articol susținut de

MĂRTURIE. Cum simte un bărbat perioada în care soția trece prin FIV: „Ori devii unul și același cu soția ta, și rămâi alături de ea, ori nu pleci pe drumul ăsta!”

Tatăl unei fetițe obținute prin proceduri de fertilizare in vitro vorbește fără menajamente despre miturile și preconcepțiile oamenilor legate de conceperea copiilor în acest fel, dar și despre cum arată pentru un bărbat toată perioada în care soția se confruntă cu durerile fizice și psihice ale conceperii copilului prin FIV.

Laura Udrea, redactor
mărturia unui bărbat despre FIV
Anastasia și minunații ei părinți, Diana și Bogdan. FOTO: Regina Maria/Lorena Oprea

Dacă dorința lui și a soției de a avea un copil s-ar fi împlinit pe cale naturală, probabil Bogdan Ștefan n-ar fi ajuns să descopere atâtea lucruri despre fertilizarea in vitro. Dar a făcut-o pentru soția lui, pentru a lua cea mai bună decizie cu privire la clinica unde să urmeze procedura. Așa am ajuns și noi să îl cunoaștem și să vorbim cu el despre preconcepțiile și conspirațiile care se nasc în jurul procedurilor FIV, dar și despre cum a decurs sarcina soției Diana și cum a simțit el toată durerea. O mărturie spusă fără menajamente pentru a fi înțeleasă de toți bărbații ale căror partenere trec prin aceste proceduri medicale.

Bogdan Ștefan este tatăl Anastasiei, o fetiță concepută în urmă cu un an prin proceduri de fertilizare in vitro în cadrul Centrului de Fertilitate și FIV Columna. Procedura de fertilizare in vitro nu a fost singura documentare amănunțită pe care a făcut-o Bogdan pentru soția lui. Endometrioza de care suferea Diana, descoperită în urma unor investigații, îi obturase trompele, ceea ce făcea imposibilă obținerea unei sarcini pe cale naturală. „A plâns toată noaptea și n-am știut cum să o liniștesc”, își amintește Bogdan.

A doua zi, cerea părerea unui medic despre ce însemna operația de extirpare a țesuturilor afectate de endometrioză și ce șanse ar fi avut apoi ca soția lui să rămână însărcinată. „Nu te sfătuiesc, mi-a zis medicul. Rata de succes este undeva între 3 și 5%, dar mi s-a spus și că vom pierde cel puțin un an din anii de concepție. A doua șansă era fertilizarea in vitro. Așa a început totul”, povestește Bogdan.

Alegerea medicului embriolog

Din recomandările colegilor, Bogdan și Diana au ales-o pe doamna doctor embriolog Melihan Bechir, de la Regina Maria. Doctorul le-a confirmat diagnosticul și le-a recomandat procedura de FIV. „Nu mai apucaserăm programul de finanțare de la stat pentru această procedură, pentru că tocmai se sistase. Datorită asigurării medicale pe care o avea Diana și abonamentului medical pe care îl am eu, am făcut totul pe cont propriu. Fără acestea, până la final, am fi ajuns să plătim undeva între 12.000 și 15.000 de euro pentru tot – investigații, tratament, embriotransfer”, spune Bogdan.

„Sute de injecții… Plângea și mă ruga să o ajut pentru că nu mai intră acul în burtă”

Fiecare tratament premergător embriotransferului este diferit în funcție de hormoni. Analizele se fac unele din două în două zile, altele săptămânal. Injecțiile cu hormoni se administrează zilnic. „La un moment dat, mi-aduc aminte, stătea pe canapea și plângea că nu mai intră acul. Pielea din jurul buricului se învinețise, așadar ultimele injecții eu i le-am făcut și, credeți-mă, nu e ceva plăcut. Și de la acestea, Diana avea schimbări de comportament – o apuca plânsul din nimic”, povestește Bogdan.

„Dacă vreți stabilitate emoțională, aveți nevoie de un câine în familie”

Happy, cățelușa salvată de Diana și Bogdan, este astăzi un membru cu drepturi depline în familie.
Dar și cu obligații. FOTO: Arhiva personală

A învățat cum se fac injecțiile, i le-a și administrat. S-a îngrijit ca Diana să aibă parte de toate medicamentele recomandate, chiar dacă unele nu se găseau în România și a trebuit să le comande din Germania. Dar cea mai grea parte din timpul procedurii de fertilizare in vitro a fost partea emoțională, recunoaște Bogdan. Partenerul lui zilnic în susținerea psihică a soției a fost Happy, o „tomberoneză imperială”, cum îi place lui Bodgan să o alinte, o cățelușă pe care el și Diana au găsit-o legată de un copac într-o pădure și pe care au luat-o acasă. „Happy nu făcea altceva decât să doarmă cu capul pe burta Dianei și să fie peste tot cu ea. Eu recomand tuturor un animăluț, căci ajută la stabilitatea emoțională. Și garantează distracție și după ce vine copilul pe lume”.

Ce să spui, ce să nu spui, dar și cui să spui ce se întâmplă

Procedurile de fertilizare in vitro pot părea un proces cu multe necunoscute. Pot crea panică, dincolo de durere sau de nereușite. Trecut prin procesul de documentare, Bogdan a simțit nevoia să-și pună în temă și părinții despre ceea ce urmează să i se întâmple Dianei pentru a deveni mamă. „Recomand tuturor o discuție și cu părinții, mai ales dacă au vârsta părinților noștri, undeva între 50 și 70 de ani. Așa ceva nu exista pe vremea lor și e normal să le explici și lor ce se întâmplă. Să le spui că nu e nimic SF și că în toată treaba asta nu este nimic artificial. Ajută să le setezi așteptările, pentru că altfel poți fi bombardat cu întrebări care nu-și au rostul și care pot face rău – De ce face injecțiile alea? Dar investigația asta? De ce costă atât de mult?”

Stresul poate fi devastator când pornești într-o astfel de călătorie. Bogdan a știut cum să ridice un zid în jurul Dianei și a familiei lor, dar tot n-a putut să o ferească de toate. „Când te străduiești să treci prin tot ce înseamnă FIV pentru a-ți ține copilul în brațe, emoțiile sunt covârșitoare. Orice cuvânt te poate lovi. Pentru noi a fost frustrant să ne auzim prietenii în perioada aceea vorbind despre o sarcină ca și cum ar fi fost o greșeală. «S-a întâmplat, nu știu cum și nu știm dacă să-l ținem sau nu.» Este dezarmant să auzi așa ceva, când ție toată viața ți se organizează în jurul analizelor, injecțiilor și procedurilor, iar pentru alții a fost, pur și simplu, o greșeală”, povestește Bogdan.

„Dacă nu vă iubiți suficient, nu vă apucați de procedura de FIV”

Dorința lui Bogdan de a ne povesti despre sarcina cu FIV a Dianei este o premieră. Nu sunt mulți bărbați care să povestească despre durerile partenerelor care trec prin aceste proceduri. Bogdan a făcut chiar mai mult decât atât. Și-a dorit să le spună bărbaților ale căror partenere fac FIV cum arată, fără perdea, relația unui cuplu care se supune acestor proceduri.„Tu, ca bărbat, trebuie să înghiți multe lucruri pe care nu le înghiți, în mod normal, într-o relație. Soția se enervează și îți spune lucruri pe care în mod normal nu ți le-ar fi zis niciodată. Îți reproșează lucruri. Tu știi foarte bine că ea nu vorbește serios, că sunt hormonii care o agită și care o zăpăcesc complet.

Eu am încercat să aplanez orice conflict care a plecat din agitația dată de tratament. Pentru că tratamentul ăsta te dărâmă din punct de vedere psihic, te agită foarte tare pe tine ca femeie și te face să faci lucruri pe care nu le faci în mod normal. Să țipe la tine pentru că ai spus ceva, dar, de fapt, tu n-ai spus, sau să interpreteze un mesaj total diferit. Soția mea realiza după o oră, două, trei era și îmi spunea «să mă ierți, eu am n-am vrut să spun asta». E greu, durerea e mare, iar pentru un cuplu este o încercare extremă. Dacă nu ai un cuplu bine sudat, echilibrat – sentimental, sexual, financiar, dacă nu vă iubiți suficient, nu vă apucați de procedura de FIV”, avertizează el.

