Nașterea este unul dintre cele mai profunde momente din viața unei femei. Plină de emoții, speranțe și uneori temeri, această experiență este mult mai ușoară atunci când ai alături oameni care te înțeleg, te susțin și îți oferă siguranță. Fiecare gravidă care ajunge la Spitalul Regina Maria Cluj are parte de cadre medicale pregătite să-i ofere o experiență de naștere memorabilă. Iar echipa de cinci moașe de aici lucrează cu medicii și viitoarele mămici, construind o relație bazată pe încredere și siguranță. Orice tip de naștere poate fi gestionat la Spitalul Regina Maria Cluj, moașele de aici asistând, de-a lungul timpului, inclusiv la venirea pe lume prin naștere naturală a unor copii cu greutate de peste 5 kilograme.
Ioana Pop lucrează ca moașă de 23 de ani și se află la Spitalul Regina Maria Cluj din prima zi a deschiderii maternității. La fel ca și celelalte colege ale sale moașe, Ioana Pop joacă un rol esențial în călătoria fiecărei mame spre întâlnirea cu bebelușul ei. ,,Viitoarele mămici ajung în sala de nașteri încrezătoare, pline de speranță, dar aflate probabil în cel mai vulnerabil moment al vieții lor de până atunci. Toate așteaptă cu emoție întâlnirea cu cele mai pure ființe, bebelușii, iar noi, moașele, avem privilegiul să le fim alături, să le ajutăm să aducă pe lume copiii lor”, ne-a mărturisit moașa.
,,Moașa lucrează cu sufletul”
Ioana Pop a auzit nenumărate povești ale viitoarelor mămici, a trăit mii de momente de extaz alături de cupluri care au devenit părinți pentru prima oară și a oferit sprijin fiecărei femei care a pășit în sala de nașteri. „Noi, moașele, suntem acolo lângă viitoarele mămici și le încurajăm pe tot parcursul travaliului și al nașterii. Emoțiile viitorilor părinți sunt nemărginite. Se pregătesc pentru acest moment cel puțin 9 luni și în momentul întâlnirii, fericirea este deplină de cele mai multe ori manifestată prin plâns de bucurie”, a spus Ioana Pop.

Mirela Năstase este de 6 ani la Spitalul Regina Maria Cluj, dar are o experiență de aproape 30 de ani în Obstetrică-ginecologie. La începutul carierei n-a lucrat tot timpul în sala de nașteri, dar a simțit că rolul de moașă i se potrivește cel mai bine și ușor-ușor s-a îndreptat tot mai mult spre sala de nașteri. „Am simțit că pot să încurajez și să aduc alinare. Moașa lucrează cu sufletul, cu răbdare, cu dăruire. Este acea mână care ține strâns o altă mână pentru depășirea momentelor grele. Moașa este un sprijin real. Oferă căldură și sfaturi importante”, consideră Mirela Năstase, care de-a lungul anilor a avut de-a face cu tot felul de gravide, unele speriate de necunoscut, altele curioase să afle dacă le va fi ușor sau greu, iar altele deosebit de curajoase. ,,Experiența travaliului și a nașterii rămân prezente de-a lungul timpului în mintea femeilor, de aceea sprijinul, încurajarea sunt esențiale. Rolul nostru este de a reduce stresul, frica, anxietatea. Noi, moașele, le oferim alinare. Dorim ca gravidele să aibă o experiență pozitivă”, a explicat moașa Năstase.
Moașa Manuela Moldovan consideră că se află în locul potrivit în sala de nașteri. „Sunt binecuvantată cu aducerea pe lume a pruncilor și trăirea este foarte complexă. Încerc să o rezum print sintagma: «În pragul luminii, pe brațe de moașă-VIAȚA!»”, ne-a mărturisit aceasta.
Cea mai mare provocare din meseria de moașă: un băiețel de 5.250 grame
În lumea modernă, nașterea prin cezariană este din ce în ce mai frecvent aleasă, însă la Regina Maria Cluj se pune accentul pe încurajarea nașterii naturale. Ioana Pop susține că „deși nașterea naturală este fiziologică, nu este un proces ușor, dar de cele mai multe ori, cu ajutor, se poate duce la bun sfârșit”.

Și colega ei, Mirela Năstase (foto sus), recunoaște că este o mare provocare. ,,Responsabilitatea este foarte mare. Ai două vieți în mâini. Trăiești mari emoții și îți faci griji pentru fiecare copil. În travaliu ești doar tu și gravida de care ai grijă și pe care o încurajezi”, a mărturisit moașa Năstase. Și colega ei de la Regina Maria, moașa Moldovan încurajează nașterea naturală deoarece aceasta este calea firească pentru naștere.
„Sunt evident o serie de mituri legate de naștere. Printre cele mai frecvente este cel legat de analgezia epidurală. Majoritatea gravidelor se tem că această procedură să nu dăuneze fătului. Deși există riscuri pentru orice procedură medicală, analgezia epidurală este considerată sigură și nu afectează fătul și câteodată aceasta are indicație obstetricală”, a explicat moașa Manuela Moldovan.
În Obstetrică, actul medical are la bază o echipă multidisciplinară. Medicul obstetrician și moașa fac parte integrantă din echipa medicală, alături de medicii neonatologi, anesteziști și asistenți medicali.
,,O relație bine consolidată între medic și moașă permite o abordare atentă a îngrijirii materne și fetale prin combinarea ambelor expertize cu un real beneficiu asupra pacientei. Comunicarea eficientă și respectul reciproc sunt esențiale pentru succesul acestei colaborări”, spune dr. Adriana Oltean, medicul ginecolog-obstetrician de la Spitalul Regina Maria Cluj, care face bună echipă cu moașele.

„Pentru mine, cea mai mare provocare din meseria de moașă a fost să aduc pe lume un băiețel de 5.250 grame. A fost una dintre cele mai frumoase nașteri pe care le-am asistat, viitoarea mămică fiind o persoană foarte echilibrată și ascultătoare. Recomand viitoarelor mămici să încerce experiența nașterii naturale. Vor avea parte de un sentiment unic!”, e de părere moașa Ioana Pop.
În cazul feților mari sau macrosomi, respectiv peste 4 kg, nașterea naturală poate presupune un travaliu mai prelungit, respectiv o trecere îngreunată a fătului prin filiera pelvină, a explicat medicul.
„În contextul estimării ecografice a unui făt macrosom, nașterea vaginală poate fi indicată în măsura în care pacienta prezintă trăsături constituționale ale bazinului matern evaluate prin anumiți parametrii. Dacă travaliul decurge bine și copilul coboară normal prin canalul de naștere, o naștere vaginală poate fi posibilă și în cazul unui făt mare. De asemenea, existența unor afecțiuni materne care contraindică intervenția chirurgicală, cum ar fi, spre exemplu, unele hemofilii, pot prioritiza o naștere vaginală. În același timp, într-un context de sarcină monitorizată, unde se estimează o greutate mai mare a fătului la naștere, se poate declanșa nașterea la 39 săptămâni, pentru a preveni posibile complicații materne și fetale în timpul nașterii vaginale. Luăm întotdeauna în considerare și dorința mamei, dar decizia finală ar trebui luată împreună cu medicul obstetrician, luând în calcul riscurile și beneficiile pentru mamă și copil”, a afirmat dr. Adriana Oltean.
Nașterea naturală blândă, beneficii pentru mamă și făt, deopotrivă
Nașterea naturală este un proces fiziologic recomandat femeilor însărcinate, dacă nu apar complicații. Aceasta are multe beneficii atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș. Mama se recuperează mai rapid, necesită mai puține analgezice, are o internare mai scurtă și poate începe imediat alăptarea. În plus, riscul de complicații în viitoarele sarcini este redus. Pentru bebeluș, nașterea naturală contribuie la un sistem imunitar mai puternic, un risc mai mic de alergii și posibilitatea de a interacționa imediat cu mama.
„Beneficiile nașterii naturale sunt multiple, în primul rând că este un proces fiziologic, apoi că mamele se pot mobiliza imediat după naștere și se pot ocupa de bebeluș. Organismul se reface mult mai repede după nașterea naturală decât după cezariană. Declanșarea secreției lactate se realizează mai repede, bebelușul fiind imediat după naștere pus la sân și beneficiază de «ora magică»”, ne-a mai spus moașa Ioana Pop.
Decizia de a naște vaginal, într-un ritm lent, corespunzător organismului fiecărei femei, fără intervenție medicamentoasă (naștere blândă), o ia gravida împreună cu medicul obstetrician și cu moașa, în cunoștință de cauză și când starea de sănătate a fătului și a gravidei sunt foarte bune.
„Medicii obstetricieni și moașele formează o entitate complementară în îngrijirea pacientei. Colaborarea dintre cele două cadre medicale are la bază comunicarea constantă a statusurilor medicale evaluate în urma consulturi periodice, cu referire la monitorizarea și progresul travaliului, la starea mamei și a fătului și ulterior la monitorizarea pacientei în perioadei post partum”, a explicat dr. Oltean.
,,Pentru mine, nașterea ideală este colaborarea perfectă cu gravida. Este foarte important ca viitoarele mămici să aibă încredere în echipa aleasă și să fie convinsă că toată lumea se străduiește să facă în așa fel încât totul să fie la superlativ la sfârșitul nașterii”, spune moașa Ioana Pop, în opinia căreia rolul moașei nu se termină odată cu nașterea bebelușului.
„Urmează partea de supraveghere și îngrijire post partum, de sfaturi pentru alimentație, îngrijirea suturilor, igienă, îngrijirea nou-născuților împreună cu colegele de la secția Neonatologie”, a explicat moașa.
Nașterea naturală are multiple beneficii, dar poate unul dintre cele mai importante este acela că mama poate fi permanent cu copilul, din primul minut de viață. ,,După terminarea nașterii în scurt timp poți să te deplasezi, să mănânci, să ai grijă de tine. Încurajez mamele în această opțiune spunându-le că aceasta este calea firească a nașterii pentru o femeie sănătoasă, că femeile nasc de mii de ani. Este muncă (travail), este greu, dar e vorba de ore. Bucuria este pentru viața întreagă”, apreciază Manuela Moldovan.
„Vă mulțumesc, m-am simțit în siguranță!”
Fiecare gravidă care ajunge la Regina Maria Cluj are parte de un mediu sigur, o echipă bine pregătită să-i ofere o experiență de naștere memorabilă. Iar echipa de cinci moașe de la Spitalul Regina Maria Cluj lucrează în echipă cu medicii și viitoarele mămici, construind o relație frumoasă, bazată pe încredere și siguranță. Moașele nu sunt doar specialiste în meseria lor, ci și confidente, ancore de siguranță și ghizi în această călătorie. „Atunci când grija, stresul și emoțiile se transformă în povești de naștere, se leagă prietenii pe viață și cele mai frumoase momente sunt când vezi mulțumirea și zâmbetul mamei, când îți mulțumește pentru grijă și îți spune că vei fi mereu în inima ei”, completează moașa Mirela Năstase.

Povești cu final fericit, asta trăiesc în fiecare zi Ioana Pop și Mirela Năstase și se hrănesc cu astfel de momente. „Să fii moașă în 2025 înseamnă să te asiguri că tot procesul nașterii este unul blând așa cum își doresc, de obicei, gravidele. Legătura dintre medic și moașă este de colaborare perfectă, nu putem lucra decât în echipă și ne sfătuim ce este mai bine pentru fiecare pacientă în parte”, explică Ioana Pop. Iar comunicarea este puntea de legătură între moașă și viitoarea mamă. „Viitoarea mamă vede în moașă siguranță și suport emoțional. Multe mămici spun după naștere: «Vă mulțumesc! M-am simțit în siguranță cu dvs.» Pentru că moașa este, de fapt, încrederea de care ea are nevoie în unele momente”, a mărturisit Mirela Năstase.
Cel mai emoționant moment în această meserie este, în opinia Manuelei Moldovan, momentul primului țipăt al nou-născutului: „Ai o senzație complexă de înduioșare, de victorie, de satisfacție, care este completată de privirea mamei, privire plină de recunoștință în care vezi tot binele din lumea aceasta”.
Nașterea este un moment de cotitură în viața oricărei familii, iar sprijinul potrivit poate face diferența dintre o experiență stresantă și una liniștitoare, încărcată de emoție pozitivă. Moașele de la Regina Maria Cluj sunt îngerii păzitori ai nașterii naturale, acei profesioniști care, din umbră, fac ca totul să decurgă cât mai natural cu putință, cu profesionalism și dedicare.