articol susținut de

Dr. Adriana Oltean, ginecolog cu supraspecializare în FIV, la Regina Maria Cluj: ,,Ești medic tot timpul, nu doar în intervalul programului de consultații, văzând pacientă după pacientă, acordând atenție detaliilor, răspunzând la solicitări și telefon în momentele de nevoie”

Ileana Mirescu
Dr. Ioana Adriana Oltean, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Regina Maria Cluj. FOTO: Regina Maria

Pentru dr. Adriana Oltean profesia de medic este un mod de a fi. A ales această meserie din dorința de a ajuta oamenii și s-a îndreptat spre o specializare în care trebuie să aibă grijă de femei să devină mame și să fie sănătoase. Lucrează cu viața, cu sarcina, cu nou-născuții și trebuie să fie permanent în contact cu gravidele, cu cuplurile infertile, așa că e disponibilă mereu. ,,Ești medic tot timpul, nu doar în intervalul programului de consultații,  văzând pacientă după pacientă, acordând atenție detaliilor, răspunzând la solicitări și la telefon în momentele de nevoie”, ne-a a mărturisit dr. Ioana Adriana Oltean, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Regina Maria Cluj.

Încă din liceu Adriana Oltean a știut ce vrea, și-a îndreptat atenția către obstetrică-ginecologie, fiind captivată de minimele informații despre obstetrică pe care le avea atunci. Ulterior, în facultate și-a păstrat această opțiune și acum, după ani de experiență crede că ,,obstetrica-ginecologia este o specializare mai mult decât complexă care îmbină atât cunoștințele, cât și dexteritățile medicale și cele chirurgicale ale medicului. O meserie în care trebuie să ai grijă ca o femeie să obțină o sarcină și apoi să ai grijă de amândoi”, după cum a afirmat chiar medicul.

De la endometrioză la fertilizare în vitro

Provocările în carieră nu s-au lăsat așteptate, una din ele fiind infertilitatea, o afecțiune cu care se confruntă aproximativ una din șase persoane de vârstă reproductivă din întreaga lume, potrivit estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății și care e tot mai frecventă în cabinetul său.

,,Pentru mine profesia de medic înseamnă perseverență, empatie și curaj, iar provocările sunt constante. Asiști la diferite contexte de infertilitate pe care încerci să le ajuți cât poți mai bine investind pregătirea ta profesională și în același timp, acolo unde sunt multe lucruri care mai pot fi îmbunătățite, să te angajezi într-o  formare continuă. Cunoști diferite tipuri de caractere, unele care poartă deja stigma infertilității. Te formezi și tu ca om și încerci să te adaptezi la orice situație”, a explicat dr. Adriana Oltean, care a urmat o supraspecializare în fertilizare in vitro (FIV).

Dorința s-a născut în timpul primelor sale fellowshipuri de endometrioză când medicul a conștientizat ce înseamnă infertilitatea din punct de vedere al endometriozei, o boală care poate duce la infertilitate.

Endometrioza afectează aproximativ 10% dintre femeile și fetele de vârstă reproductivă la nivel global. Este o boală cronică asociată cu dureri severe, care afectează viața femeilor și nu sunt puține cele care suferă de endometrioză (190 de milioane de femei din lume).

,,Am urmat cursuri în infertilitate, unde am realizat cât de vastă este infertilitatea, că reprezintă cumul de patologii, fiecare în complexitatea ei și în multe cazuri suprapuse”, ne-a mai spus medicul, care a avut multe paciente cu endometrioză ce-și doreau nespus să devină mame.

O poveste care se derulează de aproximativ 2 ani jumătate și care s-a soldat cu un succes este a unei paciente pe care dr.  Adriana Oltean a operat-o de endometrioză.

,,Femeia avea o simptomatologie dureroasă semnificativă și multiple patologii asociate, care la un anumit interval de timp după intervenție a urmat un prim FIV, unde nici un ovocit nu s-a fertilizat. La cel de-al doilea FIV a rezultat o sarcină. Pe parcursul sarcinii, am întâmpinat și momente delicate, dar am reusit să le depășim și recent a născut o fetiță sănătoasă. Este un exemplu pentru pacientele cu endometrioză la care în măsura în care se impune o operație înaintea FIV-ului, acesta impune și o anumită perioadă de recuperare în funcție de amploarea intervenției, dar care trebuie să fie și optimizată pentru a nu tergiversa foarte mult FIV-ul. Iar rezultatele FIV depind foarte mult de impactul pe care endometrioza îl are asupra rezervei ovariene și statusul inflamator, dar și impactul asupra calității vieții pacientei”, ne-a mai explicat dr. Oltean.

