Anca

GEN: Fată
INTELES:
INSPIRAȚIE:
LUNGIME: scurt

Numele Anca este o variantă a numelui Ana, folosit sub această formă cu precădere în România. De obicei, nu este trecut așa în actul de identitate, fiind de cele mai multe ori o formă de alint, care are la rândul ei diminutivul Ancuța. 

Numele Ana care este forma latină de la numele grecesc Avva și de la evreiescul Hannah și se traduce prin grațioasă, frumoasă sau favor. Este unul dintre cele mai folosite nume, fiind întâlnit în mai toate limbile globului. 

Sfânta Ana este sărbătorită în calendarul ortodox pe 9 septembrie. Potrivit Bibliei Ana a fost mama Fecioarei Maria. Biserica Sf. Ana din Ierusalim se găsește în apropierea Porții Leilor și a Lacului Bethesda, pentru că se presupune ca Ana și Ioachim, părinții Fecioarei Maria,  ar fi locuit aici. Biserica a fost construită în anul 1142, din inițiativa văduvei Avda a lui Balduin I. 

Variante ale numelui Anca

Anika, Anka (Polonia), Hannah (țările vorbitoare de limbă arabă), Hana, Anica, Anita, Anja, Anka, Ankica, Jana (Croația),  Anna, Anne, Hanna, Ane, Anika, Anja, Anni, Hanne (Danemarca), Anna, Anne, Annelien, Hannah, Anika, Anja, Anke, Anneke, Anouk, Ans, Antje  (Olanda), Anissa, Ann, Anna, Anne, Hannah, Keanna (țările vorbitoare de limba engleză), Anna, Anne, Anu (Estonia), Anna, Anne, Anja, Anni, Anniina, Annikki, Annukka, Anu, Hannele (Finlanda), Anne, Hannah, Annette, Annie, Anny, Anouk, Ninon (Franța), Anna, Anne, Hanna, Anika, Anina, Anja, Anneli, Annelie, Anni, Hanne (Germania), Chana, Chanah, Hanna, Hannah (Israel),  Anna,  Anikó, Annuska, Panna, Panni (Ungaria), Anna, Annabella, Annetta (Italia), Anna, Anne, Hanna, Anja, Anniken, Hanne (Norvegia), Anabela, Anita (Spania/Portugalia), Anișoara, Anca, Ani (România), Anna, Ania, Anushka, Anya (Rusia), Anica, Anja, Anka, Jana (Serbia)