articol susținut de

9 motive pentru care ai dureri de sâni și când ar trebui să mergi la doctor

Andreea Radu
Femeile se confruntă cu dureri de sâni în diferite etape ale vieții, iar motivele sunt dintre cele mai diverse.
Femeile se confruntă cu dureri de sâni în diferite etape ale vieții, iar motivele sunt dintre cele mai diverse. Sursa foto: Shutterstock

Ca și femeie, cu siguranță că te-ai confruntat la un moment dat cu dureri de sâni. Acest tip de dureri sunt comune, au cauze dintre cele mai diverse și apar în diferite etape ale vieții. Deși poate părea îngrijorătoare, de cele mai multe ori, durerea de sâni NU este un semn de ceva mai serios. Detaliem mai jos.

Durerile de sâni sunt diferite de la femeie la femeie, în funcție de cauză, dar și de sensibilitatea fiecăreia dintre noi – uneori simțim o durere surdă pe care nu am putea să o identificăm într-un loc anume, alteori, dimpotrivă, durerea este ascuțită și se canalizează într-un punct; durerea mai poate fi și sub formă de pulsații sau junghiuri, dar și resimțită ca o senzație de presiune în sân, ca și cum ceva te strânge.

Iată o listă cu posibile cauze pentru durerile de sâni pe care le ai:

1. Cauze hormonale

Cele mai comune cauze ale durerilor de sâni sunt cele hormonale. Schimbările hormonale duc la dureri de sâni pentru că influențează țesutul glandular mamar și provoacă umflături, sensibilitate și chiar inflamație. Acest lucru se întâmplă din cauza fluctuațiilor a doi hormoni: estrogenul și progesteronul.

Estrogenul crește în prima parte a ciclului menstrual și determină mărirea canalelor mamare, ceea ce poate provoca tensiune și sensibilitate în sâni. Progesteronul crește după ovulație și duce la umflarea glandelor mamare, ceea ce poate rezulta în durere și senzație de greutate în sâni.

Iată care sunt cele mai comune cauze hormonale pentru durerile de sâni:

  • Sindromul premenstrual – durerea apare cu câteva zile înainte de menstruație din cauza fluctuațiilor de estrogen și progesteron
  • Ovulația – unele femei simt sensibilitate la nivelul sânilor datorită schimbărilor hormonale din această perioadă; femeile pot să simtă durere, umflături și o senzație de plenitudine în sâni
  • Sarcina timpurie – creșterea nivelului de hormoni din sânge determină sensibilizarea și mărirea sânilor
  • Menopauza – scăderea nivelului celor doi hormoni feminini, estrogenul și progesteronul, duce la disconfort și chiar durere la nivelul sânilor. Durerea este însă temporară și dispare o dată cu instalarea menopauzei.

2. Mastopatia fibrochistică

Mastopatia fibrochistică (cunoscută și sub denumirea de sâni fibrochistici) este o afecțiune beningnă a sânilor care determină apariția unui țesut fibros și a chisturilor dureroase.

Apare la femeile aflate la vârsta fertilă din cauza fluctuațiilor hormonale, iar simptomele se pot accentua înainte de menstruație. Printre simptome, poți experiemnta: sensibilitate, apariția acestor noduli care se simt prin piele și sunt dureroși, senzație de sâni plini și grei.

Mastopatia NU este periculoasă pentru sănătate și, în general, nu crește riscul de cancer de sân. Totuși dacă observi că acest nodul dureros nu dispare după menstruație, durerea se agravează sau există modificări precum roșeață sau umflarea zonei, este recomandat un consult ginecologic.

3. Mastită

Mastita este o inflamație a țesutului mamar, cauzată de o infecție și apare cel mai adesea la femeile care alăptează. Se poate manifesta și la femeile care nu alăptează și poate fi asociată cu fumatul, diabetul, dezechilibrele hormonale sau un sistem imunitar slăbit.

Mastita apare din două cauze: canalele galactofore, prin care circulă laptele, se blochează și atunci apare umflarea în zona respectivă, fie la nivelul mamelonului apar crăpături prin care bacteriile pătrund și ajung în sân.

Roșeața, senzația de căldură și durerea puternică sunt simptomele prin care se manifestă mastita. Uneori, poate apărea și febra.

4. Chisturile mamare

Chisturile mamare sunt formațiuni benigne pline cu lichid, se simt la palpare ca niște bile moi și mobile. Ele sunt o cauză frecventă a durerilor de sâni, mai ales la femeile aflate la vârsta fertilă. Deși pot fi incomode sau dureroase, ele nu sunt periculoase și, de obicei, nu cresc riscul de cancer de sân.

5. Retenția de apă

Retenția de apă care poate apărea mai ales în perioada menstruației poate duce la dureri ale sânilor. Mai mult, consumul excesiv de sare, cofeină sau alcool poate duce la retenția de apă în corp, iar acest lucru poate afecta și sânii prin umflarea și sensibilizarea lor.

6. Traumatisme ale sânilor

O lovitură sau o presiune asupra sânilor (purtarea unui sutien nepotrivit) poate provoca o durere temporară. Se resimte ca o durere ascuțită, iar sânul poate fi sensibil mai multe zile și chiar săptămâni de la traumatism. Dacă durerea nu trece și simți căldură în locul respectiv, sânul se umflă, ai o vânătaie care persistă, mergi la un control ginecologic.

7. Efecte secundare ale unor medicamente

Unele medicamente pot să dea efecte secundare printre care se numără și durerile de sâni. Anticoncepționalele orale și antidepresivele pot contribui la aceste dureri.

8. Durere din peretele toracic poate fi confundată cu durerea de sâni

Ceea ce poți să simți ca fiind o durere de sâni poate să fie, de fapt, o durere care să vină din peretele toracic. Acesta este format din mușchii, țesuturile și oasele care înconjoară și protejează inima și plămânii. Printre cauzele frecvente ale durerii în peretele toracic se numără: o întindere musculară, un traumatism la nivelul pieptului sau o inflamație la nivelul coastelor.

9. Porți un sutien nepotrivit

Fără un suport adecvat, ligamentele care leagă sânii de peretele toracic pot deveni suprasolicitate și dureroase la finalul zilei. Rezultatul este o durere surdă și o sensibilitate a sânilor.

Când ar trebui să mergi la doctor?

Deși aceste dureri de sâni sunt frecvente și nu au legătură cu cancerul de sân, îți recomandăm să mergi la un consult dacă observi oricare din aceste simptome:

  • modificări ale dimensiunii sau formei unuia sau ambelor sâni
  • secreții la nivelul mamelonului
  • erupție pe pielea din jurul mamelonului
  • adâncire a pielii sânilor
  • un nodul sau umflătura în sân sau în axilă
  • durere în axilă sau la nivelul sânului care nu este legată de ciclul menstrual
  • modificări ale aspectului mamelonului
  • țesut îngroșat în sân.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa