articol susținut de

Nodulii tiroidieni apar mai frecvent la femei decât la bărbați. Medic: „Ecografia tiroidiană este etalonul pentru stadializarea nodulilor tiroidieni”

Daniela Șerb, redactor
Cei mai mulți noduli tiroidieni sunt benigni, adică necanceroși Sursa foto: Shutterstock

Cauzele pentru care apar nodulii tiroidieni nu sunt pe deplin cunoscute. Patologia este însă foarte frecventă. Odată apăruți, nodulii fie cresc în dimensiuni, sunt benigni și creează disconfort, fie se malignizează (cancer). Pentru că nu dau simptome, de cele mai multe ori, nodulii tiroidieni sunt descoperiți întâmplător la un examen medical de rutină.

Trei factori sunt importanți și demonstrați ca determinând bolile de tiroidă și, în special, nodulii tiroidieni: genetica, mediul – de care depinde nivelul optim sau nu de iod în timpul copilăriei – și radiațiile ionizante pe care organismul le primește pe parcursul vieții, explică dr. Ionuț Sandu, medic primar de Chirurgie generală, specializat în chirurgia tiroidei la Rețeaua de Sănătate Regina Maria.

În plus, se știe că anumite boli autoimune – ca de exemplu tiroidita autoimună cronică Hashimoto – care este și ea foarte frecventă poate să predispună la apariția nodulilor tiroidieni.

Însă, în mod clar de ce apar acești noduli nu se știe în acest moment, mai spune specialistul.

Unii noduli produc hormoni suplimentari

Potrivit Mayo Clinic, un pacient nu află că are noduli tiroidieni decât atunci când medicul efectuează un examen medical de rutină. Sau la o ecografie făcută din cu totul alte motive. Majoritatea nodulilor tiroidieni nu produce semne sau simptome.

„Simptomele nodurilor tiroidieni, în general, apar tardiv. Este o boală destul de silențioasă. Nu are niște elemente de manifestare zgomotoase, cel puțin în stadiile incipiente”, subliniază dr. Ionuț Sandu.

Atunci când semnele apar, ele sunt vizibile sub forma unor umflături la baza gâtului, umflături care pot fi atât de mari încât să apese pe trahee sau pe esofag producând dificultăți de respirație și de înghițire.

În unele cazuri, nodulii tiroidieni produc tiroxină suplimentară – un hormon secretat de glanda tiroidă. Această cantitate suplimentară poate provoca semne de hipertiroidism – adică de hormoni tiroidieni în exces – provocând simptome precum: pierdere în greutate inexplicabilă, transpirație abundentă, tremor, nervozitate, bătăi rapide și neregulate ale inimii.

Conform studiului Thyroid nodules: Global, economic, and personal burdens – Nodulii tiroidieni: sarcini globale, economice și individuale – publicat de PubMed Central, site-ul Bibliotecii de Medicină a Institutelor Naționale de Medicină din SUA, prevalența nodulilor tiroidieni în populația generală a fost estimată la 67% , în funcție de modul de detectare (palpare, ecografie sau autopsie) și variază foarte mult de la țară la țară.

Cancerele tiroidiene sunt rare

Doar un număr mic de noduli tiroidieni ajung să fie maligni. Încadrarea nodulilor tiroidieni ca fiind benigni sau maligni nu se poate face doar pe baza simptomelor. Majoritatea nodulilor tiroidieni maligni au o creștere lentă și pot fi mici atunci când sunt descoperiți de medic. Cancerele tiroidiene sunt rare, cu noduli mari, fermi, fixați și cu o creștere rapidă.

Opțiunile de tratament depind de tipul de nodul tiroidian pe care îl are un pacient.

„Cei mai mulți noduli tiroidieni sunt benigni și nu determină probleme de sănătate dacă sunt netratați. O proporție de 5-10% însă din noduli ajung să se malignizeze. Dar și așa, un pacient poate să nu aibă nevoie rapid de intervenție chirugicală, întrucât majoritatea cancerelor tiroidiene cresc lent”, explic dr. Iram Hussain, medic de Medicină internă și endocrinologie la UT Southwestern Medical Center, Texas, SUA.

Potrivit American Cancer Society – Societății Americane de Cancer – în 2025, se estimează că în SUA vor apărea 44.020 de noi cazuri de cancer de tiroidă, dintre care 31.350 la femei. Totodată numărul total al deceselor din cauza acestei patologii este estimat la 2.290 de persoane, dintre care 1.200, femei.

Supraveghere medicală la endocrinolog

Adesea, cancerul tiroidian este diagnosticat la o vârstă mai tânără, comparativ cu celelalte tipuri de cancere ale adulților. În SUA, statisticile arată că vârsta medie la care o persoană este diagnosticată cu cancer tiroidian este de 51 de ani. Cancerul tiroidian este de aproape trei ori mai frecvent la femei decât la bărbați, potrivit ACR.

„Este important pentru orice om, mai ales dacă are un trecut genetic în familie care să-l predispună la noduli tiroidieni sau chiar la cancer tiroidian, să fie în evidența unui medic endocrinolog care să-l monitorizeze periodic prin lucruri foarte simple: analizele hormonale de sânge și o banală ecografie tiroidiană. Ecografia tiroidiană este golden standard-ul pentru stadializarea nodulilor tiroidieni. Nu trebuie să facem investigații foarte complexe, costisitoare, chiar iradiante – de genul tomografiilor – RMN-uri. Ecografia tiroidiană simplă făcută de un endocrinolog care are o rutină în a face ecografie tiroidiană oferă date complete în 99 % din cazuri”, conchide dr. Ionuț Sandu.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa