Daliana

GEN: Fată
ORIGINE:
INTELES:
LUNGIME: lung

Daliana este un prenume feminin corespunzător unui nume de floare, fiind un derivat de la numele Delia. Ca nume de persoana, este o creație recentă europeană care a avut șansa să devină destul de popular. Floarea poartă la noi numele de “gherghină

În alte limbi, Dalia are tot o conotație botanică, însă se traduce prin alte plante. În idiș desemnează o creangă de măslin, iar în limba arabă o viță de vie. La populațiile care vorbesc aceste limbi numele este destul de des întâlnit în onomastică. 

În țările europene, Dalia este scris de obicei sub forma Dhalia și reprezintă o floare care a fost denumită după botanistul suedez Andrew Dahl. Totuși, cercetătorii cred că se face o confuzie între cele două forme ale numelui, ele fiind diferite, mai ales că forma Dalia se regăsește și în Biblie și nu are legătură cu floarea. 

Floarea este foarte populară în Mexic, fiind chiar floarea lor națională. De aici, a ajuns foarte populară și în Spania. Dragostea pentru aceasta a dus și la cea pentru numele Dalia astfel că este foarte des întâlnit în țările vorbitoare de limbă spaniolă. 

Numele mai este popular și în Lituania unde se traduce prin ”destin” sau ”soartă”. De fapt, Dalia și Laimė sunt două zeițe-surori în mitologia lituaniană. Dalia este zeița țeserii și a sorții, corespunzând probabil zeiței trace Bendis.

Este un nume destul de vechi existând referințe despre el atât în Talmud, dar și în Biblie. 

Variante ale numelui Daliana

Dalia

Variante masculine

Dalian