Tot ce trebuie să ştii despre travaliu

Ileana Mirescu
travaliu

Cel mai mare regret al meu legat de naşterea băieţelului nostru este legat de travaliu. Pentru că acum, după ce au trecut 14 luni de la momentul naşterii, ştiu că din cauza unui travaliu petrecut într-o sală rece de pretravaliu dintr-o maternitate de stat am ajuns pe masa de operaţii şi nu am mai născut natural.

Mi-e ciudă pentru că toată perioada de sarcină am planificat o naştere naturală, proiectându-mi în mintea plină de hormoni o întâlnire ideală cu copilul meu.

Travaliul, de la prima contracție la expulzia placentei

Acum ştiu unde am gresit, şi unde, poate, greşesc majoritatea gravidelor care se gândesc numai la momentul naşterii, uitând, de fapt, traseul pe care trebuie să-l străbată ca să poată ajunge la final. Uităm cu toate de travaliu. Uităm că, de fapt, de un travaliu derulat în linişte şi susţinut cu răbdare, spre deosebire de un travaliu agitat sau chiar un travaliu indus, depinde venirea pe lume a copiilor noştri.

Să facem un test scurt: câte dintre voi aţi avut naşterea dorită?

Şi câte dintre voi aţi petrecut un travaliu ca în cărţile pe care le citim atunci când ne pregătim de naştere şi mergeam la cursuri Lamaze? Acum, să ridice mâna sus cele care s-au grăbit să ajungă la spital la prima contracţie, convinse şi impacientate că vor naşte imediat cum li s-au rupt membranele?

Despre travaliul fals sau procedura de travaliu indus câte știți? Înainte să citesc comentariile voastre, îmi permit să presupun că puţine sunt cele care au avut răbdare şi putere să treacă prin durerile contracţiilor şi care s-au lăsat în voia hormonilor secretaţi în timpul travaliului. Haideți să aflăm împreună informații complete despre travaliu.

Hormonii din travaliu, prietenii naşterii naturale

În timpul travaliului şi al naşterii, corpul femeii secretă patru tipuri de hormoni care o ajută pe viitoarea mamă să treacă prin toate fazele acestui proces. Aceştia sunt:

Oxitocina, denumită şi hormonul dragostei, pentru că este secretat de hipotalamus în timpul orgasmului, atât de femeie cât şi de bărbat. Oxitocina se mai secretă şi în timpul alăptării.
Endorfina, hormonul plăcerii, este un hormon de stres secretat de glanda pituitară în condiţii de durere atunci când acţionează ca un analgezic natural.
Adrenalina şi noradrenalina (se mai numesc şi epinefrină şi norepinfrină), hormonul excitaţiei, şi se secretă în caz de frig, anxietate, iar în timpul travaliului activează reflexul de expulzie al fătului, mama simţind o nevoie puternică de a împinge, uneori chiar şi o stare de nervozitate. Noradrenalina va produce o serie de contracţii puternice care vor ajuta copilul să iasă uşor şi repede.
Prolactina, hormonul principal care influenţează în mod direct producerea de lapte matern şi „dă drumul” la alăptare. Nivelurile de prolactină cresc în timpul sarcinii, chiar dacă producţia de lapte este inhibată hormonal până ce placenta nu este expulzată. Studiile arată că şi proaspeţii taţi implicaţi activ în creşterea bebeluşului secretă prolactina, ca răspuns la plânsul celui mic.

Care sunt stadiile procesului de travaliu?

Dacă ai toate informaţiile necesare despre stadiile travaliului, ai mai multe şanse să ai o experienţă de naştere netraumatizantă şi să suporţi durerile provocate de contracţii. Cu ajutorul tehnicilor de respiraţie pe care le poţi învăţa la cursurile de Lamaze şi cu ajutorul unor poziţii ale corpului sau ale unor mişcări anume care să-ţi permită să ai controlul durerii, poţi avea un travaliu suportabil.

Un rol imens în relaxare îl are partenerul tău care te poate însoţi în timpul travaliului, o practică tot mai întâlnită chiar şi in maternităţile din România. Unii medici recomandă implicarea activă a viitorului tată  pe parcursul travaliului pentru că îi ofera gravidei un suport psihic enorm în aducerea pe lume a viitorului lor copil.

Tatăl trebuie să fie şi el la curent cu stadiile travaliului pentru a şti cum te poate ajuta în fiecare etapă a procesului de naştere.

Primul stadiu de travaliu este cel de dilatare şi este împărţit în trei faze:

1. Faza latentă, care pentru majoritatea femeilor este şi cea mai uşoară, dar şi cea mai lungă. În 10-15% din cazuri, acest stadiu poate începe cu ruperea membranelor sau a apei, în limbaj popular. Poţi observa pe slip dopul gelatinos care s-a format la începutul sarcinii. Contracţiile pot să fie la o distanţă de 30 min dar sunt şi la cca 5-10 minute. De obicei acestea nu durează mult, în medie 30-45 secunde, uneori chiar mai puţin.

În timpul acestei faze, colul începe să se scurteze, iar la sfârşitul acestei faze el poate avea o dilataţie de aproximativ trei centimetri. Emoţional, te poţi simti entuziastă, nerăbdătoare şi fericită că se apropie momentul naşterii. Există şi câteva poziţii care pot ajuta travaliul să progreseze, precum îngenunchieri în timpul contracţiilor, flexări, şi mişcare între ele. Imaginează-ţi că este mai uşor este pentru uter, care este un muşchi, să se dilate dacă stai într-o poziţie gravitaţională decât dacă ai sta întinsă pe spate.

Poţi asculta muzică liniştitoare. Ideal este ca mediul să fie cât mai prietenos şi relaxant, aşa că închide lumina sau trage perdelele şi creează o atmosfera caldă, dacă eşti încă acasă cu partenerul tău.

2. Faza activă a travaliului este caracterizată prin contracţii din ce în ce mai dese (la circa 2-5 minute), care pot dura mai mult decât cele din faza anterioară, aproximativ 45-60 secunde. Colul este complet şters, iar dilataţia va atinge 4-7 centimetri. Este faza în care membranele se vor rupe, dacă nu s-a întâmplat deja. Capul copilului va coborî şi mai mult şi va crea presiune asupra lichidului amniotic şi asupra membranelor.

Emoţional, te poţi simţi nervoasă, concentrată, serioasă şi vei simţi nevoia unui ajutor moral. Încearcă să te mişti mult şi în această fază, relaxează-te între contracţii şi roagă-l pe viitorul tată să îţi facă masaj la spate. Un duş te poate ajuta să suporţi durerea mai bine şi te va relaxa, pregătindu-ţi forţele pentru ceea ce urmează.

E posibil să nu mai vrei nicio sursă de zgomot în jurul tău şi să te închizi în tine. Acesta e semnul care anunţă următorul stadiu.

3. Faza de tranziţie este cea mai intensă, dar şi cea mai scurtă, de circa 15 minute. Majoritatea femeilor nu au mai mult de 15-20 de contracţii pe durata acestei faze. Contracţiile sunt mult mai dese, la 60-90 de secunde şi pot dura până la trei minute.

În această fază poţi să te simţi ameţită, să ai senzaţii de vomă, strănuturi, tremurături sau senzaţii de impingere. Continuă să te mişti ca să poţi să îl ajuţi pe copil să alunece uşor pe canalul de naştere. Colul este perfect dilatat iar copilul este pe cale să vină pe lume.

Al doilea stadiu de travaliu este cel al expulziei copilului.

El poate dura de la 15 minute până la câteva ore. În acest stadiu, contracţiile sunt prelungi şi uneori cu doar o mică pauză între sfârşitul uneia şi începutul alteia. În unele cazuri poate apărea o pauză de maximum jumătate de oră de linişte, fără contracţii, timp în care corpul se pregăteşte de expulzie. Capul copilului va coborî prin vaginul dilatat, moment când poţi să simţi senzaţie de a impinge.

Vei fi epuizată între contracţii, însă senzaţia de arsură şi usturime te va forţa să împingi. Capul copilului apare în curând la nivelul orificiului vaginal şi se va balansa înainte şi înapoi. Este foarte important să fii atentă atunci când ţi se va cere să nu mai „împingi”. Acesta este momentul în care capul copilului iese în afara orificiului vaginal. Încă câteva contracţii puternice şi corpul copilului este impins afară.

În al treilea stadiu de travaliu placenta este eliminată.

În această fază vei simţi mici contracţii, slabe ca intensitate, care ajută la expulzia ei, dar şi o senzaţie de oboseală. Placenta se elimină în 5-20 de minute. Unele spitale recomandă şi susţin aşezarea bebeluşului la sânul mamei pentru a începe procesul de alăptare în timp ce se aşteaptă expulzia placentei.

Nu uita ca niciun travaliu nu seamănă cu celălalat şi că fiecare corp reacţionează diferit la durere.

Formula magică: 5-1-1

Nu te grăbi să ajungi la spital imediat cum simţi o contracţie sau chiar dacă ţi s-a rupt apa. E posibil să mai dureze ore bune, uneori chiar zile până la momentul naşterii, la fel cum e posibil să treci prin travaliu fals, sau să necesiți procedura de travaliu indus. Moaşele recomandă la cursurile de pregătirea naşterii să aştepţi acasă, în mediul tău relaxant, până când contracţiile apar o dată la 5 minute, şi durează un minut, timp de o oră. Formula 5-1-1 este semnul că te afli în travaliu activ şi că dilatarea colului continuă.

Tot ce trebuie să știi despre naștere, dar și despre cum va fi drumul tău și a lui bebe împreună, afli din Cartea bebelușului, pe care o poți comanda online AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa