Hanne (Norvegia), Ana, Anabela, Anita (Spania/Portugalia), Ana, AnișoaraAnca, Ani (România), Anna, Ania, Anushka, Anya (Rusia), Ana, Anica, Anja, Anka, Jana (Serbia)

Persoane celebre

Anita Barone (actriță americană), Anita Caprioli (actriță italiană), Anita Carey (actrița britanică)