articol susținut de

Dr. Adina Chiriță, unul dintre puținii specialiști în RMN-ul fetal din România, la Regina Maria: „Explorăm fără riscuri copilul în perioada intrauterină și putem confirma afecțiuni grave”

Daniela Șerb, redactor
RMN-ul fetal se face după 16-20 de săptămâni când apare o problemă de diagnostic SURSA FOTO: Shutterstock

Orice gravidă își dorește să aducă pe lume un bebeluș sănătos. Monitorizarea sarcinii este esențială pentru atingerea acestui obiectiv, dar și pentru menținerea unei bune sănătății a femeii care urmează să devină mamă. RMN-ul fetal este o metodă de investigație imagistică complementară ecografiei, capabilă să identifice cu acuratețe o problemă suspicionată de medicul ginecolog. Dr. Adina Chiriță, medic primar de medicină nucleară, medic specialist radiodiagnostic și imagistică medicală (FOTO), în cadrul Rețelei de sănătate Regina Maria, și unul dintre puținii specialiști în RMN fetal, explică în ce situații este indicată această investigație medicală și care sunt avantajele pe care le aduce.

RMN-ul fetal este o investigație non-invazivă, non-agresivă efectuată în zona bazinului mamei și care nu expune la niciun fel de riscuri gravida sau fătul, subliniază dr. Adina Chiriță: „Prin această investigație, explorăm copilul în perioada intrauterină.”

Examenul nu este unul de primă intenție, precizează specialista. „Asta înseamnă că este nevoie de recomandarea expresă a unui medic ginecolog care examinează gravida și care ridică o problemă de diagnostic legată de copil. Deci, nu este o examinare care se face la cerere”, completează dr. Adina Chiriță.

Pentru că, mai spune medicul, sarcina este urmărită în principal ecografic. „Iar dacă la ecografie apar suspiciuni legate de o anumită patologie fetală, atunci intervine RMN-ul fetal. Există o mare diferență între ecografie și examenul de rezonanță magnetică. Ecografia face un screening, o evaluare completă a fătului pe segmente anatomice, pe când RMN-ul fetal lămurește un diagnostic cu care copilul vine. Evaluarea făcută la RMN nu este a întregului făt, ci este centrată pe un anumit segment fetal. Aceasta și pentru că în timpul examinării fătul se mișcă, nu avem un control al mișcării fetale și atunci e nevoie să ne concentrăm pe anumite segmente”, mai spune medicul.

Chiar și fără un control al mișcării fătului, secvențele extrem de rapide, scurte și repetate – numite single shot – oferite în urma acestei investigații imagistice pe un anumit segment de corp sunt suficiente pentru a avea o concluzie diagnostică.

„Nu se face în timpul primului trimestru de sarcină”

Ceea ce este important de știut este faptul că RMN-ul fetal nu este o investigație care se efectuează în primul trimestru de sarcină, punctează medicul: „Pentru că nu se cunosc efectele teratogene ale câmpurilor magnetice mari asupra primei perioade de graviditate, adică primul trimestru de sarcină. Deci, nu se face un examen de rezonanță magnetică mai devreme de 12-14 săptămâni de sarcină. Iar ecografia suplinește foarte bine această perioadă. Cel mai frecvent, RMN-ul fetal se face după 16-20 de săptămâni când apare o problemă de diagnostic.”

Toate examenele RMN care se fac femeilor gravide nu implică administrarea de substanță de contrast, din același motiv că nu se cunoaște efectul pe care substanța îl poate avea asupra fătului. Investigația imagistică durează circa 20 de minute și presupune o pregătire a gravidei, în sensul în care se administrează un sedativ ușor cam cu o oră înainte de efectuarea RMN-ului fetal. Este vorba de administrarea unui medicament care este acceptat în sarcină și care potolește oarecum mișcările fetale și creează un confort mai mare pentru gravidă. „Nu vorbim practic de o sedare”, ține să precizeze medicul.

Există însă și o categorie de gravide pentru care nu este indicat RMN-ul fetal. Este vorba despre cele care poartă implante metalice – de tipul stimulatoarelor cardiace sau ortopedice. Pentru acestea RMN-ul fetal este o contraindicație completă și majoră, întrucât metalul poate interacționa cu câmpul magnetic produs de aparatul RMN. „În cazul în care există implante non-feromagnetice acestea sunt acceptate în câmpul magnetic.  Asta înseamnă că anumite implante au o compoziție care nu influențează câmpul magnetic, dar nu înseamnă că nu pot da artefacte. Adică pot tulbura imaginile din zona în care sunt plasate. Dacă sunt plasate în zona bazinului, atunci evident că dau artefacte pe câmpul de explorare al bazinului și atunci n-am făcut nicio treabă. Însă astfel de cazuri sunt foarte rare. Până acum, în practică nu m-am întâlnit cu nicio situație de acest fel”, subliniază dr. Adina Chiriță.

Cele mai frecvente patologii fetale care necesită o astfel de investigație

În foarte multe situații, adaugă medcul, suspiciunea medicului ginecolog se confirmă în urma investigației RMN fetal. Unul dintre avantajele RMN-ului fetal, comparativ cu ecografia este că, în timp ce aceasta din urmă este o înregistrare operator-dependentă – adică este greu să vezi toate imaginile accesate de medicul ginecolog în timpul ecografiei, la RMN toate imaginile pot fi reinterpretate pentru că rămân înregistrate. Practic, poate fi considerat un document medico-legal, mai spune dr. Chiriță: „Cred că lucrul acesta este important. Pe de altă parte, la RMN-ul fetal putem vedea detalii suplimentare față de diagnosticul de trimitere, dacă sunt modificări asociate. Și cred că și asta este important.”

Cazurile care ajung la RMN fetal sunt selectate. Adică, sunt din cele care pun o problemă. Cea mai frecventă patologie este cea neurologică, de sistem nervos central, de coloană vertebrală fetală sau bazin fetal, explică dr. Adina Chiriță.

„Apoi, este această patologie diafragmatică, de hernii diafragmatice care modifică mult din așezarea organelor în cutia toracică și abdomen. Totodată, se pot vedea patologii ale feței, dar nu întotdeauna, ci în al treilea trimestru de sarcină. Multe modificări sunt de detaliu precum cele de tub digestiv. Uneori, nici noi cu rezonanța magnetică putem să nu le vedem dacă nu apar alte semne indirecte”, punctează medicul.

Ceea ce nu se vede la rezonanță magnetică sunt modificările legate de proporțiile între elementele anatomice ale corpului. Acestea, mai spune medicul se evidențiază foarte bine în urma examenului ecografic: „Numărul de degețele, de falange, detalii de genul acesta se văd mai bine ecografic.”

Anumite patologii neurologice pot ridica o altă problemă delicată: cea a întreruperii de sarcină. „Sunt și situații de malformații ale liniei mediane a capului cum este agenezia de corp calos, adică lipsa unei zone din creier care leagă cele două emisfere cerebrale. Pot fi agenezii parțiale de corp calos sau totale, iar aici trebuie luate niște decizii ulterioare”, punctează medicul.

Dar sunt și malformații neurologice care nu se pot vedea și care pot duce, ulterior, la alte tipuri de patologie, cum este de exemplu malformația minimă de migrare de substanță cenușie. „Adică, noi vedem totuși lucruri mari și deciziile se fac pe lucruri mari. Nu avem calitatea să vedem orice fel de patologie. Este bine de știut și asta. Pentru că, dacă faci un RMN fetal care apare fără modificări în acea perioadă de sarcină asta nu înseamnă că, ulterior, copilul nu poate dezvolta ale tipuri de leziuni și malformații neexprimate la vârsta la care s-a făcut rezonanța magnetică.”

Recomandările medicului pentru gravide

Dr. Adina Chiriță este, la rândul ei, femeie și mamă și și-ar dori ca gravidele să aibă copii sănătoși și să nu aibă nevoie de rezonanță magnetică.

Medicul recomandă ca gravidele să facă toate acele monitorizări ecografice și să urmeze protocoalele, testările, analizele care se fac în perioada fetală și să nu stea cu stresul drobului de sare. „Orice investigare exagerată nu e neapărat benefică, nu ajută și e foarte important mama să nu fie stresată, să se bucure de sarcină. Starea ei de bine este esențială pentru copil. Iar când apar probleme, bineînțeles că ne implicăm și ne străduim să le gestionăm.”

Și încă un aspect important referitor la RMN: „Mamele să știe că, dincolo de patologia fetală în perioada sarcinii, pot face RMN pentru ele însele sau pentru patologia mamei în sarcină. Adică, dacă mama are probleme de coloană sau probleme de orice alt fel apărute în sarcină și dacă are indicație, acestea pot fi investigate cu rezonanță magnetică. Fără substanță de contrast. Nu dorim ca mamele să aibă probleme de sănătate, dar e bine de știut că pot veni mămicile și pentru ele și patologia lor, nu doar pentru copii. Și pot fi investigate, fără ca acest lucru să dăuneze fătului.”

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa