Ana

GEN: Fată
ORIGINE:
INTELES:
LUNGIME: scurt

Numele Ana care este forma latină de la numele grecesc Avva și de la evreiescul Hannah și se traduce prin grațioasă, frumoasă sau favor. Este unul dintre cele mai folosite nume, fiind întâlnit în mai toate limbile globului, iar derivate ale sale în toate religiile. 

În Irlanda a a existat cultul zeiței războiului Ana, cunoscută drept mama a zeilor, ceea ce a făcut posibilă asocierea numelui cu “mama”. În egipteana antică, se traduce probabil prin “soare”, acest nume fiind purtat de primul rege al dinastiei Vllth și de soția lui Aker, mama lui Pantina, unul din guvernatorii Egiptului de Sud.

În România este unul dintre cele mai utilizate nume pentru fete, fiind pe locul 3 după Maria și Elena. În lume, a fost ales de familii nobiliare pentru a-și boteza fetițele. Anna a fost numele purtat de regine sau împărătese ale Danemarcei, Scoției, Marii Britanii, Franței, Rusiei, Austriei, Olandei, României.

Mulți romancieri au ales numele pentru personajele lor: Lev Tolstoi – ”Anna Karenina”, Anna din tragedia lui Luigi Pirrandelo, „Viata pe care ți-am dat-o”, din romanul „Ion” de Liviu Rebreanu, din „Moara cu noroc” de Ioan Slavici, din romanul cu același nume de Duiliu Zamfirescu, Anita din povestirile lui Mihail Sadoveanu.

Numele este menționat și în numeroase creații populare românești. În descântece „Ana buziana” era prima dintre cele 9 zâne invocate pentru ajutorarea celor suferinzi și bolnavi.

Sfânta Ana

Sfânta Ana este sărbătorită în calendarul ortodox pe 9 septembrie, iar în cel catolic pe 26 iulie. Potrivit Bibliei a fost mama Fecioarei Maria. Biserica Sfânta Ana din Ierusalim se găsește în apropierea Porții Leilor și a Lacului Bethesda, pentru că se presupune că Ana și Ioachim, părinții Fecioarei Maria, ar fi locuit aici. Biserica a fost construită în anul 1142, din inițiativa văduvei Avda a lui Balduin I. 

Variante ale numelui Ana

Anika, Anka (Polonia), Hannah (țările vorbitoare de limbă arabă), Hana, AnicaAnita, Anja, Anka, Ankica, Jana (Croația),  Anna, Anne, Hanna, Ane, Anika, Anja, Anni, Hanne (Danemarca), Anna, Anne, Annelien, Hannah, Anika, Anja, Anke, Anneke, Anouk, Ans, Antje  (Olanda), Anissa, Ann, Anna, Anne, Hannah, Keanna (țările vorbitoare de limba engleză), Anna, Anne, Anu (Estonia), Anna, Anne, Anja, Anni, Anniina, Annikki, Annukka, Anu, Hannele (Finlanda), Anne, Hannah, Annette, Annie, Anny, Anouk, Ninon (Franța), Anna, Anne, Hanna, Anika, Anina, Anja, Anneli, Annelie, Anni, Hanne (Germania), Chana, Chanah, Hanna, Hannah (Israel),  Anna,  Anikó, Annuska, Panna, Panni (Ungaria), Anna, Annabella, Annetta (Italia), Anna, Anne, Hanna, Anja, Anniken, Hanne (Norvegia), Anabela, Anita (Spania/Portugalia), AnișoaraAnca, Ani (România), Anna, Ania, Anushka, Anya (Rusia), Anica, Anja, Anka, Jana (Serbia)

Persoane celebre

Ana Aslanmedic român, Ana Blandianapoetă, Ana, contesă de Noaillespoetă de origine românăRegina Ana a României.