articol susținut de

„Părinții trebuie să meargă la medic nu doar atunci când copilul este bolnav!” Care sunt controalele medicale pe care copiii nu ar trebui să le rateze și ce urmăresc, explică dr. Elena Șelaru, pediatru Regina Maria Craiova

Ileana Mirescu
Dr. Elena Șelaru recomandă părinților să meargă periodic la medic cu cei mici

Controalele medicale periodice sunt extrem de importante în cazul copiilor, fiindcă în cadrul lor medicii pediatri pot urmări creșterea și dezvoltarea celor mici, îi pot imuniza împotriva unor boli periculoase pentru ei și pot preveni apariția unor probleme de sănătate. „Vizitele regulate la medic creează relații puternice între medicul pediatru, părinte și copil. Părinții cred că este important să mergi la medic doar atunci când copilul este bolnav, însă un control periodic de rutină oferă un sprijin pentru părinte și este important să se efectueze”, a precizat dr. Elena Șelaru, medic primar Pediatrie la Policlinică Universității Craiova Regina Maria.

Academia Americană de Pediatrie (AAP) recomandă vizitele periodice la medicii pediatri, susținând că acestea ajută la dezvoltarea sănătății fizice, mentale și sociale optime a copilului. De altfel, AAP a elaborat un ghid cu mai multe recomandări pentru îngrijirea medicală preventivă pediatrică pe etape de vârstă, de la primul an de viață până la adolescență.

Vizite la medic mult mai frecvente în primul an de viață al copilului

„Controalele periodice oferă oportunitatea de a preveni problemele de sănătate, de a corecta eventualele carențe nutriționale posibile și de a oferi sprijin pentru dezvoltarea psihică, socială și cognitivă a copilului. Vizitele regulate la medic sunt mult mai frecvente în primul an de viață. Prima vizită la medicul pediatru ar trebui să se efectueze la 2 săptămâni de viață, după care în fiecare lună, până la vârsta de un an”, recomandă medicul pediatru, care a enumerat cele mai frecvente probleme de sănătate care apar la sugari.

„Principalele probleme de sănătate cu care ne putem confrunta în primul an de viață sunt legate de creșterea în greutate, eventualele alergii pe care le poate dezvolta sau moșteni copilul și dezvoltarea psihică și cognitivă a copilului, adică să nu aibă achizițiile corespunzătoare pe etape de vârstă. Pe măsură ce crește, pe lângă greutate și lungime, ne interesează și achizițiile pe care le dobândeșt: limbajul, propozițiile pe care ar trebui să le spună. După vârsta de un an, controalele periodice se pot efectua la interval de trei luni, șase luni, în funcție de starea de sănătate a copilului”, a mai spus medicul pediatru.

Fiindcă se pune mult accentul pe a crea o echipă între medicul pediatru-părinte și copil, medicii americani le recomandă părinților să-și facă o listă cu subiectele despre care doresc să discute cu medicul pediatru al copilului legate de dezvoltarea, comportamentul, somnul, mâncatul celui mic, iar primele trei până la cinci întrebări sau preocupări notate pe listă să le discute cu medicul pediatru la începutul vizitei.

Pe măsură ce copiii cresc, controalele periodice se pot rări

Cât de mult ia în greutate și în lungime copilul sunt întrebări pe care și le pun părinții mai ales în primul an de viață, dar e important să se monitorizeze acești paramentri, inclusiv la vârsta de ante-preșcolar, preșcolar și chiar mai târziu.

 „Din ce în ce mai frecvent și mai ales de la o vârstă destul de mică, undeva după trei anișori, copiii se confruntă cu probleme de greutate. Sunt din ce în ce mai mulți copii care se confruntă cu creșterea în greutate destul de marcată. Deci, este important să monitorizăm periodic greutatea copilului. Sunt foarte multe cazuri de copii supraponderali, chiar obezi din cauza unei alimentații necorespunzătoare și din cauza greșelilor alimentare”, a avertizat dr. Elena Șelaru.

Obezitatea infantilă cauzată de un stil de viață nesănătos este o problemă de sănătate publică în România, având în vedere că peste 40% dintre copiii români cu vârste între 6-19 ani sunt supraponderali, iar 1 din 3 copii consumă zilnic alimente nesănătoase, potrivit Evaluării stării de sănătate copii – EHES raport, INSMC, 2024. Atlasul mondial al obezității 2023, publicat de World Obesity Federation, avertizează că mai mult de jumătate din populația globală va trăi cu supraponderabilitate și obezitate până în 2035. 

Adolescenții luptă cu problemele emoționale și cu deficiențele nutriționale

Fiecare copil este unic, astfel că un calendar al vizitelor la medic poate fi individualizat în funcție de nevoile acestuia. În cazul adolescenților, lucrurile sunt mai complexe, deoarece se află la vârsta la care apar anumite probleme de personalitate, ce pot necesita consiliere mai frecventă din partea medicului pediatru.

De asemenea, pot fi necesare vizite suplimentare, dacă circumstanțele sugerează îngrijorări. Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, sinuciderea este a doua cauză de deces pentru tinerii cu vârste cuprinse între 10 și 24 de ani. Pe măsură ce copiii cresc și devin mai independenți, poate fi mai dificil pentru părinți să cunoască diferența dintre suișurile și coborâșurile normale ale adolescenței și problemele mintale, patologice ale copiilor.

Între 2007 și 2019, a existat o creștere semnificativă a sinuciderilor în rândul acestui grup de vârstă, iar în timpul pandemiei de COVID-19 vizitele la departamentul de urgență  pentru tentative de sinucidere au crescut și mai mult în rândul adolescenților cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani.

Rețelele sociale au exacerbat problema, deoarece hărțuirea și hărțuirea online pot fi dificil de urmărit și prevenit. Părinții trebuie să știe care este diferența dintre o dispoziție proastă și ceva mai serios în cazul adolescentului, iar schimbările majore în tiparele de somn, apetitul și activitățile sociale ale copilului pot avea relevanță, motiv pentru care atunci când au dileme pot vorbi cu pediatrul. Acestea nu sunt însă singurele probleme pe care le au adolescenții.

„Urmărim la adolescenți și eventualele carențe nutriționale, ei având o creștere mult mai accelerată în lungime și în greutate. Necesitățile sunt mult mai mari și trebuie să fim atenți legat de acest aspect. Cea mai frecventă deficiență nutrițională este carența de fier, anemia feriprivă care deși este mult mai frecventă în primul an de viață, poate apărea și la copiii mari care se pot confrunta cu scăderea performanțelor școlare, oboseală, fatigabilitate din cauza anemiei”, a explicat medicul pediatru.

În acest caz sunt recomandate preparate de fier adaptate vârstei. ,,Dacă în cazul copiilor mici recomandăm în general picăturile, copiilor mari le prescriem comprimate orale”, a mai spus dr. Elena Șelaru.

Mesajul pediatrului pentru părinți este acela că aceștia trebuie să meargă cu copiii la medic nu doar atunci când copilul este bolnav, controalele periodice sunt la fel de importante, ajutând și la câștigarea încrederii copilului în medicul pediatru.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa