Andreea

GEN: Fată
ORIGINE:
INTELES:
LUNGIME: lung

Numele Andreea este varianta masculină a numelui Andrei care semnifică bărbătos, viril, puternic și curajos. Și-a câștigat popularitatea în onomastica din România după anii 1970

În Albania și Italia, Andrea este forma folosită pentru botezul băieților.

Sfântul Andrei

În calendarul creștin-ortodox Sfântul Apostol Andrei este prăznuit pe 30 noiembrie. Acesta era unul dintre cei 4 apostoli ai lui Iisus Hristos. Sfântul Apostol  Andrei era un pescar din Galilea. Sfântul Andrei, înainte de a deveni ucenic al lui Hristos, a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. Dorința de a-L urma pe Hristos se naște în el, când Sfântul Ioan rostește cuvintele: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii” (Ioan 1, 29). Pentru români, numele apostolului Andrei este legat de lupi.

Numele de Apostolul Lupilor derivă din vechea denumire a dacilor, daoi (lupi), dar și de la simbolul lor – lupul. Acesta este chiar un simbol al sanctuarelor Daciei. Legendele spun că acest animal a fost alături de daci la căderea Sarmizegetusei și că cel care era căpetenia lupilor, l-ar fi vegheat pe Apostolul Andrei prin pustia Dobrogei spre Peștera care i s-a oferit ca adăpost.

Variante ale numelui Andreea 

Andriana (Bulgaria), Andrea, Andreja, Andrijana (Croația), Andrea (Cehia, Ungaria), Andrea, Ea (Danemarca, Olanda, Germania), Andra, Andrea, Andi, Andie, Andrina, Andy, Drea, Malandra (țările vorbitoare de limba engleză), Andréa, Andrée (Franța), Andriana (Grecia), Andreina (Italia), Andreia (Portugalia), Andrijana (Serbia), Andreja (Slovenia)

Persoane celebre

Andreea Acatrineigimnastă din România, Andreea Bălancântăreață din România, Andreea Bănicăcântăreață din România, Andreea Cacoveangimnastă din RomâniaAndreea Escavedetă TV, Andreea Marinvedetă TVAndreea Răducangimnastă din România