articol susținută de

Dr. Bogdan Chiroiu, Spitalul Regina Maria Cluj-Napoca: ,,Histerosalpingografia (HSG) se poate face fără durere”. Care sunt principalele 10 indicații ale acestei examinări medicale

Ileana Mirescu
Cu ajutorul histerosalpingografiei medicul poate vedea interiorul uterului și al trompelor uterine și poate verifica starea acestora SURSA FOTO: Shutterstock

Histerosalpingografia ( HSG) este o metodă de examinare radiologică a aparatului genital feminin, efectuată de către medicul radiolog prin injectarea de substanță de contrast în colul uterin și vizualizarea ei prin radiografie și radioscopie la nivelul canalului cervical, cavității uterine, trompelor și peritoneului. ,,Una dintre principalele indicații ale histerosalpingografiei este în evaluarea cuplurilor cu probleme de infertilitate. Această examinare foarte importantă se recomandă femeilor care au o perioadă de 6-12 luni de când încearcă să rămână însărcinate, dar nu reușesc să obțină o sarcină”, a explicat dr. Bogdan Chiroiu, medic primar radiologie-imagistică medicală Spitalul Regina Maria Cluj-Napoca.

Cu ajutorul histerosalpingografiei medicul poate vedea interiorul uterului și al trompelor uterine și poate verifica starea acestora. Se introduce un lichid opac la razele X, numit substanță de contrast, în uterul femeii printr-un cateter fin plasat în colul uterin și se efectuează o serie de radiografii pentru a urmări modul în care substanța respectivă umple uterul și trompele uterine și dacă trece în cavitatea abdominală, indicând permeabilitatea trompelor uterine. Procedura este realizată în prima parte a ciclului menstrual (ziua 5-12), pentru a evita o eventuală sarcină și pentru a asigura o vizibilitate mai bună a cavității uterine. Durează de obicei între 15 și 30 de minute și se face fără nicio durere. Majoritatea femeilor simt doar un disconfort ușor/moderat sau crampe similare cu cele menstruale.

„În mod normal, histerosalpingografia se poate face complet fără durere, deci poate fi o procedură complet nedureroasă. Dar, pentru a îndeplini acest obiectiv e nevoie să existe în centrul de imagistică respectiv un echipament de radiologie cu radioscopie dedicat pentru examinările intervenționale, un aparat care să fie dotat cu monitor în sala de examinare, astfel încât medicul radiolog, în timp ce injectează substanța de contrast, să poată vizualiza pe monitor progresia acesteia, pentru a putea stabili în timp real momentul în care să facă radiografiile, cantitatea de substanță pe care să o injecteze și momentul în care să se oprească din injectare”, a spus dr. Bogdan Chiroiu.

În opinia specialistului, examinarea ar trebui să fie făcută de un medic radiolog, nu de către un asistent medical sau de alt personal medical, iar examinarea trebuie să fie executată cu blândețe.

„Substanța de contrast care se introduce trebuie să fie călduță, la temperatura corpului, pentru că în cazul folosirii unei substanțe reci, trompele au riscul unui spasm tubar și atunci apar acele dureri care sunt destul de neplăcute”, a afirmat dr. Bogdan Chiroiu.

De asemenea, în sala de examinare e necesar ca medicul să aibă consola de comandă, astfel încât el să poată face radiografiile la momentul potrivit.

,,Din păcate, multe centre nu au astfel de echipamente, astfel că medicul e nevoit să fugă afară din sală și să facă două radiografii la întâmplare din cameră (camera tehnică), ceea ce duce la un număr destul de mare de rezultate eronate”, a atenționat dr. Chiroiu.

Histerosalpingografia este o investigație recomandată, în principal, femeilor cu probleme de fertilitate, dar și în evaluarea altor probleme ginecologice.

Când este indicată HSG

Dr.Bogdan Chiroiu prezintă 10 indicații ale acestei metode:

1.      În examinarea pacientelor care au avut sarcini extrauterine, tratate atât conservator, cât și prin operație.

,,Prima întrebare pe care o pune orice pacientă după o sarcină extrauterină este dacă mai poate obține o sarcină pe cale naturală sau nu și dacă are risc crescut de a o face o nouă extrauterină. Histerosalpingografia ne ajută să evaluăm dacă trompa care a avut extrauterină mai este permeabilă sau nu și, mai important, dacă trompa cealaltă este normală. Sau are și ea probleme și atunci există un risc mare de a face o nouă extrauterină și pe partea cealaltă”.

2.      În cazul femeilor cu pierderi repetate de sarcini.

,,Pacientelor care au pierderi repetate de sarcini inexplicabile li se recomandă histerosalpingografie, în special pentru evaluarea cavității uterine și indentificare posibilelor cauze care pot duce la pierderi de sarcini: malformații uterine, polipi, sinechii, etc.

3.      Femeilor care revin la control după operații la nivelul abdomenului, operații în general complicate, (de exemplu pentru endometrioză, peritonită, operații cu risc mare de aderențe post-operatorii, etc.)

4.      Femeilor care au avut trompele înfundate și s-a încercat desfundarea lor, pacientelor care au trecut prin operații de ligatură tubară și doresc să știe dacă este eficientă ligatura sau care s-au răzgândit și doresc dezlegarea cu repermeabilizarea acestora.

5.      După chiuretaje, mai ales când se suspicionează apariția unor cicatrici, gen sinechie uterină care se manifestă prin modificarea menstruației.

6.      După cezariene atunci când există suspiciunea unui ismocel, a unui defect de vindecare a peretelui uterin după incizia de cezariană.

7.      În suspiciuni de malformații uterine.

,,Aceste malformații pot fi suspicionate în urma unei ecografii și histerosalpingografia confirmă dacă există această malformație și care este tipul ei, dacă este un uter infantil sau dacă este un uter unicorn, bicorn, septat, T-shape sau didelf și care este gradul de complexitate al acesteia în vederea unei eventuale corecții chirurgicale”, mai spune specialistul.

8.      Pacientelor care au suferit o anexită și doresc să știe cum s-a vindecat trompa după această inflamație sau infecție, chiar dacă nu-și doresc în momentul respectiv o sarcină.

9.      Femeilor cu fibrom uterin.

,,Prin această histerosalpingografie putem să evaluăm dacă fibromul apasă pe cavitatea uterină sau pe prima porțiune a trompelor, lucru care ar putea influența capacitatea femeii de a obține o sarcină ”, adaugă medicul.

10.  În suspiciunea unor polipi endometriali, care uneori se pot vedea destul de greu la ecografie.

,,Pacientele sunt îndrumate către histerosalpingografie și astfel confirmăm într-adevăr dacă există un polip, cât este de mare și unde este situat, dacă încurcă sau nu, de exemplu în obținerea unei sarcini”, conchide specialistul.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa