Îi admirăm adesea, atunci când îi vedem pe stradă pe gemenii identici. Seamănă ca două picături de rouă astfel că riscul de-ai confunda este foarte mare. Marius și Damian sunt doi bebeluși proveniți dintr-o sarcină gemelară monocorială biamniotică, seamănă perfect, mai puțin la greutate. Au împărțit aceeași placentă (monocorială), dar fiecare a avut propriul sac amniotic. În cazul lor diferența de greutate, încă din burtica mamei, le-a dat emoții părinților și medicilor care i-au avut în grijă și această diferență încă se păstrează și la trei luni de viață.
,,Acest tip de sarcină putea fi confundat cu transfuzorul-transfuzat și atunci ar fi fost efectuate intervenții inutile asupra sarcinii și puteau fi compromiși copiii”, ne-a explicat riscurile dr. Dragoș Iuga, medic primar obstetrică- ginecologie, la Spitalul Regina Maria din Cluj Napoca.
A doua sarcină, cu gemeni, după o primă sarcină unică: „Am avut un șoc și mi-au dat lacrimile instant”
La 30 de ani, Ana Eni este mama a trei copii. Avea o fetiță de aproape 3 ani, când a rămas însărcinată cu gemeni. ,,Mereu am glumit cu soțul în privința unei sarcini multiple, însă niciodată nu m-am gândit că ar putea într-adevăr să ni se întâmple, până la morfologia primului trimestru, mai exact 11 săptămâni și 4 zile, atunci am văzut clar pe ecranul ecografului doi bebeluși. Am avut un șoc și mi-au dat lacrimile instant, deoarece având experiența primului copil, am realizat deodată tot frumosul și greul care ne așteaptă”, a povestit Ana Eni.
Emoțiile ulterioare s-au datorat faptului că a avut o sarcină gemelară monocorială biamniotică. De altfel, potrivit statisticilor, astfel de sarcini apar în 3-4 cazuri din 1.000, iar singurul factor de risc cunoscut este fertilizarea in vitro (FIV). Aproximativ 4% dintre sarcinile FIV sunt monocoriale biamniotice, dar nu era cazul acestui cuplu.
,,Acest tip de sarcină este predispus mai multor riscuri printre care restricții de creștere, sindromul transfuzor-transfuzat și naștere prematură. Acestea mi-au fost explicate de la primul control de către domnul doctor Dragoș Iuga, cel care a fost alături de noi până s-au născut micuții, în cadrul spitalului Regina Maria Cluj”, ne-a mărturisit mama.
Monitorizare atentă pentru a evita complicațiile
De la bun început medicul a observat o diferență de 5 zile în dezvoltarea copiilor, ceea ce nu prezenta un pericol, dar se impunea o monitorizare cu atenție. Astfel a decis s-o cheme la control pe mămică o dată la 2 săptămâni.
,,Sarcinile gemelare monocoriale pot fi mai periculoase, fiindcă pot apărea tot felul de complicații. Și doamna Eni a făcut una dintre complicații: o hipotrofie fetală selectivă. Unul dintre copii avea arondat un teritoriu placentar mai mare ca celălalt și a crescut mai mult. Acest fapt a început să se manifeste după 20 de săptămâni și s-a accentat mai tare după 30 de săptămâni de sarcină, ajungând la diferențe de dezvoltare între feți până la 3-6 de săptămâni și în greutate la 1 kilogram”, a precizat dr. Dragoș Iuga, medic primar obstetrică- ginecologie la Spitalul Regina Maria din Cluj Napoca.
Când diferența de greutate între copii s-a mărit, mergea săptămânal la control, fapt care ,,îmi dădea o stare de liniște, asigurându-mă că este totul în regulă cu ambii copii”, a spus Ana Eni. Mama a ascultat sfatul medicului și s-a ținut de programarea la controalele medicale, astfel a ajuns cu sarcina până la 36 săptămâni.
Naștere prin cezariană de urgență din cauza riscurilor și a poziționării dificile a bebelușilor
Dr. Dragoș Iuga (FOTO) are experiență cu astfel de cazuri, a mai avut sarcini gemelare, nașteri premature și știe cum să gestioneze situațiile pentru a se solda cu un final fericit. A mai avut în grijă și sarcini gemelare monocoriale biamniotice, dar niciuna ca asta.

,,Când la control domnul doctor a depistat o problemă de circulație sangvină la copilul cu greutate mai mică, iar diferența estimată între ei ajunse la 1 kg, a decis să intru în cezariană de urgență. Chiar dacă eram pregătită pentru operație și nu aș fi avut posibilitatea să nasc natural din cauza poziției bebelușilor, am avut multe temeri legate de aceasta, printre care frica de anestezie, de starea copiilor și a mea în timpul operației și de recuperarea postoperatorie. Însă, odată ajunsă în sala de operație, fiind încurajată de echipa medicală, am reușit să mă calmez și să conștientizez că eram pe mâini bune. Având experiența atât a nașterii naturale (cu careva complicații) cât și a operației de cezariană, nu pot afirma că ar fi una mai ușoară decât alta. Cert este că operația nu trebuie să fie o alegere, iar când nu există impedimente, un copil e firesc să se nască natural”, este de părere Ana Eni.
Medicul a explicat că a optat pentru operație cezariană, fiindcă amândoi copiii nu erau poziționați corect, unul transvers, iar celălalt pelvian, în plus mai erau și diferențele de greutate între ei.
,,În ultima vreme avem mai des gravide cu gemeni. Poate a crescut numărul datorită metodelor de asistență a reproducerii prin fertilizare in vitro, dar în acest caz vorbim de o sarcină spontană naturală. Părinții, în special mama, sunt niște firi optimiste și acest lucru a ajutat. A fost o mămică foarte ascultătoare, dovadă că s-a sfârșit cu bine. Spectaculos a fost faptul că putea fi confundat diagnostic cu unul mai grav, că oricând putea bebelușul să facă moarte subită, dacă nu urmăream atent parametrii Doppler”, a subliniat dr. Dragoș Iuga.
Aproximativ 30% dintre sarcinile gemelare monocoriale sunt complicate de sindromul de transfuzie de la gemeni (TTTS), creșterea discordantă izolată, secvența anemie-policitemie gemelară, defecte congenitale sau deces intrauterin.
Aproximativ 15% dintre copii sunt eligibili pentru terapia fetală invazivă, fie tratament fetoscopic cu laser pentru TTTS, fie coagulare fetoscopică sau ghidată cu ultrasunete a cordonului ombilical pentru un defect congenital sever la un geamăn sau creștere discordantă severă cu dispariția iminentă a geamănului cu restricție de creștere. Examinarea cu ultrasunete în primul și la începutul celui de-al doilea trimestru poate diferenția gemenii monocorionici cu risc crescut de rezultat advers de cei care pot fi fără evenimente.
Ginecologul clujean a fost pe fază și a decis să scoată copiii atunci când a văzut că se alterează anumiți parametri, când a apărut insuficiența placentară.
Ana Eni a devenit mamă de gemeni pe 16.02.2024, o dată pe care nu o va uita niciodată. Primul s-a născut Marius cu greutatea de 1790 g și 46 cm, iar al doilea Damian, cu greutatea de 2790g și 52cm.
,,Am mai avut astfel de cazuri cu diferențe de greutate de 300-400 grame. Dar nu așa mare diferență. E primul caz din cariera mea cu o diferență atât de mare”, a recunoscut dr. Iuga.
Damian pe masa radiantă, Marius 15 zile în incubator
În Spitalul Regina Maria din Cluj, aproape jumătate dintre gravide nasc natural, restul prin cezariană. În ceea ce privește îngrijirea pe care a primit-o Ana Eni, nu a avut parte de un tratament preferențial, ci la fel ca în cazul celelorlalte mămici.
,,A stat trei nopți în spital și a plecat, dar copilașii au rămas aici și a venit și l-a luat pe cel mai mare, apoi pe cel mic atunci când au fost regulă”, a precizat medicul. Este dificil pentru orice proaspătă mămică, la externarea din spital să plece acasă fără copil. Și pentru Ana Eni fost delicat momentul în care a trebuit să revină acasă la fetița mai mare fără frățiori, ea având 3 ani jumate și așteptând cu nerăbdare apariția lor.
,,Eu sunt un caz fericit, consider că mi-am revenit destul de ușor după operație, astfel am fost externată a treia zi, urmând recomandările domnului doctor în privința îngrijirilor postoperatorii. Unica dorință a mea era să fie ambii sănătoși și suficient de puternici pentru a se alimenta și a respira fără suport. Mare mi-a fost bucuria când mi s-a comunicat că ambii copii sunt sănătoși, doar că sunt născuți prematur și Marius trebuie să stea în incubator pentru a adăuga în greutate, iar Damian are nevoie de un pic de ajutor pentru a se adapta vieții extrauterine. În tot acest timp am avut acces în secția de neonatologie unde duceam zilnic lapte matern și stăteam cu copiii atât cât aveam posibilitate. Bebelușii au fost îngrijiți exemplar de medicii și asistentele secției de neonatologie, cărora le sunt profund recunoscătoare”, a adăugat mama.
Fetiței i-a explicat că frățiorii sunt bine și după ce cresc un pic, părinții îi vor lua acasă. Damian a petrecut 5 zile pe masa radiantă, iar Marius 15 zile în incubator.
Acum băieții au împlinit 3 luni, diferența de greutate rămâne tot de 1 kg între ei, dar se dezvoltă ambii în același ritm și sunt sănătoși.

,,Ceea ce a contat foarte mult pentru mine a fost atitudinea profesionistă, dar în același timp binevoitoare a tuturor celor cu care am interacționat în incinta spitalului. Pentru o mamă care tocmai a născut o vorbă bună și o încurajare este de neprețuit, căci starea emoțională a mamei se reflectă direct asupra copilului. Am ales spitalul Regina Maria pentru atitudinea și siguranța de care nu am avut parte la prima naștere. Nu aveam cum să știu de la bun început ce ne așteaptă, însă eram sigură că în incinta acestui spital se va face tot posibilul pentru ca atât eu cât și copiii mei să fim bine din toate punctele de vedere”, a concluzionat mama.
Cum a decurs recuperarea gemenilor din punctul de vedere al neonatologilor

Un rol important în recuperarea gemenilor l-a avut echipa medicală din secția de Terapie Intensivă Neonatală (TINN) din spital. „Ambii copii au avut mici dificultăți de adaptare respiratorie imediat postnatal, aceasta însemnând că au respirat cu efort. Simptomatologia respiratorie a dispărut în primele 6-7 ore de viață, Damian fiind cel care a necesitat intervenția noastră prin suplimentarea cu oxigen a aerului inspirat. Starea bună a copiilor a permis să se înceapă din prima zi alimentația cu lapte (prodominant matern). Pentru Marius care era mai mic, doar laptele nu a fost suficient pentru a i se asigura necesarul de calorii (energie) și a avut nevoie în primele zile să i se asigure și un suport nutritiv pe cale endovenoasă (perfuzie cu nutrienți)”, ne-a explicat șeful secției de neonatologie de la Spitalul Regina Maria Cluj, dr. Sorin Andreica.
Pentru a ajuta micuții, s-au folosit incubatoare performante, monitoare pentru funcții vitale, ecograf pentru evaluarea organelor interne, analizor gaze sanguine, infuzomate pentru alimentație parenterală. „Echipamentul este foarte important în TINN. Cel puțin la fel de importantă este echipa medicală deoarece se asigură o îngrijire continuă 24 din 24 de ore și multe persoane sunt implicate la îngrijirea unui pacient. Aceste persoane trebuie să cunoască cum să folosească echipamentele menționate, să cunoască particularitățile unui pacient atât de mic și să continue îngrijirea începută de altcineva”, ne-a mai spus medicul Sorin Andreica.
Dr. Dragoș Iuga are un sfat pentru mămicile care se confruntă cu astfel de situații: ,,să aleagă medicul cu experiență suficientă, să aibă încredere că noi le vrem binele și că ne străduim cu tot ce știm noi să le ajutăm!”