În tratarea infertilității e nevoie de răbdare și colaborare din partea ambilor parteneri

Medicii iau în discuție infertilitatea atunci când după 12 luni sau mai mult de acte sexuale regulate neprotejate femeile nu obțin o sarcină. Tratamentul infertilității implică adesea fertilizarea in vitro (FIV) și alte tipuri de reproducere asistată medical, pe care un medic supraspecializat în infertilitate le recomandă.

,,În unele cazuri conduita medicală în infertilitate vine cu rezultate pozitive într-un interval scurt de timp, dar uneori după un drum lung, anevoios, cu multe controale, uneori operații, proceduri FIV este o mare bucurie să reușești să aduci pe lume un copil”, a afirmat medicul, care atunci când are în față cupluri care se confruntă cu infertilitatea, în primul rând caută cauzele acesteia și apoi întocmește un plan de tratament în vederea obținerii unei sarcini.

,,Complexitatea investigațiilor și a tratamentului sunt date de complexitatea contextului de infertilitate, iar înțelegerea fiecărui aspect, atât al diagnosticului cât și al procedurilor ce vor urma, este cu adevărat important. Dar pe lângă tot contextul medical cred cu tărie că, în special în acest domeniu al infertilității, abordarea științifică trebuie să fie însoțită și de înțelegere, răbdare și colaborarea ambilor parteneri și cu ambii parteneri. Mă impresionează la cuplurile infertile puterea de a-și conștientiza temerile de a nu putea avea un copil, de a lua o atitudine în această privință și de a merge mai departe în măsura în care apare un eșec folosindu-se de informațiile deja acumulate în speranța unei noi șanse”, a precizat dr. Adriana Oltean.

Acasă lego cu copiii, la muncă puzzle cu infertilitatea

Începutul unei zile bune pentru medicul ginecolog înseamnă în primul rând o trezire cât se poate de matinală. În timp ce-și savurează cafeaua de dimineață își trece prin minte toate lucrurile pe care le are de făcut și fiind și mamă, copiii sunt centrul universului său și în mijlocul activităților sale.

,,Primul lucru ce îmi înseninează ziua este când băieții mei sunt gata în timp util astfel încât să nu întârziem, nici ei la școală si grădiniță, implicit nici eu la spital. Iar odată ajunsă la spital pare că fiecare zi este altfel, iar tonul zilei este dat de complexitatea cazurilor care urmează proceduri de FIV, al cazurilor care trebuie operate și ulterior al cazurilor noi din consultații. Reușitele îmi oferă un sentiment de bine și mulțumire sufletească, iar cazurile dificile un sentiment puternic de aprofundare și formare continuă. Acasă încerc să duc cu mine doar aspectele pozitive”, a subliniat dr. Oltean.

Băieților să le vorbește frecvent despre meseria sa, pe înțelesul lor desigur (copiii au 6 ani, respectiv 4 ani), astfel că cei mici știu că mami merge la clinică pentru a ajuta femeile să fie bine și să aibă și ele copii pe care să îi iubească așa cum se întâmplă în cazul lor. Dacă la muncă dezleagă zi de zi puzzle-ul infertilității pentru fiecare cuplu care i se adresează, acasă construiește lego cu băieții în special în weekend.

Vizita copiilor născuți cu ajutorul medicului, o mare bucurie

FIV-ul înseamnă în primul rând o conștientizare a situației cuplului care întâmpină dificultăți în obținerea unui copil. Dar particular, ideea de FIV se răsfrânge asupra fiecărui cuplu, impactul major fiind dat de șansele de reușită estimate în fiecare caz, aspecte care îi pot impulsiona și motiva sau dimpotrivă decepționa pe parteneri.

,,Există cazuri în care în ciuda unor șanse pozitive estimate, sarcina nu apare. Întotdeauna încerc cu empatie și răbdare să găsesc și să prezint motivul rezultatului negativ. În măsura în care contextul infertilității permite, îndrum cuplul spre o nouă procedură FIV. Dacă acesta nu este favorabil din varii motive, ofer varianta de procedură cu gameți donați. Este însă o mare bucurie să primesc vizita acestor copii pe care i-am asistat, rememorând situațiile prin care au trecut. Orice reușită sau uneori eșec se răsfrânge și asupra mea cu aceleași valențe. Dar zâmbetul proaspeților părinți îmi arată de fiecare dată că toate eforturile de-a avea copii merită”, a dat asigurări dr. Adriana Oltean.

Infertilitatea este o patologie cu mare încărcătură emoțională și de multe ori cu epuizare psihică, fizică, dar și a resurselor materiale a cuplurilor. Dar medicul nu încetează să îndrume cuplurile infertile să aibă încredere, speranță și răbdare.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa