articol susținut de

Dr. Camelia Budișan, coodonatorul secției de Neonatologie de la Spitalul Premiere, locul nașterilor blânde și orei magice: „Fiecare naștere este un miracol, iar noi suntem aici să-l ghidăm în cel mai sigur mod posibil”

Ileana Mirescu
Dr. Camelia Budișan a descoperit neonatologia încă din timpul facultății, atunci când și-a ales lucrarea de diplomă pe tema nou-născuților prematuri. Sursa foto: Regina Maria

Spitalul Premiere din Timișoara a devenit un punct de referință pentru viitoarele mame care doresc să nască într-un mediu sigur, să se bucure de suport medical de top și de momentele de profundă fericire de-a aduce copii pe lume. Iar dr. Camelia Budișan, medic primar neonatolog cu o pasiune mare pentru nou-născuți și o carieră dedicată acestui domeniu, este coordonatorul secției de Neonatologie a acestui spital și are grijă ca mămicile să se bucure de o naștere blândă și să aibă parte de ora magică petrecută cu micuții lor.

Neonatologia este specialitatea medicală care se ocupă nu numai cu studiul nou-născutului sănătos, ci și cu depistarea, diagnosticarea și tratarea bolilor specifice micului venit pe lume, precum și cu îngrijirea și protejarea pentru menținerea în viață a nou-născutului prematur.

Dr. Camelia Budișan a descoperit neonatologia încă din timpul facultății, atunci când și-a ales lucrarea de diplomă pe tema nou-născuților prematuri. Vizita pe secția de neonatologie a unui spital din Timișoara a fost momentul decisiv: ,,M-am îndrăgostit efectiv de nou-născuți și, deși aș fi putut alege orice altă specialitate la rezidențiat, am ales neonatologie pentru că mi-a plăcut foarte mult. Neonatologia este pasiunea vieții mele”, ne-a mărturisit medicul, care astăzi este și cadru didactic la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara și medic, dar și coordonator al secției de Neonatologie de la Spitalul Premiere Regina Maria.

 ,,Mi-am pus la bătaie toate cunoștințele medicale, dar și pe cele administrative și de management pentru a asigura cele mai bune condiții de tratament și dezvoltare a echipei și sper să fac față în egală măsură celor două solicitări”, ne-a mai spus cu modestie dr. Budișan, care de-a lungul carierei, a avut oportunitatea de a lucra și în sistemul de stat și în cel privat, consolidându-și experiența și dobândind o viziune clară asupra calității actului medical.

Pionierat și leadership în neonatologie

Aproximativ 90% din nou-născuți sunt bine și aduc fericire în familiile lor, iar noi avem privilegiul de a face parte din această bucurie”, spune medicul neonatolog

Din 2009, dr. Budișan activează exclusiv în sectorul privat, unde pune în aplicare cele mai avansate metode de îngrijire a nou-născuților. Medicul a fost prima persoană care a plecat de la spitalul de stat din Timișoara la o maternitate privată din zonă. Recent, a primit rolul de coordonator al secției de Neonatologie la Spitalul Premiere, rol ce i-a adus o provocare suplimentară. Pe lângă responsabilitatea directă asupra pacienților, gestionează și echipa medicală, infrastructura și procesul administrativ.

Este foarte variată patologia pe care noi o gestionăm în spital. Avem compartiment de terapie intensivă neonatală, avem compartiment de prematuri și eu mă asigur că există tot suportul logistic, toată aparatura, echipamentele și personalul necesar pentru a gestiona cazurile de terapie intensivă. Și da, chiar am avut cazuri destul de grele de când am preluat coordonarea acestei secții”, a subliniat medicul.

O naștere blândă și o oră magică

Un aspect esențial al activității sale este promovarea nașterii blânde, o abordare care pune accent pe confortul mamei și al copilului. La Spitalul Premiere, acest concept se traduce prin crearea unui mediu prietenos, liniștitor, unde viitoarele mame sunt susținute să nască natural, atunci când este posibil, și să beneficieze de contact imediat cu bebelușul prin ,,ora magică” – acel moment esențial de conectare piele pe piele imediat după naștere.

Nașterea este un eveniment miraculos, dar totodată traumatizant pentru bebeluș, iar noi îl ajutăm să parcurgă acest proces cât mai ușor cu putință. Desigur că acordăm toate îngrijirile de rutină pe care obișnuim să le facem și că se impune să intervenim pentru a susține funcțiile vitale ale nou-născutului, dar susținem femeile și le încurajăm să aibă parte de o naștere blândă, menținând un mediu calm și familiar,” a precizat neonatologul, preocupat în special de sănătatea nou veniților pe lume. 

Iar conceptul de oră magică, adică facilitarea contactului neîntrerupt skin-to-skin cu mama imediat după naștere până la inițierea primului supt, precum și alăptarea bebelușilor la sân în prima oră de viață este cel mai bun lucru pentru cei mici.

Federația Internațională de Ginecologie și Obstetrică (FIGO) recomandă ca alăptarea să fie inițiată în prima oră de viață (numită „ora de aur”), fiind în acord cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care susține că alăptarea timpurie și în timp util în prima oră de viață poate avea beneficii profunde atât pentru mamă, cât și pentru copil.

,,Încurajăm alăptarea încă din primele momente de viață, iar nou-născutul să petreacă acea oră magică împreună cu mama și să stea pe pielea ei”, a spus neonatologul.

Fiecare caz, o altă provocare

Dr. Camelia Budișan, medic primar neonatolog, coordonează de curând secția de Neonatologie a Spitalului Premiere din Timișoara

În viața fiecărui medic sunt câteva cazuri care-i marchează cariera. De-a lungul anilor, dr. Budișan a gestionat numeroase cazuri complexe, de la prematuri cu greutate extrem de mică până la nou-născuți cu afecțiuni severe.

Unul dintre cazurile care i-au rămas în suflet a fost cel al unui nou-născut care, după 24 ore după naștere, a dezvoltat sindrom convulsiv cu apnee și bradicardie.

,,După trei-patru zile la Terapie Intensivă a fost echilibrat și pus pe tratamentul potrivit. A fost externat cu bine și este o bucurie să vedem că am reușit să facem asta și să ne vedem cu micul pacient când vine la control. Fiecare naștere este o provocare”, ne-a mai spus dr. Camelia Budișan.

Grație medicului și echipei de Terapie Intensivă neonatală, mulți copii prematuri cu tahipnee tranzitorie care au fost pe ventilație non-invazivă sunt bine.

1.200 de grame, cel mai mic prematur îngrijit de dr. Camelia Budișan la Spitalul Premiere

În anul 2020, potrivit OMS  s-au născut prematur, adică înainte de 37 de săptămâni finalizate de gestație, 13,4 milioane de copii.

În lume, rata nașterilor premature variază de la 4 la 16% din copiii născuți în 2020. În România, conform datelor Asociației Prematurilor 16,6% din nașteri sunt înainte de termen. Și la spitalul privat timișorean vin pe lume copii prematuri, iar cel mai mic nou-născut de care a avut grijă dr. Budișan la Spitalul Premiere este o fetiță de 1,2 kg provenită dintr-o sarcină gemelară, care acum este acasă și este foarte bine.

O viață dedicată neonatologiei și bucuriei vieții

Pentru dr. Budișan, echilibrul dintre viața profesională și cea personală este esențial. Pentru a compensa solicitările meseriei, în timpul liber se dedică muzicii, grădinăritului și călătoriilor. Recent, a început să cânte la tobe, o activitate care o ajută să se deconecteze de la ritmul alert al spitalului. Tot muzica este cea care le ajută și pe gravidele care vin să nască să scape de stres, fiindcă în sala de naștere li se pune să asculte muzica preferată.

 „Le place și le relaxează și nașterea devine mai blândă”, a afirmat medicul, care îndeamnă mămicile să asculte muzică și acasă, împreună cu bebelușii.

Primul nou-născut pe care l-a îngrijit doctorița are acum 28 de ani și se căsătorește. ,,A fost unul dintre primii mei nou-născuți și am păstrat legătura cu el și familia lui”, ne-a mai povestit dr. Budișan.

În primul meu an de rezidențiat, locuiam într-un bloc unde s-au născut șapte copii. M-am ocupat de toți acei nou-născuți și am păstrat legătura cu ei și cu mamele lor. Întotdeauna am spus că neonatologia este specialitatea cu cea mai multă bucurie. Noi nu prea avem pacienți bolnavi, ci ne ocupăm de copii sănătoși. Aproximativ 90% din nou-născuți sunt bine și aduc fericire în familiile lor, iar noi avem privilegiul de a face parte din această bucurie.”

Prin dedicarea și expertiza sa, dr. Camelia Budișan continuă să fie o prezență de neprețuit în viețile multor familii, oferindu-le sprijin în unul dintre cele mai importante momente din viață: nașterea unui copil. „Fiecare naștere este un miracol, iar noi suntem aici să-l ghidăm în cel mai sigur mod posibil.”

Succesul stă în echipa profesionistă

Dr. Bogdan Cioată, medic primar de Obstetrică-ginecologie, spune că dr. Camelia Budișan este unul dintre cei mai valoroși parteneri cu care colaborează

Dr. Bogdan Cioată, medic primar de Obstetrică-ginecologie, coordonatorul departamentului de Obstetrică de la Spitalul Premiere din Timișoara, este cel care a fost alături de mame în peste 2.000 de nașteri naturale, blânde, în ultimii ani. Recunoaște că fără o echipă bine consolidată, alcătuită din profesioniști, niciun succes nu este posibil. Iar dr. Camelia Budișan este unul dintre cei mai valoroși parteneri cu care colaborează, în beneficiul pacientelor: „Dr. Budișan are o experiență de 25 de ani în neonatologie. A lucrat în maternități de calibru și a venit alături de noi, preluând compartimentul din mers. I-a fost drag să fie în spital tot timpul, și-a format repede o echipă de medici și de asistente cu care a gestionat tot ce a însemnat contract cu Casa de asigurări, prematuri, cazuri de terapie intensivă. Luna decembrie 2024 a fost o lună destul de intensă pentru noi, cu mulți prematuri. Nu pentru că am vrut noi, ci, cum e legea seriilor, cum apar, o fac toți grupați. Au fost cazuri cu tot felul de infecții materno-fetale, de copii născuți de la gemeni prematuri la 32 de săptămâni, la 33 de săptămâni.”

Cum în Spitalul Premiere există multe compartimente cu personal dedicat au existat resurse ca fiecare să se poată ocupa de particularitatea fiecărui caz: „Părinții au fost spitalizați o perioadă împreună cu copiii și după aceea aveau acces în fiecare zi să-și vadă copiii și li se explica ce se întâmplă. Partea bună e că ne-am putut baza tot timpul pe radiologia din spital, pe laboratorul nostru din spital. Singur lucru care într-adevăr nu-l poate face nicio maternitate sau extrem de puține maternități, este să se abordeze chirurgical câte un caz care necesită intervenție chirurgicală pentru un nou-născut. Deci, tot ceea ce înseamnă diagnosticare, terapie, recuperare, consulturi disciplinare, toate se fac la noi și se acoperă. Singurul lucru pe care nu-l facem este chirurgia pediatrică”, a explicat dr. Bogdan Cioată.

Echipa dr. Budișan este capabilă, mai spune dr. Cioată, să ducă la un final fericit cazuri grave de gemeni născuți prematur cântărind 1,2 kg, 1,8 kg, cu necesitate de surfactant, cu tulburări de coagulare, cu transfuzii de sânge, care au nevoie să fie echilibrați și tratați. Iar acest lucru nu-l poate face oricine: „Echipa dr. Budișan are o mare experiență și este obișnuită să ducă și câtre trei-patru cazuri deodată sau zece cazuri de acest fel într-o lună.”

„Colaborarea dintre noi e vitală”

Colaborarea dintre medicul care urmărește gravida pe parcursul sarcinii și neonatolog începe chiar dinaintea venirii bebelușului pe lume. Atât obstetricienii, cât și neonatologii se ghidează după niște protocoale medicale clare. „Un caz se externează bine după ce și obstetricianul și neonatologul și-au făcut treaba. Și atunci, colaborarea dintre noi este vitală. Fiindcă eu trebuie să-i dau neonatologului un copil la care am maximizat cu tot ceea ce eu pot, chiar atunci când copilul se află în uter. Fiindcă sunt situații în care fătului îi face bine să mai stea o zi, două, trei în uter și sunt situații în care trebuie să-l scot la timp, pentru că încă două zile în uter îi vor dăuna. Și atunci eu trebuie să dau către echipa de neonatologie un copil cât de bun pot. Și ei trebuie să se adapteze la situația nou-născutului și să-i continue parcursul pozitiv până la externare”, explică dr. Cioată rolul pe care fiecare specialist îl are în cazul unei nașteri.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa