articol susținut de

De ce e necesară ecografia mamară dacă femeile nu simt nimic la palpare. Dr. Cristina Stanca, Regina Maria Cluj: „Ecografia este o extensie a ochilor și a mâinilor noastre. Ne ajută să aruncăm o privire în interiorul sânilor”

Ileana Mirescu
Ecografia mamară singură nu poate fi utilizată pentru a diagnostica cancerul de sân. Sunt necesare și alte teste – inclusiv o biopsie de sân SURSA FOTO: Shutterstock

Peste 2,3 milioane de femei din întreaga lume au fost diagnosticate, în 2022, cu cancer de sân, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Cancerul mamar a fost cel mai frecvent cancer la femei în 157 de țări din 185, în 2022. Pentru 2024, estimările specialiștilor din Statele Unite ale Americii au fost că 310.720 de femei și 2.800 de bărbați americani vor fi diagnosticați cu cancer mamar invaziv. „Ecografia mamară poate fi făcută atât femeilor, cât și bărbaților, chiar dacă se întâmplă mult mai rar, și bărbații pot să facă cancer de sân”, a avertizat dr. Cristina Stanca, medic specialist Medicină internă cu competențe în ecografie, de la Regina Maria Cluj.

O femeie din 8 din Statele Unite va fi diagnosticată cu cancer de sân de-a lungul vieții. Și vestea proastă este că acest tip de cancer apare în fiecare țară din lume, după cum susține OMS și la femei aflate la orice vârstă după pubertate, dar cu rate în creștere mai târziu în viață.

Aproximativ jumătate din toate cancerele de sân apar la femei fără factori de risc specifici, alții decât sexul și vârsta. Dar există speranță. Când este depistat în stadiile sale incipiente, localizate, rata de supraviețuire relativă la 5 ani este de 99%. Progresele în metodele de detectare și tratament precoce au crescut semnificativ ratele de supraviețuire a cancerului de sân în ultimii ani, iar în prezent există peste 4 milioane de supraviețuitori ai cancerului de sân în Statele Unite.

View this post on Instagram

A post shared by Totul despre mame (@totul_despre_mame)

Ecografia mamară, o investigație neinvazivă și nedureroasă

O ecografie mamară este un test imagistic care trimite unde sonore prin sân pentru a crea o imagine digitală a interiorului sânului. Ecografia mamară singură nu poate fi utilizată pentru a diagnostica cancerul de sân. Sunt necesare și alte teste – inclusiv o biopsie de sân – pentru a pune un diagnostic, dar o ecografie poate arăta anumite modificări ale sânilor care pot da de gândit medicilor, în cazul în care există probleme de sănătate a sânilor.

,,Ecografia mamară este o investigație ultrasonografică neinvazivă și nedureroasă. Aceasta se adresează femeilor de orice vârstă, dar în special celor sub 40 de ani, care au un țesut fibroglandular mult mai bine dezvoltat decât femeile la menopauză. Poate fi făcută folosind un ecograf. Se aplică un gel direct pe piele, folosindu-se un transductor și astfel vedem structura sânilor. De obicei se adresează femeilor tinere, chiar dacă nu au de multe ori niciun fel de formațiune palpabilă, ecografia este o extensie a ochilor și a mâinilor noastre și practic, ne ajută să aruncăm o privire în corpul pacientelor”, a explicat dr. Cristina Stanca.

Ecografie versus mamografie

Cancerul de sân a provocat 670.000 de decese la nivel global, în 2022. Aproximativ 0,5-1% din cancerele de sân apar la bărbați, prin urmare o ecografie este utilă și în cazul reprezentanților de sex masculin.

Pentru o astfel de investigație, atât femeile cât și bărbații trebuie să se dezbrace până la brâu.

,,Ei trebuie să știe că vom verifica și ambele axile, precum și ambii sâni”, a specificat dr. Stanca.

Ecografia mamară poate fi făcută oricărei femei (și gravidelor și femeilor care alăptează), în orice fază a ciclului menstrual, se poate efectua și în cazul traumatismelor, pe un sân dureros. Pentru orice formațiune palpabilă la nivelul sânului ar trebui efectuată o ecografie mamară, pentru a stabili planul ulterior de investigații. Aceasta este folosită și pentru ghidajul biopsiilor. „Când dăm de o formațiune tumorală folosim ecografia pentru a o caracteriza cât mai mult posibil și pentru a ghida puncția pentru biopsie”, a afirmat medicul.

Mamografia este o investigație radiologică folosită în screeningul cancerului de sân la femeile peste 40 de ani. Nu este recomandată gravidelor și femeilor care alăptează.

Mamografia folosește razele X și poate fi folosită ca metodă de screening pentru cancerul de sân.

,,Cele două nu se exclud una pe cealaltă. Deci, dacă am făcut ecografie nu înseamnă că nu mai trebuie să fac și mamografie. Mai ales la femeile peste 40 de ani. Cele două se completează una pe cealaltă. Ecografia vede mai bine structura glandulară a sânilor mai mici și mai denși, pe când mamografia o folosim la sânii mai mari și cu țesut adipos mai bine reprezentat”, a ținut să precizeze dr. Cristina Stanca.

Mamografia de screening poate detecta cancerul de sân într-un stadiu incipient. Dar. mai nou, unii cercetători sunt de părere că adăugarea ultrasonografiei reprezintă o abordare sigură și ieftină pentru a reduce ratele fals-negative în timpul screening-ului.

Un studiu a arătat că mamografia în combinație cu ultrasonografia de sân versus mamografia pentru screening-ul cancerului de sân la femeile cu risc mediu este mai eficientă. Oamenii de știință au inclus opt cercetări, care au înrolat 209.207 femei cu o durată de urmărire de la unu la trei ani și au evaluat rata cazurilor de cancer detectate după o rundă de screening. Dovezi de înaltă certitudine au arătat că screeningul cu o combinație de mamografie și ultrasonografie detectează mai mult cancer de sân decât mamografia singură.

Ce înseamnă scorul BI-RADS și de ce este important

Medicii radiologii emit un raport folosind clasificarea BI-RADS (Breast Imaging-Reporting and Data System) pentru a clasifica leziunea apărută la sân. În funcție de acest scor se decid pașii următori, dar și regularitatea efectuării investigațiilor imagistice.

Fundația de Cancer Mamar din Quebec explică ce înseamnă acest scor.

BI-RADS 0: Evaluare incompletă, sunt necesare imagini suplimentare

BI-RADS 1: Mamografie normală

BI-RADS 2: Există anomalii benigne (adică, nu grave) care nu necesită monitorizare sau examinare suplimentară

BI-RADS 3: Există o anomalie care este probabil benignă, pentru care se recomandă monitorizarea pe termen scurt (trei sau șase luni)

BI-RADS 4: Există o anomalie nedeterminată sau suspectă

BI-RADS 5: Există o anomalie care sugerează cancer.

,,Ecografia o recomandăm în funcție de scorul BI-RADS. La pacientele la care nu găsim nicio modificare ecografică și avem un scor BI-RADS  0 le recomandăm repetarea ecografiei peste un an. La cele la care există noduli, dar care au caractere ecografice de benignitate, le chemăm la reevaluare peste șase luni. Mamografia între 40 și 50 de ani o facem la interval de 2-3 ani, iar după menopauză o dată pe an”, a conchis dr. Cristina Stanca.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa