Adela

GEN: Fată
ORIGINE:
INTELES:
LUNGIME: scurt

Cu rădăcini germanice ce înseamnă nobil, numele Adela provine de la prenumele Adelaida. Reproduce numele germanic Adelheida sau Adelheidis. Ca marea majoritate a numelor vechi germanice, Adelheida este un compus din “adal”, care înseamnă noblețe și “haida” sau “heid”, care apare adesea în numele feminine germanice.

În Ethiopia este folosit pentru botezul băieților și înseamnă favor. Există și în ebraică un corespondent al numelui care se traduce prin ”Dumnezeu este etern”. În idiș există numele Aidel care se trage din adjectivul ey`dl care se traduce prin gentil, educat. Există și în limba arabă numele Adilah care poate însemna echilibrat, corect

Sfânta Adela

Catolicii o cinstesc pe Sfânta Adela care a fost o prinţesă merovingiană. După moartea soţului său, Alberic, a intrat în mănăstirea din Pfalzel, a îmbrăcat rasa călugărească şi, nu după mult timp, a fost aleasă stareţă. A murit în jurul anului 735. Este renumită şi pentru viaţa şi activitatea unui nepot al său, Grigore, pe care ea l-a luat în mănăstire şi s-a îngrijit de formaţia sa spirituală. Este prăznuită pe 24 decembrie.

Variante 

Adelina (Bulgaria), Aada, Ada (Finlanda), Adèle, Adeline, Aude, Aline, Lina, Line, Lyna (Franța), Adele, Adelina, Ada, Alina (Germania), Adél, Ada (Ungaria), Adele, Adelina, Alda, Ada, Alina (Italia),  Adelina, Alda, Aldina, Dina (Portugalia)

Persoane celebre

Adela a Franței, Contesă de Flanders (1009–1063), Adela a Normandiei (1067–1137), Adella Prentiss Hughespianistă din SUA, Adela Noriegaactriță din Mexic, Adela Popescuactriță din România