„Poartă-ți femeia în brațe”

Viața cuplului în perioada sarcinii și imediat după este o provocare iar schimbările sunt semnificative. „Eu sunt Scorpion, sunt genul de bărbat căruia îi place să fie iubit, băgat în seamă… N-o să primești nimic din astea în toată această perioadă! N-o să primești nimic din astea pentru că femeia suferă! Iar dacă tu îți setezi așteptările crezând că, în timp ce ea trece prin toate acele proceduri, tu ieși cu băieții la suc, te înșeli amarnic! Dacă tu crezi că viața ta va reveni la normal după ce ea își face procedurile, iar te înșeli.

Totul se schimbă la 180 de grade: nu vei mai putea ieși atât de des cum obișnuiați, că se va întâmpla să-i fie rău; o să se anuleze planuri, o să te invite cineva pe undeva și în seara respectivă soția îți va spune că îi e rău și că nu mai puteți merge. Iar dacă tu alegi să te duci și pe ea să o lași acasă, nu e în regulă! Ori devii unul și același cu soția ta, și rămâi alături de ea, ori nu pleci pe drumul ăsta! Dacă nu ești tu cel care porți copilul, fii acolo lângă ea și ține-o de mână din prima până în ultima zi și după.

Eu sunt implicat în egală măsură cât e și Diana în creșterea piticei. Doarme și cu mine și cu Diana, pentru că și eu am adormit-o de multe ori; și eu o spăl și îi schimb scutecul, și eu îi dau biberonul și eu dorm cu ea când e bolnăvioară pentru că mama trebuie să se odihnească pentru că e epuizată fizic și psihic”, povestește Bogdan.

5 mituri despre FIV, descoperite și analizate de Bogdan

În documentarea lui de a alege cea mai bună clinică pentru soția sa, Bogdan a dat peste preconcepțiile oamenilor legate de FIV. Una mai SF decât alta, din păcate. Le-am luat pe cele mai întâlnite la rând, împreună cu Bogdan.

MITUL 1: Copilul născut prin FIV este un copil artificial

„Cel mai întâlnit mit este acela care spune că bebelușul obținut prin proceduri FIV este un copil artificial. Și că dacă e conceput în laborator, poate avea mari probleme de sănătate în viitor. Am auzit aceste baliverne de la oameni de la care chiar aveam pretenții, oameni cu studii”, își amintește Bogdan. El a fost pus în situația de a explica că nu e vorba nici pe departe de vreun copil crescut „în pungă, prin care trece un curent care îl crește ca pe alții în 10 ani”.

Când a început să se documenteze pentru a găsi clinica unde să înceapă procedurile de fertilizare in vitro, Bogdan a discutat mai întâi cu un medic ginecolog, apoi cu un embriolog pentru a înțelege procesul de la A la Z. Medicul ginecolog i-a explicat că în cazul diagnosticului de trompe înfundate există două variante: operația de desfundare a acestora sau procedura FIV. După ce i-a adresat acestuia toate întrebările legate de procedură, Bogdan a continuat discuția cu un embriolog.

Așa a ajuns la dr. embriolog Melihan Bechir, care i-a validat informațiile primite de la ginecolog și care i-a explicat procedura de obținere a unui embrion în laborator. „Procedura de a uni celulele tatălui cu cele ale mamei se întâmplă, este adevărat, în laborator. Este o fază premergătoare care nu se poate întâmpla, din păcate, în mod natural, din cauza unor afecțiuni pe care le are fie mama, fie tatăl. Dar doar obținerea embrionului are loc în laborator, restul, 99% din proces, se întâmplă în burtica mamei”, explică Bogdan.

MITUL 2: O fertilizare in vitro reușește întotdeauna din prima

„Asta am apreciat la doamna dr. Bechir când ne-am cunoscut: faptul că ne-a explicat că nu ne garantează nimeni din prima o reușită. Dânsa ne-a spus așa: «Nu contează că Diana, soția ta, este tânără și capabilă să țină o sarcină. Nu contează faptul că tu ești sportiv și ai toate atuurile pentru a avea celule sănătoase. Eu nu vă pot garanta și nimeni nu garantează că sarcina se obține în urma unei prime încercări». Toate acele reclame care garantează o rată de succes de 60-70% sunt, efectiv, niște prostii de marketing. Oamenii le cred pentru că, din păcate, dorința de a avea un copil și imposibilitatea de a-l avea pe cale naturală sunt atât de dureroase încât oamenii acceptă orice le dă speranță”, povestește Bogdan.

Din fericire, Bogdan și Diana nu au avut nevoie decât de o singură procedura de fertilizare in vitro.

MITUL 3: Contează câți embrioni se transferă ca să obții o sarcină

„Fals! Și periculos! Mitul acesta este legat de rata de succes a procedurii. Oamenii cred că cu câți mai mulți embrioni se transferă, cu atât mai ușor se poate dezvolta o sarcină. În primul rând, este foarte periculos să introduci mai mulți embrioni în uterul mamei, pentru că există riscul să se dezvolte sarcini gemelare sau cvadrupleți. Iar sarcinile multiple sunt sarcini în care pot să apare mari probleme, de la nașterea unor copii cu handicap, până la oprirea sarcinilor din evoluție.

De exemplu, soției mele i-au recoltat cred că 14 ovocite. Deci au recoltat 14, dar în evoluție, conforme cu standardele doamnei doctor Bechir, au fost doar patru. O prietenă apropiată nouă, care a făcut procedura în același timp cu soția mea, dar la altă clinică, ne-a spus că i s-au recoltat 18 și că a rămas cu 17. Când am întrebat-o care au fost calificativele acestora, ce calitate au, nu a știut să-mi spună. Și asta este foarte important! Noi am avut calitatea unu și doi, cum s-ar zice, adică cei mai buni. Patru embrioni perfecți pentru transfer. Nu contează cantitatea, ci calitatea lor”, ne lămurește Bogdan.

Mitul acesta, adaugă el, spune că dacă se obține o mai mare cantitate de embrioni este mai bine, pentru că din mai mulți embrioni este mai ușor să se obțină o sarcină. „Prietena noastră a avut niște probleme grave de sănătate în urma embriotransferului. A fost crunt pentru ea”, mai spune Bogdan.

MITUL 4: Dacă e conceput artificial, va fi un copil sensibil la boli

„Unii cred că va avea un sistem imunitar mult mai slab dacă este conceput prin FIV. Asta este, din nou, un mit. Imunitatea copilului, la fel ca și trăsăturile lui fizice sau de caracter, vor fi consecința geneticii, a combinației dintre mamă și tată, precum și a familiilor acestora”, mai spune tatăl. 

MITUL 5: De unde știi că materialul genetic este de la voi?

„Dacă vi le combină? Sau vi le dă pe ale altora? Și te trezești că copilul nu o să vă semene… că face embriologul acolo, în laborator, niște modificări genetice și poate copilul o să iasă brunet, deși voi sunteți blonzi… sau o să aibă ochii verzi, deși voi aveți ochi albaștri…?”, ne explică Bogdan grijile celor cu care a discutat despre FIV.

Mitul s-a născut din necunoașterea procedurii în sine, crede el, lucru care s-ar putea explica dacă oamenii, chiar dacă nu dețin informații de bază din genetică, le pot afla întrebând doctorul embriolog. „Trăsăturile fizice pe care le va moșteni copilul țin de genetică, nicidecum de procedura de fertilizare in vitro. Doamna doctor Bechir ne-a asigurat că nu se poate întâmpla să se încurce materialul genetic, pentru că procedurile sunt extrem de stricte, iar celulele fiecărei familii sunt stocate extrem de bine. Deci o astfel de o astfel de întâmplare este extrem de puțin probabilă.” Documentându-se despre FIV, Bogdan a aflat că în SUA, când se recurge la FIV se poate alege sexul copilului. „În România, am întrebat, și am aflat că această procedură este ilegală. Pe noi nici nu ne-a interesat ce sex va avea copilul. Noi am vrut un copil sănătos și atât”, conchide Bogdan.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa