articol susținut de

„Sunt mamă de cinci copii și am învățat de la ei cele mai importante lecții pentru un părinte”

Gabriela și-a dorit mereu copii. Acum, e mamă de cinci și se simte împlinită.

Laura Udrea, redactor
mama cu cinci copii
Gabriela împreună cu cei 5 copilași: micuțul Ayan (2 luni și jumătate), Maria (10 ani), Patrick (8 ani), Ania (6 ani) și Ameli (5 ani). FOTO: Alex Gâlmeanu

Gabriela este mamă de cinci copii, iar acesta este, pentru ea, un job full-time. Maria (10 ani), Patrick (8 ani), Ania (6 ani), Ameli (5 ani) și mezinul Ayan (2 luni și jumătate) sunt copiii care au învățat-o pe Gabriela cele mai importante lecții de care are nevoie un părinte.

Casa familiei Naie e plină de veselie. Constantin și Gabriela au cinci copii de vârste diferite. Maria, primul născut al familiei, are 10 ani, Patrik are 8, Ania 6, iar Amelie 5 ani. Ultimul sosit în familie, Ayan, e un bebeluș de două luni și jumătate. Cum e viața într-o casă plină ochi de copii? – ne-am întrebat. „În fiecare dormitor e cineva și în fiecare loc din casă se întâmplă să dai peste cineva”, ne spune Gabriela, o mamă full-time, cu un simț al umorului molipsitor.

Familia Naie, pe vremea când Ayan era încă în burtică. FOTO: arhiva personală

Venirea pe lume a primului copil a fost o întâmplare

Povestea ei începe odată cu Maria, primul copil, pe care l-a adus pe lume la vârsta de 25 de ani. „Nu știu dacă zodia are vreo treabă cu asta – sunt Rac – dar eu sunt familistă. Eu așa mă simt bine – în familie, alături de copiii și soțul meu. Am cochetat un pic cu presa scrisă, cu jurnalismul. Am zis că îmi place foarte mult, că mă împlinește. M-am simțit bine, mi-a plăcut, dar nu a fost suficient. De fiecare dată când mergeam în vizite și vedeam copii, mă gândeam ce mult mi-ar plăcea să am și unul, doi, trei copilași… Nu mă gândeam la cinci, dar în mintea meu a fost mereu asta: să am o familie numeroasă”, povestește Gabriela, astăzi mamă full-time sau mamă de profesie, cum îi place să-și mai spună.

Prima sarcină nici n-a fost planificată. „Mi-am dorit extrem de mult o fetiță. Mi-aduc aminte că, însărcinată fiind, eram destul de supărată și plângeam când cei din familie îmi spuneau că trebuie să fie băiat, că așa cred ei că o să fie băiat. Nu a fost băiat, a fost o fetiță.”

„Cu Maria eram impulsivă, nu prea gândeam înainte de a lua o decizie”. Lecția: răbdarea

Maria a venit pe lume când Gabriela avea 26 de ani. Terminase studiile de jurnalism, dar nu apucase să se angajeze. „Când o aveam doar pe ea, eram genul «zis și făcut». Pe vremea aceea eram o persoană impulsivă. Nu acceptam niciun ajutor. Am vrut să fac singură tot ce ține de copil, de casă, de la A la Z”, povestește Gabriela.

Trei fete – Maria, Ania și Ameli și doi băieți – Patrick și Ayan. Aici, Ayan era în burtică.
FOTO: arhiva personală

Cu timpul, m-am maturizat, am lucrat mai mult cu mine pe partea aceasta și pot să spun că m-am schimbat în bine. Cred că venirea pe lume a mai multor copii a avut un mare beneficiu asupra stării mele de sănătate psihică, în primul rând. M-a ajutat să mă gândesc mai mult la mine, pentru că am fost mult mai solicitată, bineînțeles, și, asta m-a învățat să iau lucrurile mai cu calm. Să gândesc mai mult. Să nu iau nicio decizie la nervi și nici la oboseală. Și asta nu doar în creșterea lor, ci și în relația cu soțul, cu cei apropiați, în viața de zi cu zi.

Gabriela

Acum, când copiii lipsesc de acasă, fiind în vreo excursie, sau petrec câteva ore sau câteva zile la bunici, le simte lipsa. „În primele momente de liniște mă simt bine, sunt liniștită. Apoi, gata, le simt lipsa și-i vreau înapoi acasă”, spune Gabriela.

„Acum s-a mutat mama la noi. De luni până vineri, în weekend e liberă”. Lecția: acceptă ajutorul celorlalți

Odată cu venirea pe lume a mezinului Ayan, programul familiei a intrat într-o rutină, nu mai poate fi același. Așa că familia se reacomodează. Ayan este un bebeluș cuminte, „care doarme toată noaptea și se trezește doar pentru a mânca și a fi schimbat. Și mai are și nopți când vrea mai mult să vorbească, dar asta e normal, e sănătos”. Zilnic, trezirea se dă la ora 7. Urmează pregătirea copiilor, apoi tatăl îi duce la școală și grădiniță, iar mama rămâne acasă cu bebe.

