Dr. Cristina Zlătescu-Marton este medic primar obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în fertilizarea in vitro. În paralel, alături de echipa de la Centrul de Fertilitate din cadrul Spitalului Regina Maria Cluj, coordonată de Conf. Univ. Dr. Romeo Micu, lucrează și ca și embriolog în cadrul laboratorului FIV RM participând la toate procesele care duc la formarea embrionilor până la implantare.
Putem spune că Dr. Cristina Zlătescu-Marton este alături de femei și de copiii acestora chiar înainte ca ei să se nască. De altfel, este prezentă și la naștere, iar pe tot parcursul unei călătorii dificile în lupta cu infertilitatea, ea le asigură pe paciente că va fi alături de ele la orice pas. A știut mereu că vrea să devină doctor, dar pasul către specializarea în infertilitate a venit după un stagiu în Oncologie, unde femeile care își doreau să facă un copil erau nevoite să facă chimioterapie și aveau nevoie să își păstreze capacitatea de a avea copii, de a deveni mame, în ciuda luptei grele pe care o duceau. „Partea de fertilizare in vitro a apărut din dorința de a ajuta femeile să își păstreze fertilitatea și să ducă la bun sfârșit visul de a deveni mamă, chiar și în condiții complicate ale vieții”, povestește Dr. Cristina Zlătescu.
Viața de medic și provocările ei
Dr. Cristina Zlătescu petrece mult timp în laborator, în sala de operații și la consultații cu pacientele. Munca ei cere rigurozitate, dar echipa alături de care lucrează este una de oameni dedicați, alături de care zilele de muncă trec repede. Se întâmplă ca aceste zile să devină și nopți. Responsabilitatea de a crea viață în laborator este una imensă, însă ea și colegii se poartă cu embrionii ca și cum ar avea grijă de niște copii pentru câteva zile. „Povestim cu ei, ne bucurăm de evoluția buna a fiecărui embrion în parte ”.
Când nu e în laborator, în sala de operații sau în cabinet, Dr. Cristina Zlătescu petrece timp cu familia, prietenii sau în natură . Face mult sport și iubește tot ce înseamnă natura: de la drumeții, la plimbări pe bicicletă, schi și alte activități.
Reușește să îmbine viața profesională cu cea personală și găsește un echilibru în tot ceea ce face.
Provocările infertilității: „Femeile cu infertilitate sunt foarte încercate din punct de vedere psihologic”
„Cele mai mari provocări sunt legate de a menține speranța femeilor care se confruntă cu infertilitatea, pentru că drumul e foarte lung și sunt foarte multe piedici care apar și pe care trebuie să le depășim împreună. Partea psihologică este cea mai mare provocare. Pacientele cu infertilitate sunt foarte încercate din punct de vedere psihologic”, spune medicul.
Cea mai mare bucurie este să asiste la nașterea copilului de care ea însăși a avut grijă pe vremea când era doar un embrion. De fapt, în laborator, dr. Cristina Zlătescu și colegii ei se comportă cu embrionii exact ca și cu niște copii. Au grijă de ei în permanență, le vorbesc, le povestesc și apoi îi urmăresc cum capătă viață în pântecul femeilor al căror vis crește pe zi ce trece.
Momentul nașterii este unul care încununează munca din laborator și cea de specialist în fertilizare in vitro. „Nu toate, dar o parte din paciente aleg să nască cu mine și atunci momentul nașterii este foarte emoționant, să vezi o mamă cum își privește copilul așteptat și imaginat atâția ani”.
„Le spun că nu le las până nu reușim”
Unul dintre cazurile rămase tratate de medic a fost al unei femei care suferit multe pierderi de sarcină înainte să apeleze la ea. După ce s-au cunoscut, a mai avut două pierderi de sarcină înainte de a apela la fertilizarea in vitro.
„A avut un singur embrion. L-am testat genetic, a ieșit normal, l-am transferat și s-a prins. S-a conturat sarcina care s-a dezvoltat normal și de atunci a și născut. Are o fetiță pe care am și văzut-o ulterior. A fost o călătorie de ani de zile de eșecuri, cinci sarcini pierdute și cu un singur embrion am reușit. Le spun pacientelor că nu le las până nu reușim, dar sunt și situații în care oricât a evoluat medicina, oricât ne-am dori, pur și simplu nu putem să ne batem cu natura”, spune Dr. Zlătescu.
Medicul le amintește constant pacientelor că sunt femei sănătoase, iar optimismul și încrederea în reușită joacă un rol foarte important în această călătorie. „Uneori, nu mai putem nici noi și rămânem fără planuri și idei, dar trebuie să ne redresăm tot timpul, nu avem de ales”.
„Știința a evoluat, dar nu este absolută”
Femeile care vor să facă copii au cele mai mari șanse până la 30 de ani. Totuși, realitatea este ca multe aleg sa amâne acest pas astfel ar trebui sa facă controale regulate pentru a vedea dacă există motive pentru a grăbi procesul. Fertilizarea in vitro este o opțiune de luat în calcul când toate celelalte metode au eșuat sau atunci când medicul specialist face această recomandare.
Femeile care au început călătoria fertilizării in vitro trebuie să știe că știința a evoluat mult, dar nu este absolută. „Starea psihică și optimismul sunt actori care contribuie la reușită”, explică Dr. Zlătescu.
La ce să se aștepte femeile care apelează la FIV
Femeile care apelează la fertilizarea in vitro și partenerii lor trebuie să se aștepte la o călătorie lungă, în care rezultatul este imprevizibil. „FIV-ul nu este un lucru absolut. Nu în orice circumstanța poate să rezolve infertilitatea. Si uneori nu din prima”, precizează medicul.
Pacienții trebuie să știe că este un instrument care le oferă o șansă, dar nu e ceva absolut. Există cazuri în care fertilizarea in vitro nu reușește, cuplul se orientează spre adopție, apoi femeia rămâne însărcinată, povestește medicul din experiența pe care a trăit-o alături de o pacientă și partenerul său.
De altfel, medicul recomandă ovocitele donate, atunci când am epuizat toate celelalte opțiuni: „Ovocitele sunt importate, sunt companii care au bănci cu care lucrăm și de acolo pacientele pot alege”.
Medicul recomandă cuplurilor care se confruntă cu infertilitatea să se pună pe ei doi pe primul loc, să comunice despre temerile și anxietățile care apar pe parcursul drumului și să nu uite de iubirea pe care și-o poartă unul celuilalt.