Anghel 

GEN: Băiat
ORIGINE:
INTELES:
LUNGIME: scurt

Numele Anghel vine de la cuvântul latin “angelus” (devenit în română ”înger”), pe care romanii l-au împrumutat de la greci.

În literatura greacă precreștină, angelos apare cu semnificația de “trimis, sol”, în legătură cu diferitele divinități ale infernului, fiind considerat și protector al morților. Astfel, semnificația inițială a numelui era aceea de sol, mesager, trimis al lui Dumnezeu.

În România numele este folosit din ce în ce mai rar ca nume de botez pentru băieții, însă este întâlnit ca nume de familie.

Există variante ale numelui Anghel și în alte țări

 Anđelko/ AnđeloCroația, AndělCehiaAngeFranța, EngelGermania, AngelosGrecia, Angelțările vorbitoare de limba engleză, Angelo/Angelino/Angiolo/Giotto/LinoItalia, ÂngeloPortugaliaAnđelkoSerbia, Ángel/AngelinoSpania

Persoane celebre

Anghel Demetriescu (a fost un istoric și scriitor român, membru corespondent al Academiei Române), Anghel Iordănescu (jucător și antrenor de fotbal român), Anghel Panait (haiduc cunoscut ca Anghel Șaptecai a cărui viață a inspirat filmul Haiducii lui Șaptecai), Anghel I. Saligny (academician, inginer constructor, ministru și pedagog român, este considerat unul dintre pionierii tehnicii mondiale în proiectarea și construcția podurilor și silozurilor cu structură metalică, respectiv de beton armat, unul dintre întemeietorii ingineriei românești)