Alesia

GEN: Fată
ORIGINE:
LUNGIME: scurt

Alesia este un derivat modern de la numele Alexandra, care este varianta feminină a numelui Alexandru. Numele este folosit cu precădere în Italia ca derivat de la Alessandra, cu forma de masculin Alessio. 

Numele Alexandru își are originea în cuvântul alexandros care se traduce prin apărător al oamenilor. Este folosit din cele mai vechi timpuri, fiind menționat și în Biblie, în Vechiul Testament. De asemenea, era popular în Grecia Antică unde băieții erau botezați Alexandros pentru a fi puternici. Mai târziu în istorie a fost folosit de regi și împărați din întreaga lume. Este unul dintre numele întâlnite în mai toate țările globului. 

Sfântul Alexandru

Sfântul Alexandru a trăit la începuturile secolului al IV-lea, pe vremea Sfântului Împărat Constantin cel Mare, fiind ucenic al Arhiepiscopului Mitrofan al Bizantului. Ierarhul a dus o viață modestă, fără știința cărților însă, datorită virtuților sale apostolice, a fost considerat îndeajuns de demn încât să îl slujească pe Sfântul Mitrofan, ca preot al episcopului, iar, în anul 314 ca episcop ajutător.

Este prăznuit de Biserica Ortodoxă în data de 30 august.

Variante ale numelui Alesia

 Alexis, Alexia, Alexina, Alexus, Lexi, Lexia, Lexie, Lexine, Lexus, Lexy (țările vorbitoare de limba engleză),  Alexia (Franța)

Persoane celebre

Alessia Cara (cântăreață din Canada),