Zach

GEN: Băiat
ORIGINE:
LUNGIME: scurt

Zach este un derivat de la numele Zaharia, care este origine ebraică, care înseamnă „Dumnezeu își amintește”. Provine din cuvântul ebraic zakhar, adică să ne amintim, și yah, unul dintre numele lui Dumnezeu. Datorită semnificației sale religioase, există variante ale numelui în numeroase limbi.

Zaharia este un profet evreu, un personaj din Vechiul Testament și autorul (presupus) al Cărții lui Zaharia. El a fost un profet al regatului lui Iuda. El se descrie (Zaharia 1:1) ca fiul lui Berechia, fiul lui Ido. În Ezra 5:1 și 6:14 el este numit fiul lui Ido, cel care era bunicul său. Cariera sa profetică a început în anul al doilea de domnie a lui Darius cel Mare, regele Persiei (520 î.Hr.).

Numele apare de asemenea în Noul Testament aparținând tatălui lui Ioan Botezătorul, pe care Dumnezeu l-a amuțit deoarece nu credea.

Variante ale numelui Zach

Zakaria, Zakariya, Zakariyya (țările vorbitoare de limba arabă), Zahari (Bulgaria), Sakari, Sakke, Saku (Finlanda), Zacharie (Franța), Zakaria (Georgia), Zacharias (Grecia),  Zachariasz (Polonia), Zacarias (Portugalia, Spania), Zakhar (Rusia), Zekeriya (Turcia), Zachery, Zackary, Zackery, Zac, Zack, Zak (țările vorbitoare de limbă engleză), Zaharia (România)

Persoane celebre

Zach Galifianakis (actor american)