Sângerările după menopauză pot fi semn de cancer, însă și alte șase afecțiuni le pot cauza. Care sunt acestea

Daniela Șerb, redactor
Odată cu debutul menopauzei, sângerarea vaginală este raportată la aproximativ 40% dintre femei pe an, dar la 3 ani după menopauză scade la 4% pe an Sursa foto: Shutterstock

Aproximativ 10% dintre femeile aflate în postmenopauză experimentează episoade de sângerare vaginală. Deși pot avea cauze benigne, sângerările vaginale pot fi, de asemenea, un semn precoce al cancerului endometrial sau al altor afecțiuni grave. Află de ce nu trebuie ignorat un astfel de simptom, prezent la aproximativ două treimi din vizitele la cabinetul ginecologic ale femeilor aflate la menopauză.

Odată cu debutul menopauzei, sângerarea vaginală este raportată la aproximativ 40% dintre femei pe an, dar la 3 ani după menopauză scade la 4% pe an. Menopauza înseamnă absența completă a ciclurilor menstruale de cel puțin un an, care apare atunci când o femeie nu mai are foliculi ovarieni în rezervă. Orice sângerare, chiar dacă este doar sub formă de pată, ar fi bine să fie semnalată medicului ginecolog, susțin medicii americani.

Cauzele sângerărilor postmenopauză 

Sângerarea este cel mai frecvent simptom al cancerului endometrial sau uterin după menopauză. De asemenea, poate semnala cancer vaginal sau de col uterin. Dar nu toate cazurile de sângerări postmenopauză sunt cauzate de cancer. 

O serie de afecțiuni pot duce la sângerare postmenopauză:

  • Atrofia endometrială- Endometrul este țesutul care căptușește uterul și răspunde la hormoni precum estrogenul și progesteronul. Nivelurile scăzute de hormoni după menopauză pot face ca acesta să devină prea subțire. Acest lucru poate declanșa sângerare. 
  • Atrofie vaginală (subțierea țesutului vaginal): Estrogenul ajută la menținerea sănătoasă a acestui țesut. După menopauză, nivelurile scăzute de estrogen pot face ca pereții vaginali să devină subțiri, uscați și inflamați. Subțierea mucoasei uterine din cauza scăderii nivelului de estrogen poate provoca sângerări ușoare, adesea după sex.
  • Hiperplazia endometrială (îngroșarea mucoasei uterine) – După menopauză, este posibil să aveți prea mult estrogen și prea puțin progesteron. Ca urmare, endometrul devine mai gros și poate sângera. Uneori, celulele din endometru pot deveni anormale. Creșterea anormală a mucoasei uterine, poate evolua spre cancer, dacă nu este tratată.
  • Polipi uterini – Formațiuni benigne, niște creșteri de țesut care apar în interiorul uterului sau canalului cervical sau pe colul uterin, de obicei nu sunt cancer, dar pot provoca pete, sângerare abundentă sau sângerare după sex. 
  • Administrarea terapiei hormonale de substituție (HRT) – Unele scheme hormonale pot provoca sângerări ușoare ca efect secundar.
  • Boli cu transmitere sexuală: Chlamydia și gonoreea pot provoca pete și sângerare după sex. Leziunile de herpes pot, de asemenea, să sângereze.

Legătura dintre sângerările postmenopauză și cancerul endometrial

Cancerul endometrial este a șasea cea mai frecventă formă de cancer la femei din întreaga lume și este o cauză de deces prin cancer. Societatea Nord-Americană de Menopauză a observat că sângerarea postmenopauză poate fi un semn al cancerului endometrial la femeile asiatice obeze și a studiat acest lucru în cadrul unui studiu.

Cercetătorii care utilizează standardul asiatic de IMC (indice de masă corporală) pentru obezitate (IMC > 25 kg/m2) au căutat să determine relația dintre IMC și un diagnostic ulterior de cancer endometrial la femeile asiatice. Pragul de a fi definit ca obez în cazul femeilor asiatice este mai mic decât cel folosit pentru clasificarea femeilor albe. Deoarece aproximativ 90% dintre femeile aflate în postmenopauză cu cancer de endometru au sângerare postmenopauză, studiul a analizat în mod special femeile care au experimentat sângerări postmenopauză.

Femeile asiatice cu un IMC mai mare de 25 kg/m2 aveau risc de 1,57 ori (57%) mai mare de a dezvolta cancer de endometru. „Acest studiu evidențiază relația cunoscută dintre IMC și cancerul endometrial și sugerează că standardul asiatic de IMC pentru obezitate (> 25 kg/m2) ajută la identificarea cancerului endometrial la femeile asiatice cu sângerare postmenopauză. Principalele concluzii sunt că toate femeile cu sângerare postmenopauză ar trebui să fie supuse evaluării, iar obezitatea rămâne un factor de risc  important și liniar modificabil pentru cancerul endometrial”, a declarat dr. Stephanie Faubion, director medical al Societatii Nord-Americană de Menopauză.

Astfel de rezultate ar trebui să alerteze profesioniștii din domeniul sănătății să fie deosebit de vigilenți atunci când tratează femeile asiatice cu sângerare postmenopauză și care sunt obeze.

Când ar trebui să consulți un medic?

În jur de 90% dintre femeile în postmenopauză diagnosticate cu cancer endometrial au prezentat sângerare vaginală, susțin medicii americani care recomandă ca orice femeie aflată în postmenopauză cu sângerare vaginală să fie evaluată prompt și adecvat printr-un examen clinic cuprinzător și studii de diagnosticare, inclusiv biopsie endometrială și imagistică. În prezent, nu există un screening de rutină pentru cancerul endometrial la femeile asimptomatice. 

Cancerul endometrial este cancerul cel mai frecvent diagnosticat la femei și cel mai frecvent loc al cancerului uterin, reprezentând 92% din cazuri. Incidența globală a cancerului endometrial este în creștere, în primul rând datorită prevalenței crescute a factorilor de risc pentru cancerul endometrial (de exemplu, obezitatea și menopauza târzie). Se anticipează că numărul femeilor diagnosticate cu cancer endometrial se va dubla până în anul 2030. Sângerările postmenopauză nu trebuie ignorate, chiar dacă în multe cazuri cauzele pot fi benigne. Diagnosticul precoce poate face diferența între un tratament eficient și complicații severe.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa