Infertilitatea în cuplu nu mai este deja un subiect tabu. Pentru multe dintre cauzele infertilității feminine există soluții oferite de tehnicile de reproducere umană asistată. Dr. Bogdan Harșa, medic primar de Obstetrică-Ginecologie, cu competențe în ecografie morfofetală și sterilitate la Regina Maria Cluj, subliniază că pacientele cu probleme de infertilitate care ajung la cabinet au o patologie diversă. Ceea ce este îmbucurător, mai spune medicul, este faptul că nivelul de educație medicală al femeilor este tot mai ridicat. Acesta le face să conștientizeze importanța controalelor periodice și a consultului ginecologic.
Vârsta la care femeile se gândesc să ducă pe lume copii este tot mai mare. Mai întâi studiile, apoi jobul, apoi casa, stabilitatea financiară, partenerul și, la final, bebelușul. Doar că s-ar putea să fie cam târziu sau prea târziu. Mai ales că în doar o treime din cazuri cauza infertilității este legată de femei, o altă treime cauzate de partener, în restul cazurilor fiind vorba despre o problemă a amândurora sau idiopatică (adică de cauză ce nu poate fi determinată).
Experiența de cabinet și cauze des întâlnite de infertilitate
Dr. Bogdan Harșa este medic primar de Obstetrică-Ginecologie, cu competențe în ecografie morfofetală și sterilitate la Spitalul Regina Maria Cluj și, de-a lungul anilor, i-au ajuns la cabinet multe femei cu o patologie variată privind infertilitatea. „Dacă ne referim la pacientele care se adresează cu probleme de infertilitate, o cauză frecventă este sindromul ovarelor polichistice. Acest sindrom se asociază cu menstruații neregulate și dezechilibre hormonale”, explică medicul ginecolog.
O a doua cauză foarte frecventă de infertilitate, mai spune medicul, este endometrioza, adică apariția de țesut endometrial ectopic: „Există, de asemenea paciente cu insuficiență ovariană prematură, adică ovarele acestora încetează să funcționeze normal sub vârsta de 40 de ani.”
Pacientele vin la cabinet totodată cu diverse patologii ginecologice precum chisturi ovariene, fibroame uterine, polipi endometriali, obstructii tubare, malformatii uterine: „Care, în cele mai multe cazuri, necesită intervenții chirurgicale.” Și care pot fi, la rândul lor, cauze primare de infertilitate.
Ceea ce este îmbucurător, adaugă specialistul, este faptul că femeile au devenit din ce în ce mai informate privitor la sănătatea lor și la importanța consultului ginecologic: „Și, în plus, acordă mai multă atenție unui stil de viață sănătos, prin alimentație echilibrată și sport. Un alt lucru bun este accesul la informații încă din perioada adolescenței, acest lucru făcându-le mai conștiente despre problemele ginecologice și importanța controalelor periodice”, completează medicul.
„Majoritatea apelează la FIV între 30 și 40 de ani”
Pentru că, mai spune medicul, nu doar după o anumită vârstă apar probleme de fertilitate și este important să știi din timp pentru a putea acționa din timp. Este adevărat însă că se observă în ultimul timp o creștere a vârstei la care femeile au primul copil: „În special în mediul urban și la femeile cu studii superioare. În cele mai multe cazuri, acestea își doresc mai întâi să reușească în carieră și să aibă o situație financiară. Majoritatea femeilor care apelează la FIV se află în intervalul 30-40 de ani, la aceasta vârstă șansele de reușită fiind destul de bune”, precizează specialistul.
Odată cu înaintarea în vârstă, pe lângă numărul scăzut de ovocite se reduce și calitatea acestora: „După vârsta de 45 de ani, șansele ca o femeie să rămână gravidă, folosind ovocite proprii, se reduc considerabil – la sub 5%. Avem însă și aici soluții. În aceste cazuri, îndrumăm pacientele să apeleze la ovocite donate.”
Comunicarea trebuie adaptată fiecărui cuplu în parte
Subiectul infertilității în cuplu este unul nu foarte ușor de abordat, comunicarea și încrederea medic-pacient fiind esențiale: „Îmi place să cred că am o comunicare bună cu pacientele mele. Fiecare pacientă este diferită, iar comunicarea trebuie adaptată fiecărui cuplu în parte, în funcție de gradul lor de înțelegere și de pregătire, de istoricul medical, de patologia asociată. Problemele de fertilitate sunt un subiect delicat pentru paciente, implică o puternică afectare emoțională. De aceea trebuie să existe o încredere reciprocă în relația medic-pacient. În același timp, trebuie să existe o comunicare permanentă cu pacienta pe timpul efectuării procedurilor FIV, pentru a fi informată despre evoluția și următorii pași ai tratamentului.”
Specialistul apreciază că, în viitor, pe măsură ce tehnicile de reproducere umană asistată se vor dezvolta, tot mai multe cupluri vor ajunge să obțină sarcini viabile, într-o proporție tot mai însemnată: „Viitorul tehnicilor de reproducere umană asistată sună promițător. Există acum și în România diverse programe naționale care au ajutat la reducerea costurilor pentru pacienți, făcând FIV-ul mai accesibil. Pe de altă parte, și medicina progresează în ceea ce privește partea genetică, testarea embrionilor, creșterea ratei de implantare. La fel, și aparatura devine din ce în ce mai performantă”, argumentează medicul.
„Încerc să găsesc un echilibru între muncă și familie”
Toate lucrurile acestea fac și mai atractivă specializarea pe care care dr. Bogdan Harșa a ales-o: „Încă din facultate am fost atras de specialitățile chirurgicale. Am ales ginecologia pentru că, pe lângă partea chirurgicală, poți dezvolta și o relație profesională de lungă durată cu pacientele tratate. De asemenea, ești lângă aceste cupluri și în momentele fericite din viața lor, cum este nașterea unui copil. Am avut șansa să fac specializarea la Clinica Ginecologie 1 din Cluj-Napoca, unde se afla la vremea respectivă singurul centru FIV din Cluj. Acolo mi-am descoperit pasiunea pentru medicina reproductivă lucrând alături de Conf. univ. dr. Romeo Micu, care îmi este coleg și acum în Spitalul Regina Maria Cluj.”
Singurul regret al doctorului Harșa este că, din pricina gărzilor și a nașterilor, timpul liber dedicat familiei este destul de limitat și de imprevizibil. „Dar încerc să găsesc un echilibru între muncă și viața personală. În concedii sau când am câteva zile libere, îmi place să fug împreună cu familia și copiii departe de agitația din Cluj-Napoca, în special, undeva, la mare.”