Alina

GEN: fată
ORIGINE:
INTELES:
LUNGIME: scurt

Numele Alina este întâlnit mai ales în Europa de Est fiind o adaptare a numelui Adelaide în slavă. Acesta  este origine germană și se traduce prin nobil.  A fost folosit mai întâi de popoarele saxone, ca mai apoi să fie adaptat de francezi în Alis. Acesta este o prescurtare a numelui Adelais care fusese împrumutat din numele german Adalhaidis, format din cuvintele Adal (nobil) și haidu (apariție). 

Variante ale numelui Alina

Adelina (Bulgaria), Adéla, Albína (Cehia), Adaline, Adela, Adele, Adelia, Adeline, Ethel, Ada, Adalyn, Adalynn, Addie, Addilyn, Addy, Adella, Adelyn, Adelynn, Alene, Aline, Della, Ethelyn (țările vorbitoare de limba engleză), Aada, Ada (Finlanda), Adèle, Adélie, Adeline, Albine, Aude, Aline, Lina, Line, Lyna (Franța), Adél, Ada (Ungaria), Alīna (Letonia), Adelė, Albina (Lituania), Adelina, Albina, Alda, Aldina (Portugalia), Aline (Brazilia), Adela, Albína (Slovacia), Adela, Adelia, Adelina, Albina (Spania)

Persoane celebre

Alina Cojocarubalerină din România, Alina Alexandra Dumitrujudoka din România, Alina Eremiacântăreață din România, Alina Forsmansculptoriță din Finlanda