Recuperarea fizică după nașterea prin cezariană

TOTUL DESPRE MAME

Recuperarea fizică după o naştere prin cezariană decurge diferit pentru fiecare femeie în parte. Cât timp va dura pentru a reveni la „normal” depinde de cât de repede te recuperezi după operaţie şi dacă apar sau nu complicaţii în timpul procedurii şi imediat după aceea.

Recuperarea fizică după nașterea prin cezariană. Primele 48 – 72 de ore

Primele zile după naşterea prin cezariană pot fi destul de dificile, chiar şi dacă totul decurge bine. Vei avea nevoie de calmante puternice preţ de câteva zile (cel mai adesea medicul îţi va lăsa un cateter epidural prin care îţi va fi administrat anestezic), iar apoi comprimate şi/sau supozitoare analgezice.

Tratamentul pentru ameliorarea durerii ar putea fi necesar până la două săptămâni după naştere, poate chiar şi mai mult dacă te suprasoliciţi.

Unele femei folosesc tratamente alternative de recuperare fizică, cum ar fi acupunctura, sau remedii homeopate. Ai putea utiliza şi pungi cu apă călduţă pentru durere şi disconfort.

Cere sfatul personalului medical pentru a găsi nişte poziţii de alăptat confortabile pentru tine. Cele mai multe dintre proaspetele mămici care tocmai au trecut printr-o cezariană consideră poziţia întins – pe o parte cea mai confortabilă pentru început. Poate că nu te vei putea întoarce pe o parte din prima, dar a doua zi după cezariană ar trebui să reuşeşti. Protejează-ţi incizia cu o pernă sau un prosop.

Copiii nou născuți nu vin cu manual de întrebuințare. Dar vin cu speranțe și așteptări din parea părinților. Și mai vin și cu experiențe foarte noi. Pentru aceștia există pachetul La început de drum. Cartea poate fi cumpărată de AICI.

Prima săptămână după nașterea prin cezariană

Prima săptămână este considerată tot perioadă de recuperare fizică după nașterea prin cezariană, la fel ca după orice altă operaţie chirurgicală majoră. Te poţi simţi în continuare slăbită, poţi să oboseşti uşor şi nu vei putea încă să ai grijă de copil şi să îl ridici în braţe fără ajutor.

Fiecare zi va fi mai bună ca cea precedentă şi, încet-încet, îţi vei reveni. După ce ajungi acasă este posibil să te obosească orice activitate şi să simţi durere la nivelul inciziei.

Încearcă să o iei uşor, să accepţi ajutorul şi sprijnul celor din jur, mai ales dacă mai ai un copil.

Conducerea unei maşini

Este posibil să îţi fie greu să stai la volan câteva săptâmâni după operaţie.

Ia în considerare posibilitatea să te deplasezi cu taxiuri sau mijloace de transport în comun. Fă aranjamente cu familia, prietenii, vecinii pentru te a ajuta cu diversele treburi, cumpărături sau cu ceilalţi copii. (Oricum, ar fi bine să eviţi toate aceste activităţi pe cât posibil în primele săptămâni după naştere).

Încearcă să faci cumpărături şi pe internet. Vei vedea acum că livrarea cumpărăturilor acasă este cea mai mare descoperire a secolului nostru.

Recuperarea fizică după nașterea prin cezariană. 4 până la 6 săptămâni

După aproximativ o lună şi până la o lună şi jumătate, multe femei vor fi capabile să facă mai mult efort, dar este puţin probabil să se simtă 100% bine. Poate fi inconfortabil să te apleci sau să ridici obiecte grele, şi poate fi obositor să ţii copii în braţe sau să îţi reiei rutina de dinainte de naştere.

Durează aproximativ 4 până la 6 săptămâni până când incizia se vindecă complet. Sângerările vaginale – lohiile – trebuie să se fi oprit până acum sau cel puţin să se fi redus.

În această perioadă îţi vei dori, foarte probabil, să îţi reiei viaţa sexuală. Nu ar trebui să fie o problemă din punct de vedere fizic, însă, din punct de vedere emoţional şi psihic, e posibil să nu fii încă pregătită.

3 luni

Până la aproximativ trei luni după naştere, recuperarea fizică ar trebui să fie completă, deşi este posibil să te simţi letargică, obosită sau lipsită de chef în unele zile. Unele femei pot fi încă în perioada de recuperare de după naştere şi să simtă o serie de emoţii, în special în cazul în care naşterea nu a decurs cum şi-au dorit şi au intervenit diverse complicaţii. Să discuţi despre aceste lucruri cu partenerul sau cu medicul tău te poate ajuta să te eliberezi de emoţii negative şi să treci mai uşor peste impasul emoţional şi psihologic.

