Insomnia este o problemă de sănătate tot mai frecventă, iar femeile sunt mai predispuse să sufere de această tulburare decât bărbații. Studiile arată că aproximativ 1 din 4 femei se confruntă cu insomnie, comparativ cu 1 din 5 bărbați. Află care sunt cauzele pentru care reprezentantele sexului frumos sunt mai afectate și ce pot face pentru un somn sănătos.
Aproape 75% din adulții cu vârsta de 65 de ani și peste au simptome de insomnie și 43% din copii. Există mai mulți factori care influențează somnul, dar în cazul femeilor joacă un rol important diferențele hormonale și anumite boli mai frecvente la reprezentantele sexului frumos.
Hormonii pot deregla somnul. Cum poți să-i înfrunți
Majoritatea femeilor au nevoie de cel puțin 7 ore de somn noaptea pentru a se simți odihnite. Însă, în anumite perioade ale lunii, cum ar fi perioada menstrelor, doamnele se pot confrunta cu probleme de somn, fiindcă atunci scade nivelul de progesteron și apar simptomele sindromului premenstrual (PMS). Unele femei se confruntă cu o tulburare disforică premenstruală (PMDD), un tip mai sever de PMS, care poate da insomnie. Sarcina este o altă perioadă din viața femeilor în care hormonii influențează somnul. Dacă în primul trimestru hormonii pot induce somnolență, în cel de-al treilea trimestru disconfortul fizic dat de dureri, reflux gastric, nevoia frecventă de a urina poate duce la insomnie. Femeile aflate la menopauză se confruntă cu modificări hormonale care le dau transpirații nocturne și bufeuri, perturbând calitatea somnului. Dacă ești femeie și treci printr-una din aceste perioade delicate ale vieții, poți gestiona somnul făcând pace cu hormonii.
Dacă știi care sunt zilele în care menstra îți dă bătăi de cap, asigură-te că faci mișcare înainte de menstruație astfel încât să te simți mai obosită la culcare. Prioritizează-ți rutina de relaxare în acele nopți, astfel încât corpul tău să primească mesajul că este timpul să dormi.
Dacă ești însărcinată, știi deja că nu îți poți controla hormonii în timpul sarcinii, așa că trebuie să încerci să fii răbdătoare și tolerantă cu tine. Dacă nu poți dormi din cauza greutății și a burticii, folosește perne de sarcină pentru a te ajuta să-ți găsești poziții mai bune. Poți încerca să dormi cu capul ridicat dacă sforăitul, refluxul sunt problemele tale.
Ce boli îți pot afecta somnul
Femeile care suferă de sindromul ovarelor polichistice, fibromialgie, incontinență urinară, depresie, anxietate au mai frecvent probleme cu somnul.
Sindromul ovarelor polichistice (PCOS) este o tulburare hormonală frecventă la femeile aflate la vârsta fertilă, caracterizată prin: menstruații neregulate sau absența menstruației (anovulație), exces de hormoni androgeni, care poate duce la acnee, creștere excesivă a părului (hirsutism) și căderea părului de pe scalp, chisturi ovariene, vizibile la ecografie (dar nu toate femeile cu PCOS le au) și rezistență la insulină, care crește riscul de diabet de tip 2 și obezitate. Creșterea nivelului de testosteron și reducerea progesteronului afectează calitatea somnului și cresc riscul de apnee. PCOS afectează între 5-15% din femeile aflate la vârsta reproductivă, fiind una dintre cele mai comune cauze ale infertilității feminine.
Fibromialgia este mult mai frecventă la femei decât la bărbați. Se estimează că între 75-90% din persoanele diagnosticate cu fibromialgie sunt femei. De asemenea, prevalența generală a bolii este de aproximativ 2-4% din populația globală. Această afecțiune cauzează dureri musculare generalizate, ceea ce poate duce la somn fragmentat. Fibromialgia este adesea asociată cu alte probleme de sănătate, cum ar fi insomnia, sindromul de colon iritabil, depresia și anxietatea.
Incontinența urinară este pierderea involuntară a urinei, o problemă comună care afectează calitatea vieții. Aproximativ 30-40% din femei suferă de o formă de incontinență urinară, iar riscul crește odată cu vârsta. Este de două ori mai frecventă la femei decât la bărbați, din cauza factorilor precum sarcina, nașterea, menopauza și modificările hormonale.
Depresia este o tulburare de dispoziție caracterizată prin sentimente persistente de tristețe, lipsă de interes sau plăcere în activități, oboseală, dificultăți de concentrare și tulburări de somn. Poate afecta viața personală, profesională și socială, având un impact semnificativ asupra sănătății generale. Anxietatea este o stare de neliniște excesivă, îngrijorare constantă și tensiune, care poate fi însoțită de simptome fizice precum palpitații, dificultăți de respirație și transpirație excesivă. Insomnia este un simptom comun al acestor două tulburări, iar femeile sunt de două ori mai predispuse decât bărbații să sufere de depresie și anxietate.
Insomnia la femei crește riscul de hipertensiune arterială
Atât hipertensiunea arterială, cât și tulburările de somn sunt din ce în ce mai răspândite în rândul adulților din lumea întreagă. Mai mult de 35% din adulții din SUA nu dorm suficient noaptea, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), iar 45% din adulții din SUA trăiesc cu hipertensiune arterială.
Cercetări recente arată că insomnia la femei crește riscul de hipertensiune arterială. Un studiu realizat de Spitalul Brigham and Women’s a demonstrat că femeile care dorm insuficient au un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune. Dintre cele 25.987 de cazuri de hipertensiune arterială documentate pe parcursul urmăririi, femeile care dormeau mai puțin de șapte ore pe noapte au avut un risc semnificativ mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială, potrivit datelor colectate. În mod similar, femeile care au avut dificultăți în a adormi și în menținerea somnului au avut, de asemenea, mai multe riscuri de a dezvolta hipertensiune arterială. Trezirea devreme dimineața nu a fost asociată cu acest risc crescut.
„Aceste descoperiri sugerează că persoanele care se confruntă cu simptome de insomnie pot fi expuse riscului de hipertensiune arterială și ar putea beneficia de screening preventiv. Hipertensiunea arterială este asociată cu multe alte complicații care țin de sănătatea fizică și mintală. Cu cât putem identifica mai devreme persoanele cu hipertensiune arterială și le putem trata pentru aceasta, cu atât mai bine putem atenua problemele viitoare de sănătate”, a explicat prof. dr. Shahab Haghayegh, cercetător la Brigham and Harvard Medical School.
Atac de cord din cauza insomniei
Un alt studiu publicat de Colegiul American de Cardiologie a relevat că femeile cu insomnie au un risc cu 69% mai mare de a suferi un atac de cord. Cercetătorii au descoperit că persoanele care dorm cinci ore sau mai puțin pe noapte au cel mai mare risc de a suferi un atac de cord. Persoanele cu diabet zaharat și insomnie au avut o probabilitate dublă de a avea un atac de cord.
„Insomnia este cea mai frecventă tulburare de somn, dar, în multe privințe, nu mai este doar o boală, este mai mult o alegere de viață. Pur și simplu nu acordăm prioritate somnului atât de mult pe cât ar trebui. Studiul nostru a arătat că persoanele cu insomnie au mai multe riscuri de a avea un atac de cord, indiferent de vârstă, iar atacurile de cord au apărut mai des la femeile cu insomnie”, a spus Yomna E. Dean, de la Universitatea Alexandria, Egipt, autorul studiului.
Oamenii de știință au evaluat date de la 1.184.256 de adulți (dintre care 43% femei). Majoritatea pacienților (96%) nu au avut antecedente de atac de cord. Infarcturile au apărut la 2.406 dintre cei care aveau insomnie și 12.398 dintre cei din grupul fără insomnie.
„Nu este surprinzător că persoanele cu insomnie care aveau și tensiune arterială crescută, colesterol sau diabet au avut un risc și mai mare de a avea un atac de cord”, a spus Dean.
Într-o analiză separată, cercetătorii au încercat să determine dacă simptomele individuale ale insomniei sunt asociate cu un risc mai mare de atac de cord. Tulburările de inițiere și menținere a somnului – adică probleme de a adormi sau de a rămâne – au fost, de asemenea, legate de o probabilitate crescută de atac de cord cu 13% în comparație cu persoanele fără aceste simptome.