Numărul copiilor care vin pe lume în România scade de la un an la altul. În 2023, numărul total al nașterilor în țara noastră a fost de 155.418, cu 25.317 mai mic față de anul 2021 (180.735 nașteri) nașteri. Potrivit datelor furnizate de Asociația Prematurilor, 25.887 de nou-născuți au venit mai devreme pe lume anul trecut.
Prematurii însă au șanse mari de supraviețuire, de-a crește și de-a se dezvolta frumos, dacă sunt îngrijiți cu profesionalism și dăruire de medici pasionați de ceea ce fac. ,,Copiii născuți prematuri sunt copii fragili, dar mai rezistenți decât s-ar crede. Părinții merită să știe că un copil născut cu o greutate între 800 și 1000 grame are șanse de supraviețuire de peste 90% și riscuri de complicații pe termen lung sub 10%. De aceea, merită să fie optimiști și să se implice cât mai mult în îngrijirea copilului lor, contribuția lor fiind esențială”, a declarat dr. Sorin Andreica, șeful secției neonatologie din cadrul Spitalului Regina Maria Cluj (FOTO). Corina Tamaș, mamă de gemene univiteline, a fost primul caz de acest fel îngrijit de echipa medicală din Centrul de fertilitate și FIV din cadrul Spitalului Regina Maria, Cluj și apoi de echipa de la neonatologie a aceluiași spital. Povestea recuperării lor ne-o spun mama și medicul care a coordonat îngrijirea micuțelor.
Maternitatea Spitalului Regina Maria Cluj este recunoscută de CNAS ca maternitate de nivel II, astfel că în această unitate sanitară se îngrijesc nou-născuți prematuri cu vârstă gestațională mai mare de 32 de săptămâni. ,,Aproximativ 5% din nou-născuții din maternitate sunt prematuri, îngrijiți în secția noastră. În anul 2023, am îngrijit 62 de nou-născuți prematuri, cu vârsta de gestație mai mică de 37 de săptămâni. În anul 2022, am îngrijit 53 nou-născuți prematuri, reprezentând 4,9% din totalul nou-născuților. Vorbim de o creștere în 2023 la 5,9%, însă este o diferență mare față de maternitățile de stat unde procentul este de 10-15%. Cel mai mare procent se întâlnește la maternitățile de nivel III care îngrijesc și copii cu imaturitate pronunțată (cu vârsta de gestație cuprinsă între 24-32 de săptămâni)”, a explicat dr. Sorin Andreica, șeful secției de neonatologie de la spitalul Regina Maria Cluj.
Neonatologul a învățat să îngrijească nou-născuți prematuri încă din timpul rezidențiatului. Timp de 16 ani a îngrijit copii prematuri la Maternitatea de stat Neonatologie I din Cluj-Napoca, iar acum coordonează activitatea personalului medical (medici și asistente) din secția de neonatologie a maternității private.
,,Pregătirea și învățarea continuă a echipei medicale și dotarea secției cu aparatură performantă, de ultimă oră, sunt principalele noastre preocupări, pentru a îndeplini principala misiune: siguranța nou-născutului. Avem protocoale interne, bazate pe ghidurile naționale și internaționale care ne ajută să lucrăm ordonat. Există evaluări interne care verifică respectarea protocoalelor menționate. Participăm cu toții (medici și asistente) la conferințe și cursuri (adesea în străinătate) pentru a ne perfecționa abilitățile”, a mărturisit dr. Andreica.
Cu toate acestea, provocările medicale nu lipsesc și vin, în special, de la copii instabili din punct de vedere al funcțiilor vitale, iar acest lucru se poate întâlni și la o vârstă de gestație mai mare, apropiată de termen.
Gemene univiteline, născute prematur – o provocare
Anul trecut s-au născut în România 2.970 de copii, proveniți din naștere gemelară, în scădere față de 2022 când au fost 3.047. Tot în 2023 au venit pe lume 48 de copii proveniți din naștere de tripleți, în scădere față de 2022 când au fost 58. Corina Tamaș, mamă de gemene univiteline, a fost primul caz de acest fel îngrijit de echipa medicală din Centrul de fertilitate și FIV din cadrul Spitalului Regina Maria, Cluj și apoi de echipa de la neonatologie a aceluiași spital.
Mama a știut încă de la măsurătorile ecografice că fetițele au greutate mică, deci a fost pregătită pentru vestea că ar putea avea nou născuți prematuri.
A născut prin operație cezariană programată două fetițe, la un minut una după cealaltă. ,,Îmi amintesc cu emoție cum le-au așezat pe pieptul meu pentru a ne vedea pentru prima oară, cea mai frumoasă imagine din ochii unei mame. Am fost anunțată că sunt premature și necesită investigații suplimentare și o îngrijire specială”, a mărturisit Corina Tamaș, încercată atunci de multe griji și emoții.
,,Cel mai mult contează să ni se acorde încredere”
În aceeași seară, după naștere, mama a fost mutată în salon și cu ajutorul asistentelor medicale s-a dus la secția de neonatologie să vadă fetițele.
,,M-au încercat diferite sentimente, de la milă la neputință, văzându-le așa de mici, în incubatoare și atașate la aparatele de monitorizare, dar am avut încredere în echipa medicală. Am știut că-și face treaba cu atenție și pricepere”, ne-a spus Corina Tamaș.
,,Fetițele s-au născut la 36 săptămâni de gestație, cu 2.170 grame și, respectiv, 1.420g. Ambele fetițe au fost stabile din punct de vedere respirator, au putut fi alimentate cu lapte din prima zi de viață, însă surioara mai mică a avut nevoie timp de 6 zile și de alimentație parenterală (administrată intravenos). Familia Tamaș a reacționat exact așa cum ne-am dori să reacționeze toate familiile de copii născuți prematur. Cel mai mult contează să ni se acorde încredere, că știm ce avem de făcut. Am constituit un program de îngrijire în care am știut fiecare ce rol avem și ce avem de făcut. Am ținut cont de dorința familiei de a fi cât mai mult împreună cu fetițele, dar și de programul nostru pentru a consulta, a efectua investigațiile și tratamentele necesare. Am simțit un mare sprijin din partea lor, ceea ce este mare lucru. Evaluările clinice, de laborator și imagistice (ecografiile) nu au ridicat suspiciunile vreunei boli. Evoluția fetițelor a fost bună și au putut fi externate la 8 și respectiv 16 zile de la naștere”, a povestit dr. Sorin Andreica.
În opinia medicului neonatolog, părinții prematurilor pot să facă multe pentru micuți chiar și pe parcursul internării, iar odată ce ajung să îi cunoască și să știe ce nevoi au nou-născuții le va fi mai ușor acasă și vor simți că sunt o familie unită.
,,Inevitabil când primești vestea că ai o fetiță de 1420 g apare și sentimentul de îngrijorare, dar după ce am aflat că nu există probleme majore și am văzut evoluția stării ei în fiecare zi, m-am liniștit și am încercat să ajut și eu cum pot echipa medicală, să fiu cât mai receptivă la ce îmi spune și cât de mult mi s-a permis să îi ofer căldura maternă”, a povestit Corina Tamaș.
În primele zile, echipa medicală a făcut numeroase analize și investigații pentru evaluarea stării de sănătate a micuțelor, iar mama lor a avut în permanență acces la secția de neonatologie ca să petreacă timp cu fetițele.
,,Medicii și asistentele de la neonatologie au fost extrem de răbdători și mi-au oferit toate informațiile necesare. Mă încurajau să nu am temeri că, deși fetele par fragile și vulnerabile, sunt luptătoare și copiii prematuri sunt speciali și au capacitatea să recupereze, ceea ce s-a și întâmplat în cazul nostru. Faptul că le găseam cu o jucărioară lângă ele care să le țină de urât, mi s-a părut un gest foarte frumos din partea personalului medical”, a spus Corina Tamaș.
Emma (1.420 g), fetița mai mică, a necesitat internare mai mult timp decât Carina (2.170g), dar au ieșit bine din spital ambele.
Părinții fac parte din echipa de îngrijire a prematurilor
În spitalul clujean s-au născut până în prezent 53 de perechi de gemeni, marea majoritatea provenind din sarcini bicoriale (cu două placente) și biviteline (fecundarea simultană a două ovule diferite de către doi spermatozoizi). Sunt foarte rare astfel de cazuri precum cel al Corinei Tamaș. Dar când există, medicii comunică la fiecare pas cu părinții, și nu doar atunci.
,,Avem obiceiul de a ne întâlni cu toți părinții anterior nașterii în cadrul consultului prenatal, acesta având loc cu câteva săptămâni anterior nașterii. Când se anticipează o naștere prematură, acordăm mai mult timp acestor discuții pentru a putea să oferim părinților informații despre alte nașteri înainte de termen. În felul acesta, ei pot să se pregătească pentru ce urmează să se întâmple cu copilul lor. Părinții pregătiți vor înțelege prin ce provocări trece un copil prematur și nu numai că nu vor intra în panică în anumite momente, ci se vor face utili îngrijirii copilului lor. Practic, ne extindem echipa de îngrijire cuprinzând și părinții în demersul nostru de a ajuta copilul prematur să treacă cu bine peste perioada imediată de după naștere”, a precizat șeful secției de neonatologie. În fiecare zi, un psiholog este prezent pe secția de neonatologie, astfel că părinții sunt sprijiniți de către psiholog pentru a accepta situația copilului lor și pentru a se organiza în vederea participării active.
,,Chiar am fost încurajată să particip activ la îngrijirea fetițelor și am simțit că trebuie să ajut și eu și să colaborăm cât mai bine cu echipa medicală. Recomand cu toată încrederea echipa medicală de la Spitalul Regina Maria Cluj tuturor cuplurilor care trec prin situații similare. Personalul medical are pregătirea necesară, este atent și dedicat nevoilor fiecărui caz în parte. Am primit sprijin și sfaturi și pe plan emoțional, am fost vizitată de către psiholog care a petrecut timp cu mine și mi-a răspuns cu atenție la întrebări. Un alt mare plus ar fi faptul că dotările spitalului de la Regina Maria Cluj sunt de ultimă generație și vin în sprijinul personalului medical ca să poată oferi cele mai bune rezultate”, ne-a mai sus Corina.
,,Nașterea unui copil prematur este întotdeauna un semnal de atenție. Chiar și cei născuți aproape de termen (34-36 săptămâni) sunt copii care sunt expuși unor riscuri suplimentare față de copiii născuți la termen. Aproape toți copii născuți prematur din spitalul nostru pleacă acasă cu o bună stare de sănătate, dar unii dintre ei vor necesita îngrijiri medicale mai frecvente. Față de cei născuți la termen, la acești copii vom întâlni mai frecvent anemie, rahitism, afecțiuni respiratorii (pentru unele dintre ele fiind nevoie de spitalizare), dificultăți de alimentație și de creștere, precum și întârzieri de dezvoltare. Din acest motiv și noi asigurăm un program de urmărire după externare pentru acești copii pentru a identifica precoce eventualele probleme și să îi îndrumăm cât mai repede spre colegii/colegele care se ocupă de recuperare”, a precizat Sorin Andreica.
Gemenele identice Tamaș sunt bine, acum au 2 ani și 7 luni, au crescut în greutate și în înălțime: Carina are 12 kilograme și 92 centimetri, iar Emma 11 kilograme și 90 centimetri, sunt extrem de vesele. ,,Au o stare de sănătate bună, contrar gândului că prematurii sunt mai vulnerabili, ele sunt foarte rezistente la răceli și virusuri. Ne considerăm cei mai fericiți părinți de minuni premature și mulțumim echipei medicale de la Spitalul Regina Maria Cluj, cu ajutorul căreia ne-am îndeplinit cel mai mare vis al nostru”, ne-a mai spus Corina Tamaș.