Andy

GEN: Băiat
ORIGINE:
INTELES:
LUNGIME: scurt

Numele Andy este un diminutiv de la numele Andrei, care provine din limba greacă, din cuvântul andros care înseamnă om sau ființă umană

În unele țări, Andy este considerat formă de alint de la numele Alexandru. Se mai poate scrie Andi, Andie.

Sfântul Apostol Andrei

În calendarul creștin-ortodox Sfântul Apostol Andrei este prăznuit pe 30 noiembrie. Acesta era unul dintre cei 4 apostoli ai lui Iisus Hristos. Sfântul Apostol  Andrei era un pescar din Galilea.

Sfântul Andrei, înainte de a deveni ucenic al lui Hristos, a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. Dorința de a-L urma pe Hristos se naște în el, când Sfântul Ioan rostește cuvintele: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii” (Ioan 1, 29). Pentru români, numele apostolului Andrei este legat de lupi. Numele de Apostolul Lupilor derivă din vechea denumire a dacilor, daoi (lupi), dar și de la simbolul lor – lupul.

Acesta este chiar un simbol al sanctuarelor Daciei. Legendele spun ca acest animal a fost alături de daci la căderea Sarmizegetusei și că cel care era căpetenia lupilor, l-ar fi vegheat pe Apostolul Andrei prin pustia Dobrogei spre Peștera care i s-a oferit ca adăpost.

Variante ale numelui Andy

Andre, Deandrepopulația de etnie afro-americană, Anderzona bască din Spania, Andrei/ AndreyBelarus/ Bulgaria, Andreuzona catalanăAndriaCorsicaAndrej/ Andrija/ AndroCroația, Andrej/OndřejCehiaAndre, Andrew, Andie, Dre, Drewîn țările vorbitoare de limba română, Andres/AndrusEstoniaAntero/Antti/Atte/TeroFinlanda, AndréFranțaAndria/AndroGeorgiaAndor/András/Endre/ Andris/BandiUngaria, Andrés – Islanda, Aindréas/AindriúIrlanda, Andrea, AndreasItalia, Andrejs/ AndrisLetonia, AndriusLituania, AndrejMacedonia, AnaruMauri, Andrzej/JędrzejPoloniaAndréPortugaliaAndreiRomânia, Andrei/AndreyRusiaAndriaSardinia, Aindrea/DandScoția, Andrej/Andreja/AndrijaSerbia, Andrej/ OndrejSlovacia, Andraž/ AndrejSloveniaAndrésSpaniaAndriyUcraina

Persoane celebre

Andy García (actor american), Andy Warhol (artist american)