Agata

GEN: Fată
ORIGINE:
INTELES:
LUNGIME: scurt

Numele Agata este derivat din cuvântul grecesc agathos care înseamnă bun. Numele este folosit mai ales în țările din Europa de Est, cu precădere în Rusia și Polonia, unde are și forma de masculin Agat.

Sfânta Agata din Sicilia

Cea mai importantă persoană din istoria care a purtat acest nume este Sfânta Agata din Sicilia, o martiră din secolul al III-lea. Tânăra Agata strălucea prin frumusețea trupului și a sufletului și făcea parte dintr-o familie foarte bogată. Într-o zi, ea a fost cerută de soție de un consul pe nume Quintian, însă tânăra l-a refuzat, spunându-i că și-a închinat deja viața unui alt soț și acela nu este altul decât Hristos, Dumnezeul creștinilor.  Prăznuirea ei se face în Biserica Ortodoxă, în Biserica Romano-Catolică și în Bisericile Orientale pe 5 februarie.

Variante

 Jaga (Croația, Serbia), Agáta (Cehia), Agathe (Danemarca), Agathe (Franța, Germania), Agathi (Grecia), Ágota, Ági (Ungaria), Agathe, Ågot (Norvegia), Agatka, Jagienka, Jagna (Polonia), Águeda (Portugalia, Spania) Agafya (Rusia), Agda (Suedia)

Persoane celebre

Agata Kulesza (actriță poloneză), Agata Materowicz (pictoriță din Polonia)