Gavrilă

GEN: Băiat
ORIGINE:
LUNGIME: lung

Numele Gavrilă este un derivat al numelui Gabriel care își are originea în ebraică și se traduce prin ”Dumnezeu este puterea mea”.  

Arhanghelul Gavriil

De cele mai multe ori este asociat cu numele Arhanghelului Gavriil. Numele său este menționat de patru ori în Biblie, niciodată însă ca „arhanghel”: de două ori în Daniel (8.16 și 9.21) și de două ori în Luca (1.19 și 1.26). După evanghelistul Luca, Gabriel ar fi anunțat atât nașterea lui Ioan Botezătorul, cât și a lui Iisus.

De fiecare dată apare ca un mesager care aduce vești importante. Mai întâi, el l-a anunțat pe Daniel despre întoarcerea evreilor din captivitatea babiloniană, după care i-a revelat (printr-o viziune spirituală) viitorul națiunilor. În tradiția ebraică, Gabriel a fost și îngerul pedepsei divine care s-a abătut asupra așezărilor Sodoma și Gomora.

Tot el i-a spus lui Zaharia (la o vârstă înaintată) că soția sa (Elisabeta) îi va naște un copil (Ioan Botezătorul). În cele din urmă i-a spus Mariei că ea este cea aleasă dintre femei. Arhanghelul Gabriel (Gavril-Gavriil) este, alături de Arhanghelul Mihail, unul dintre cei mai importanți îngeri în cadrul tradiției iudeo-creștine și a celei islamice. Este cel de-al doilea în rang printre Arhangheli.

Profetul Mahomed afirmă că Gabriel (Djibril), cel cu 140 de perechi de aripi, i-ar fi dictat Coranul, vers cu vers. În tradiția islamică, este considerat a fi spiritul divin al adevărului.

Cei care poartă numele Gabriel își sărbătoresc onomastica pe 8 noiembrie

Varianta feminină a numelui este Gabriela.

Numele Gabriel este întâlnit în aproape toate limbile globului sub diverse grafii. De-a lungul timpului a fost ales de familii de nobili din întreaga Europă pentru botezul băieților lor, de doi Patriarhi ai Constantinopolului. Derivatul Gavrilă este întâlnit doar în România. Astăzi este doar nume de familie, ieșind din preferințele părinților care vor să își boteze copiii.

Variante ale numelui Gavrilă

Jabril, Jibril (țările arabe), Gavrail, Gavril (Bulgaria), Dzhabrail (Cecenia), Gabrijel (Croația), Gabriël (Olanda), Gavriil (Grecia), Gavriel (Israel), Gábor, Gábriel, Gabi (Ungaria), Gabriele (Italia), Gabriels (Letonia), Gabrielius (Lituania), Gavrilo (Serbia), Cebrail (Turcia), Havryil (Ucraina), Gabriel, Gavril, Gabi (România)

Persoane celebre

Gavril Balint (fotbalist român)