Ania și Ameli, la plimbare cu noul frățior, Ayan. FOTO: arhiva personală

Ayan s-a născut după patru ani de la ultima sarcină. E cea mai mare distanță între copii, între ceilalți existând o diferență de cel mult doi ani. „Mi l-am dorit extrem de mult! Am trimis un gând în univers și mi-am dorit mult să fie băiat. Și a fost băiat!”. Ayan a venit pe lume prin cezariană, la fel ca frații lui. „Mi-a fost teamă… totuși, e a cincea cezariană! Dar domnul doctor Tarig Massawi, ginecologul cu care am adus pe lume toți copii, m-a liniștit. Oricum, cu toții s-au născut la maternitatea Regina Maria, care este cea mai bună clinică neonatologică de la noi din țară în acest moment, din punctul meu de vedere.”

Odată cu nașterea mezinului, Gabriela și-a dat seama că fără ajutor nu se mai poate, așa că mama ei s-a mutat cu ei să îi ajute de luni până vineri. Acceptarea ajutorului nu este o slăbiciune, ci mai degrabă dovadă de înțelepciune, spune Gabriela.

Cerințele de la școală le depășesc pe cele ale unei familii cu 5 copii

Când ai cinci copii, e greu să faci față grupurilor de WhatsApp de la școală și grădiniță. „Sunt o grămadă de cerințe în ziua de astăzi și se cere foarte multă implicare. Sunt multe grupuri în care suntem activi și trebuie urmărite și îndeplinite cerințele. În fiecare zi este nevoie de ceva! E imposibil să nu fie nevoie de ceva! Chiar și în vacanță! Până acum am făcut față, sper să fac și în continuare, că, zic eu, va fi din ce în ce mai bine, din experiența mea cu copiii”, spune Gabriela.

Am fost curioși să aflăm care dintre cei cinci copii simte mama că ar cere mai multă atenție. Că ar vrea să fie mai mult văzut și băgat în seamă. „Fără doar și poate, Maria”, ne-a răspuns Gabriela fără să clipească. „Atenția noastră pentru ea s-a scurtat cu fiecare frățior sau surioară care au apărut după nașterea ei. De aceea, nu-i dăm niciodată Mariei sarcini pe care frații mai mari le primesc în alte familii. Nu o las cu bebelușul, nu o rog să stea cu el nici două minute. La noi nu există lucrurile astea, tocmai de frica de a nu o face să se simtă responsabilă pentru așa ceva. Ea e un copil, la fel ca frații ei”, spune Gabriela.

Momente de iubire cu Maria, primul copil al Gabrielei. FOTO: arhiva personală

„Pentru copii, lucrurile mici contează”. Lecția: importanța comunicării cu fiecare copil în parte

Ultima lecție, dar nu cea din urmă, a fost importanța comunicării și a înțelegerii în familie. Gabriela și-a dat seama că timpul petrecut cu fiecare copil în parte, ascultându-i grijile și bucuriile, este o investiție valoroasă în relația lor. De la simple momente în mașină, în drum spre casă, până la momente de joc și râsete, Gabriela a învățat că discuțiile deschise și sincere sunt liantul care menține familia unită. „Noi tot timpul vorbim! Asta înseamnă să-ți faci bine meseria de mamă din punctul meu de vedere: să acorzi tot timpul de care dispui copiilor”, spune ea.

Gabriela se consideră o femeie împlinită. E mamă full-time, are o familie mare, așa cum și-a dorit, copii frumoși și veseli și o casă plină cu fericire. FOTO: arhiva personală

Gabriela crede că zâmbetul și fericirea copiilor ei sunt semnele care îi arată clar că și-a făcut bine meseria de mamă full-time. „Nu cred că este satisfacția mai mare atunci când își vezi copilul că zâmbește și e fericit. Este semnul că ai făcut tot ce se putea face ca el să fie bine. Pentru ei, lucrurile mari nu sunt aceleași care ni se par nouă importante. Ei apreciază să le dai atenție și să vorbești cu ei despre orice lucru.”

Timpul în doi se reduce semnificativ când atenția părinților se canalizează spre copii. „Mai avem și noi momente când vrem să ne uităm la un film, de exemplu. Destul de rar și destul de târziu, seara. Dar se întâmplă și lucrul acesta. Așa cum se întâmplă și să adormim la jumătatea filmului. Uneori, punem un film de două, de trei ori… perseverăm”, râde Gabriela și adaugă: „Dar copiii vor crește și vreau să crească frumos și așa apropiați de noi, cum sunt acum. Vreau să fim acum lângă ei pentru că, atunci când vor fi adolescenți, sau mai târziu, nu cred că vor mai avea atâta dorință de a împărtăși totul cu noi. Așa că acum facem tot posibilul să le acordăm timpul necesar.”

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa