Mierea în alăptare. În timpul alăptării multe dintre vechile obiceiuri trebuie să dispară, pentru că tot ce consumă mama trece automat la bebeluș. Un astfel de aliment este mierea, despre care știi deja că este plină de elemente nutritive. Dar este sigură mierea în timpul alăptării? Da, dar cu precauție!
Mierea este sigură și sănătoasă, deci poate fi consumată în timpul alăptării. Singurul motiv pentru care mamele au incertitudini este legat de riscul de infectare cu botulism pe care aceasta îl prezintă.
Dar riscul este real numai dacă bebelușul consumă mierea în mod direct și nu prin intermediul laptelui cu care mama îl hrănește.
Mamele care alăptează pot consuma miere?
Pe scurt da. Vestea bună este că sporii de botulism se descompun ușor și sunt eliminați rapid de corpul adult (al mamei), prevenind astfel trasmiterea toxinei în sânge. De asemenea sporii sunt mult prea mari pentru a trece în laptele matern.
Astfel, mama care alăptează poate mânca liniștită miere, atâta timp cât capacul la borcan este bine strâns și bebelușul nu intră în contact direct cu acest produs!
Precauții pentru mamele care consumă miere în timp ce alăptează:
- Igenizează-ți mâinile în mod regulat! Ia măsuri de precauție suplimentare în ceea ce privește igiena mâinilor după ce ai consumat miere, astfel încât mâinile sau buzele sugarului să nu intre în contact cu acest aliment.
- Nu aplica miere pe nicio parte a corpului, deoarece bebelușul tău poate intra în contact cu aceasta.
- Nu oferi miere unui bebeluș cu vârsta mai mică de 1 an. Lasă superstițiile sau sfaturile din bătrâni deoparte!
- Chiar și când o consumi tu, optează pentru miere filtrată în locul celei crude.
- Consumă cu moderație mierea. Chiar dacă în familia ta se folosește în mod regulat ca îndulcitor, poți opta pentru alte produse obținute din fructe.
- Atunci când o consumi, nu o pune într-un lichid fierbinte, ci într-unul călduț. Lichidul fierbinte poate anula proprietățile sănătoase ale mierii.
Avantajele consumului de miere în alăptare
- Este un îndulcitor natural, mult mai sănătos comparativ cu zahărul.
- Este un remediu bun pentru răceală sau pentru durerile de gât.
- Mierea fucționează excelent când este combinată cu alte alimente: de exemplu laptele cald, îndulcit cu miere, te ajută să ai un somn mai bun.
- Are niveluri ridicate de glucoză și fructoză, care îți vor da energie și rezistență pentru o zi întreagă.
- Mierea are proprietăți antibacteriene și antioxidante care stimulează întregul sistem imunitar.
Mierea în alăptare, când trebuie evitată?
Mierea este un aliment sănătos care îți va da o stare de bine în timpul alăptării, datorită proprietăților sale. Nu există nicio dovadă științifică care să susțină ideea că ar fi interzisă consumului de către mamă în timpul alăptării.
Iată și alte frământări ale unei mame aflate la început de drum și răspunsuri oferite de un specialist cu experiență:
Cu toate acestea, sunt câteva situații în care consumul de miere ar trebui evitat în timpul alăptării:
- Nu consuma miere când bebe este în preajma ta. Acesta este mai mult un sfat de prevenire a consumului accidental.
- Ai grijă ce miere consumi și mai ales de unde o cumperi. Nu plăti înainte de a citi cu atenție eticheta sau a cere producătorului informații complete.
- Cel mai bine este să consumi miere locală sau cea produsă de un producător cunoscut, de încredere sau, cere părerea unui nutriționist sau dietician cu experiență. Nu tot ce se vinde este neapărat bun!
Așadar, poți consuma miere, dar nu lângă bebe, pentru a nu înghiți vreo picătură din greșeală și cumpără doar de la firme sau producători de încredere!
Corpul tău poate filtra sporii botulinici ce-i pot face rău lui bebe, dar, dacă el cosmună direct miere urmările pot fi destul de grave.
Întrebări frecvente despre consumul de miere în alăptare și răspunsuri oferite de Viorica Olteanu, dietician la Spitalul Marius Nasta din Bucureșt
Totul despre mame: Este sigur să mănânc miere și scorțișoară în timpul alăptării?
Dr. Viorica Olteanu: Un amestec de miere, lapte și scorțișoară (pudră) este excelent pentru stimularea lactației. Deci, amestecul de miere cu scorțișoară nu este doar sănătos, ci și un remediu natural de creștere a producției de lapte.
Totul despre mame: Este în regulă să beau ceai de ghimbir și miere în această perioadă?
Dr. Viorica Olteanu: Da, ceaiul de ghimbir și miere ameliorează senzația de frig, tratează eficient durerile în gât, fiind un remediu mult mai bun decât medicamentele, mai ales în timpul sarcinii și alăptării.
Totul despre mame: Cum pot să-mi afecteze copilul sporii botulinici să-mi afecteze copilul?
Când un copil mai mic de 1 an vine în contact direct sau înghite acești spori, incapacitatea corpului său de a digera astfel de bacterii complexe duce la colonizarea intestinului gros și la producerea toxinei botulinice.
În fazele incipiente acest lucru va afecta tonusul muscular și va duce la o stare de slăbiciune generală.
În stadiul avansat, din păcate, copilul poate ajunge la spital pentru a prezeni instalarea unuor leziuni permanente la nivelul mușchilor și a nervilor.
Trebuie precizat însă că aceste riscuri nu sunt valabile pentru toți copiii care consumă accidental (sau nu) miere, dar este bine să știi că există un astfel de risc.
Totul despre mame: Se pot elimina cumva sporii botulinici în timpul prelucrării mierii?
Dr. Viorica Olteanu: Nu. Sporii botulinici sunt foarte rar prezenți în miere. Nu sunt vizibili cu ochiul liber și nici nu pot fi îndepărtați prin prelucrare.
Totul despre mame: Cum îmi pot proteja copilul de botulism?
Dr. Viorica Olteanu: Botulismul infantil nu este cauzat doar de alimente, ci poate proveni și de la solul contaminat. Singura modalitate prin care îți proteja copilul este prin protecție și prevenire. Evită să îi dai miere copilului mai mic de 12 luni, nu îl lăsa să fie expus la praf și la nivelul solului.
Mierea este un aliment care oferă numeroși nutrinți unei mame care alăptează și implicit multă energie de care are atât de multă nevoie. Dar, este important să ne reamintim că orice aliment poate fi substituit.
Viorica Olteanu, dietician
Dacă te stresează ideea de a consuma miere, pentru a nu-i face rău copilului tău, cel mai bine ar fi să o eviți și să o înlocuiești cu un alt îndulcitor sănătos.
Consumul de miere în timpul alăptării nu va afecta niciodată copilul, iar în cazul în care cel mic este infectat cu botulism infantil este bine să-l alăptezi cât mai des. Tot ce trebuie să faci este să fii foarte precaută cu mierea să nu ajungă direct la bebeluș.