Albert

GEN: Băiat
ORIGINE:
INTELES:
INSPIRAȚIE:
  LUNGIME: scurt

  Numele de băiat Albert vine din cuvintele germane adal nobil și berathstrălucitor. Nu este de mirare că a avut o perioadă de glorie în Evul Mediu când majoritatea nobililor germani își numeau așa copiii. Normanzii l-au introdus apoi în Anglia, dar nu a fost apreciat. Totuși, în secolul al XIX-lea a redevenit popular, datorită Prințului Albert, soțul Reginei Victoria. Tot regii l-au făcut celebru și în secolul următor, dar de această dată vorbim despre Casa Regală a Belgiei. 

  În România nu a fost folosit foarte des în onomastică până în epoca modernă.

  Pentru catolici o figură marcantă este Sfântul Albert cel Mare sau Albertus Magnus (n. 1193, Lauingen, Germania– d. , Köln, Germania). Acesta a fost un filosof creștin, călugăr dominican realist, profesor al lui Toma din Aquino și al lui Pedro Hispano, viitorul papă Ioan al XXI-lea, episcop al Diecezei de Regensburg.

  Pentru canonizare a trebuit să aştepte anul 1931, când Pius al XI-lea l-a proclamat învăţător al Bisericii, şi Pius al XII-lea, în 1941, patron al celor care cultivă ştiinţele naturale. Este prăznuit în calendarul catolic în data de 15 noiembrie.

  Variante ale numelui Albert

  AubertFranța, Adalbert, Adelbert, AlbrechtGermania, Adelbert, AlbertusOlanda, Alpertti, Altti, PerttiFinlanda, Adalberto, Alberto, BertoItalia/ Spania, Adalberto, AlbertoPortugalia, Al, Albie, Bert, Bertie, Bertdiminutive

  Persoane celebre

  Albert al II-lea, Prinț de Monaco (n. 1958, actualul monarh al principatului de Monaco), Albert Einstein (fizician german), Albert Camus (romancier și filozof francez), Albert Finney (actor englez)