Adelaida

GEN: Fată
ORIGINE:
INTELES:
LUNGIME: lung

Prenume feminin mai rar la noi, Adelaida reproduce numele germanic Adelheida sau Adelheidis. Ca marea majoritate a numelor vechi germanice, Adelheida este un compus din “adal”, care înseamnă noblețe, și “haida” sau “heid”, care apare adesea în numele feminine germanice.

În Marea Britanie, forma paralelă Alice , derivată prin franceza veche, a fost din punct de vedere istoric mai frecventă. Această formă a câștigat popularitate în secolul al XIX-lea datorită popularității soției germane a regelui William al IV-lea, după care orașul Adelaide în Australia a fost numit în 1836.

Sfânta Adelaide

Numele fost purtat în secolul al X-lea de Sfânta Adelaide, soția împăratului roman Otto cel Mare.  Împărăteasa Adelaida a fost poate cea mai proeminentă femeie din Europa secolului al X-lea. Ea a fost regentă a Imperiului occidental în numele nepotului său, Otto al III-lea între 991 și 995.

Adelaida s-a devotat în mod consecvent serviciului religios și păcii, dar și Imperiului Roman. De asemenea, ea s-a arătat interesată în opera de convertire a slavilor. Ziua ei ca sfântă, 16 Decembrie, este păstrată în multe dioceze din Germania.

Variante ale numelui Adelaida

Alice (Cehia), Heidi (Danemarca), Adelheid, Aleid, Aleida, Alida, Elke (Olanda), Aliisa, Alisa, Aada, Ada, Alli, Heidi, Iisa (Finlanda), Adélaïde, Alice, Alix, Alison (Franța), Adelheid, Alice, Ada, Alida, Elke, Heida, Heide, Heidi (Germania), Aliki, Kiki (Grecia), Adelaida, Aliz, Ada, Alida, Alíz (Ungaria), Ailís (Irlanda), Alise (Letonia), Adelajda, Alicja, Ada (Polonia), Alisa (Rusia),  Aileas (Scoția), Alica (Slovacia), Adelaida, Alicia (Spania