Ai putea lua în considerare reluarea vieţii sexuale, ceea ce pentru unele femei poate fi dureros, mai ales în cazul penetrărilor profunde. Acest lucru ar trebui să se îmbunătăţească în timp, dar dacă nu se întâmplă, cel mai sigur ar fi să îţi consulţi medicul.

Ia în considerare diverse metode contraceptive, este prea devreme să rămâi însărcinată.

6 până la 12 luni

Între 6 şi 12 luni de la naştere, majoritatea femeilor îşi revin în totalitate. Unele, însă, ar putea încă să mai simt disconfort fizic, de genul amorţeli sau mâncărimi ale pielii în jurul cicatricii.

Dacă unele femei par a se recupera extrem de repede după o naştere prin cezariană, unele ar putea avea nevoie de câteva săptămâni, iar altele să aibă nevoie e de 6 până la 12 luni.

Ca orice altă nouă mămică, ia-o uşor şi ocupă-te în limita puterilor tale de treburile casnice. Nu exagera şi nu te epuiza dacă simţi că nu ruseşti să termini tot ce ţi-ai propus.

Odihna şi relaxarea sunt esenţiale recuperării tale după o operaţie de cezariană. Nu uita că o astfel de intervenţie, din punct de vedere chirurgical, este considerată o operaţie majoră.

Majoritatea medicilor sunt de părere că abia după 9-12 luni de la o naştere prin cezariană este potrivit şi sănătos să încerci să concepi alt copil. Discută cu mediul tău dacă îţi doreşti o nouă sarcină.

Recuperarea fizică după nașterea prin cezariană. Cicatricea

Cicatricea va avea între 15 până la 20 cm lungime. Cicatricile sunt cel mai adesea orizonatale, de-a lungul părţii superioare a părului pubian (inciziile verticale sunt folosite din ce în ce mai rar, de obicei în cazuri de urgenţă).

Unele cicatrici sunt strâmbe sau inegale. Acest lucru, însă, se îmbunătăţeşte în primele luni. Linia de incizie poate supura un lichid uşor apos şi înroşit, iar în primele câteva zile poate fi sensibilă, lucru care este perfect normal în procesul de vindecare a rănii. Uneori, zona din jurul inciziei se simte un pic amorţită. Senzaţia se estompează în câteva luni.

Ar trebui să te duci la medic în următoarele cazuri:

  • Dacă pielea se înroşeşte sau inflamează pe o rază de 5 – 10 cm în jurul cicatricii. Aceasta ar indica, cel mai probabil, o infecţie.
  • Dacă lichidul care supurează din rană capătă consistenţă de puroi sau un miros neplăcut.
  • Dacă, după o febră, cantitatea de sângerări vaginale creşte în mod dramatic sau începe să miroasă neplăcut.
  • Dacă, în primele zile după naştere, uterul este foarte sensibil la atingere. Uneori, aceasta poate indica o infecţie.

Încearcă să expui cicatricea la aer curat. Poziţia cicatricii pe corp te-ar putea adesea determina să îţi acoperi burta, fapt ce poate conduce la umezirea şi posibila infectare a zonei.

Vara poţi sta puţin la soare cu zona descoperită pentru a preveni toate acestea. Dacă ai sfârcurile iritate sau crăpate, ai putea, totodată, să stai un pic dezbrăcată la soare, întrucât expunerile la lumină naturală reprezintă un tratament eficient.

Evită să faci baie, pentru a reduce şansele infecţiei cu bacterii. Duşurile sunt mai potrivite.

Tamponează rana cu un prosop curat după duş. Încearcă să eviţi pudra de talc sau cremele pe zonă sensibilă până când cicatricea se vindecă complet.

După aproximativ 10 până la 14 zile ai putea să aplici creme pe bază de vitamina E sau un unguent de galbenele, pentru a ajuta la vindecarea cicatricii.

Cicatricea va fi iniţial uşor întunecată sau de un vineţiu închis, urmând cu timpul să devină roz, albă şi apoi, după câteva luni, să se micşoreze şi să se estompeze.

Copiii nou născuți nu vin cu manual de întrebuințare. Dar vin cu speranțe și așteptări din parea părinților. Și mai vin și cu experiențe foarte noi. Pentru aceștia există pachetul La început de drum. Detalii AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa