Adonia

GEN: Fată
ORIGINE:
INTELES:
LUNGIME: lung

Adonia este varianta feminină a numelui de băiat Adonis vine din limba greacă și se traduce prin ”extraordinar de frumos, superb”. Există și în vechea limbă feniciană, vorbită în Antichitate în Fenicia (care acum este coasta Libanului și a Siriei) cuvântul ”adon” care se traduce prin ”stăpân”.

Adonis este o figură complexă din mitologia grecească. S-a născut din dragostea incestuoasă a Mirrhei pentru tatăl ei, Cyniras. Legenda lui Adonis simbolizează cel mai bine trecerea la alt anotimp. S-a născut în împrejurări dramatice, mama sa fugind până în Arabia de blestemul tatălui ei.

Acesta și-a petrecut deci toată tinerețea vânând prin păduri și a ajuns astfel la Fenicia unde l-a întâlnit Afrodita, care s-a îndrăgostit imediat de el și l-a urmat. Din gelozie este ucis de Ares și ajunge în Infern unde se înfiripează o relație între el și Persefona. Zeus intervine, la rugămințile Afroditei, dar cum Adonis nu se poate decide, hotărăște ca el să petreacă șase luni în Infern și șase luni cu Afrodita pe pământ, în păduri.